Parcurile orașului, varianta low cost pentru o vacanță activă

Parcul sportiv "Iuliu Haţieganu" a fost modernizat în baza unui proiect în valoare de aproape 5, 8 milioane de euro / Foto: Dan Bodea

Lunile de vară sunt poate cele mai așteptate de cei mici. Cei mai mulți dintre copii sunt în vacanță, ceasul deșteptător nu mai sună la primele ore ale dimineții și fiecare zi poate reprezenta o serie de provocări. Ofertele de petrecere a timpului liber pentru copii sunt numeroase. Majoritatea, dacă nu cumva toate, grădinițele private își diversifică activitățile extracuriculare pe perioada vacanței de vară și vin cu programe care mai de care mai atractive. Asta dacă părinții își permit să achite taxe deloc modice. În județul Cluj se organizează și câteva tabere, dar și în acest caz detaliile importante, care nu ar trebui să îi scape niciunui părinte, sunt legate de costuri. Dar ce ne facem dacă nu ne permitem să achităm sute de lei pentru o tabără de neuitat, sau pentru 3,4 ore de distracție? Cele mai la îndemână sunt parcurile.

Soluții la îndemâna oricui

Fără a avea pretenția de a trece în revistă toate parcurile din municipiu, am ales câteva locații în care părinții și copiii au acces gratuit, sau contra unor sume decente. Parcul Sportiv Universitar „Dr Iuliu Hațieganu”, sau Parcul Babeș pe înțelesul tuturor, este unul dintre cele mai frumoase locuri în care părinții pot petrece câteva ore alături de copii. Un lucru deloc de neglijat este taxa de intrare. Doar 5 lei pentru o zi întreagă și va fi achitată doar de părinte. Cei mici pot să zburde în voie pe aleile parcului, pe pista de atletism, sau în locul de joacă, un spațiu generos, special amenajat cu leagăne, balansoare, tobogane multifuncționale și cu o groapă mare de nisip. Locul de joacă din Parcul Babeș este unul dintre puținele din oraș în care băncile nu sunt înconjurate grămezi de coji de semințe și care seara nu e folosit ca loc de socializare pentru tinerii adolescenți. Tot special pentru copii, în cadrul complexului de natație Universitas, există un bazin de înot, mic, amenajat și întreținut la standarde înalte, însă în acest caz se vor achita taxe suplimentare – 25 de lei pentru adult, respectiv 20 de lei pentru un copil.

Parcul Central poate reprezenta o altă variantă de petrecere a timpului liber alături de cei mici. Atracția principală este cu siguranță locul de joacă dintre parc și Cluj Arena. Trambulina elastică este un deliciu pentru copii, iar o porție de distracție costă doar 4 lei pentru 5 minute. Mașinuțe electrice, un trenuleț, multe leagăne și tobogane, sau panoul de cățărare sunt alte atracții pentru copii. Parcul Central, sau Parcul Mare, are o vechime de aproape 200 de ani și este una dintre principalele zone verzi din centrul a municipiului Cluj-Napoca. O simplă tură, cu opriri din loc în loc pentru a hrăni porumbeii, lebedele sau rațele de pe lacul Chios, o porție de joacă în zona aparatelor de fitness (copiilor le face o deosebită plăcere să imite gesturile adulților), sau chiar o mini-partidă de baschet pe terenul din zona estică a lacului, nu costă nimic. Dacă vrem să dăm o tură pe lac, cu lebăda/hidrobicicleta, trebuie să scoatem din buzunar 10lei/adult și 5lei/copil.

Parcul Rozelor e situat în continuarea parcului Iuliu Hațieganu, pe malul râului Someș. Modernizat și inaugurat de primărie în 2010, parcul are și o fântâna arteziana în care copiii nu ezită să intre în zilele dogoritoare. Parcul Rozelor e traversat de o pistă pentru biciclete și pentru role, are un loc de joacă în aer liber și câteva aparate de fitness. Spațiul pentru skateboarding este locul preferat de rideri și skaterii clujeni, iar în partea vestică a parcului sunt câteva terenuri de baschet. Toate dotările parcului pot fi folosite gratuit atât de către părinți, cât și de către cei mici.

Parcul Colina, situat în capătul cartierului Mănăștur dispune de o suprafață generoasă și este locul preferat de clujenii amatori de băi de soare. Parcul Colina nu are un loc special amenajat pentru copii, dar este ideal pentru plimbări deoarece oferă și multă umbra. Există o mică pădure străbătută de câteva poteci.

Parcul Între Lacuri are o suprafață de 1,5 hectare și este o locație complexa unde există și aparate de fitness, dar și o pistă de role și de biciclete. Parcul este așezat într-o locație frumoasă lângă lacurile lipovenilor și nu costă nimic pentru cei care aleg să-și scoată copiii la joacă, în zona cu pricina.

Locurile de joacă au prins viață și în Plopilor Vechi, parte a Grădinilor Mănăștur, mai ales după investițiile primăriei Cluj-Napoca din ultimii ani. Sunt instalate obișnuitele aparate de fitness, complexe de joacă și leagăne, iar pe jos sunt pavele și borduri de cauciuc. Asfaltarea aleilor dintre blocuri, mai ales acolo unde nu au acces mașinile, îi încurajează pe copii să iasă cu biciclete, triciclete, trotinete și role. În Plopilor Vechi este mai mult spațiu verde și mai mulți copaci printre blocuri decât oriunde, în Cluj-Napoca. Doar unele zone din Gheorgheni mai sunt la fel de verzi, cele două cartiere fiind destul de asemănătoare. În concluzie, Cartierul Plopilor Vechi este un loc care merită explorat fiindcă oferă mai multă diversitate decât alte cartiere din municipiu. De asemenea, este un loc numai bun de joacă, fiind o zonă liniștită, cu multe spații verzi și alei.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, adică Muzeul Satului este cel mai vechi muzeu în aer liber din România. Are 13 gospodării, 34 de instalații tehnice țărănești și trei biserici de lemn. În urmă cu mai mulți ani aici s-a construit un loc de joacă în aer liber pentru copii cu aparate din lemn cu specific tradițional (leagăn buștean, clopotnița, toaca cu 2 ciocanele etc). Muzeul Satului găzduiește anual tabăra etnografică de vară, serii de 5 zile, în cadrul căreia copii pot participa la diverse ateliere cum sunt olăritul, modelajul în lut, pictura pe sticlă, cusut-țesut, sau ateliere de creație a podoabelor din mărgele. Pentru o săptămână părinții vor plăti 150 de lei, dar se poate opta și pentru participarea doar la anumite ateliere, caz în care taxa de participare este de 30 de lei pe zi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu