Participare clujeană la Târgul internaţional de carte de la Leipzig

Duminică seara s-a încheiat Târgul Internaţional de carte de la Leipzig, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa. Ediţia din acest an ca ţară invitată de onoare România, unul dintre autorii invitați fiind jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean.

În cel patru zile ale târgului, aproape 2.400 de expozanţi din peste 40 de ţări și-au prezentat lucrările lor unui număr de aproape 300.000 de vizitatori, potrivit estimărilor oganizatorilor.

Printre cărţile prezentate s-au aflat romane şi antologii ale unor autori români tineri. Coordonatorul de programe Ioana Gruenwald spune că scopul este acela de a face cunoscut publicului cititor din Germania scrierile tinerilor autori români, potrivit DPA.

În cadrul târgului de la Leipzig, scena românească culturală a cuprins peste 50 de manifestări. Călătoria literară a fost completată printr-un program-cadru captivant: printre cele mai importante momente s-a numărat „Zilele filmului românesc”, Expoziţia de fotografie „A existat mereu această speranţă – foşti deportaţi de origine germană în Rusia îşi amintesc” precum şi alte întâlniri literare.

Sâmbătă seara, la Teatrul Dramatic din Leipzig a avut loc o seară românească, în cursul căreia mai mulți autori româi au citit din propriile creații, iar câțiva actori au interpretat textele în limba germană. Au citit, printre alții, dramaturgului Matei Vișniec, stabilit la Paris, și scriitorul Filip Florian. Publicul a fost prezent în număr atât de mare încât, după începerea evenimentului, organizatorii au decis să interzică intrarea în sală.

Duminică la prânz, jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean a vorbit despre cărțile sale „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” și „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, edițiile în limba germană. Au mai vorbit publicului despre aceste cărți Anneli Ute Gabanyi (istoric, analist politic, fost director Europa Liberă), ministrul german Bernd Fabritius, Claudiu Florian (directorICR Berlin) și Georg Aescht scriitor, traducător și critic literar.

România, invitată de onoare în anul Centenarului

Participarea României ca ţară invitată de onoare a ediţiei din 2018 a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig semnifică nu doar reluarea şi stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung, în toate domeniile culturale şi academice.

Din păcate, oficialii români nu au onorat cu prezența lor evenimentul. La Leipzig nu a fost prezent nici ministrul culturii, niciun alt  ministru, nici premierul nici președintele, doar un secretar de stat. Deși în 1998, când România  a mai avut calitatea de țară invitată au fost prezentți și președintele țării de atunci și premierul și ministrul culturii dar și cel de externe.

În schimb, scriitorii prezenți au purtat ecusoane #rezist și și-au exprimat public regretul că autoritățile române nu au acordat atenție culturii.

Sub sloganul „Zoom in Romania”, organizatorii români au prezentat cu acest prilej 40 de noi traduceri de autori români, în timp ce de obicei România prezintă trei sau patru noi traduceri în germană, potrivit directorului executiv al Asociaţiei editorilor din România, Mihai Mitrica, citat de agenţia DPA.

Lista invitaţilor a inclus atât scriitori cunoscuţi şi apreciaţi de către cititorii de limbă germană, precum Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu sau Doina Ruşti, cât şi mulți alți autori cărora le-au apărut recent volume în limba germană sau sunt prezenţi cu traduceri în antologii.

Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) al Institutului Cultural Român (ICR) a participat cu stand propriu pentru prima dată la Târgul internaţional de carte de la Leipzig în perioada 12 – 15 martie 2009.

România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.

Târgul internaţional de carte de la Leipzig este unul dintre cele mai vechi evenimente de profil din Europa fiind organizat încă din secolul al XVII-lea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu