Parcul Feroviarilor va primi o nouă faţă şi posibil şi un nou nume

eepurl.com

După ani de zile în care administraţia publică şi societatea civilă au discutat intens despre modernizarea şi transformarea Parcului Feroviarilor lucrurile încep să prindă contur. Ordinul Arhitecţilor şi Primăria Cluj-Napoca au anunţat astăzi câştigătorii concursului internaţional de soluţii, care a avut ca temă de proiectare reamenajarea acestui spaţiu urban abandonat.

“Este o discuţie care a început de multă vreme, a parcurs ultimul deceniu, a devenit mai alertă începând cu 2017, când suprafaţa parcului a intrat în domeniul public şi a început să fie administrată de primărie. Iar primăria a adoptat această strategie de a organiza concursuri de soluţii. Sigur şi societatea civilă a dezbătut în numeroase ocazii formale sau informale acest subiect şi au fost întrebaţi şi cetăţenii oraşului cum văd reamenajarea acestui spaţiu. Practic putem spune că s-a măsurat nevoia oraşului privind acest spaţiu”, a declarat arhitectul Dan Clinci.

Reprezentanţii municipalităţii au subliniat că organizarea de concursuri de acest gen, în ciuda faptului că presupune un timp mai îndelungat, este cea care garantează cea mai bună soluţie pentru reamenajarea urbană sustenabilă a spaţiilor din oraş. „Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru tot ceea e se întâmplă aici acesta ar fi calitate, iar noi ca administraţie ne preocupăm de calitatea vieţii în oraş. Chiar dacă aceste concursuri durează, nu se întâmplă de azi pe mâine, dar ceea ce se întâmplă e de calitate. Am preferat calitatea în detrimentul cantităţii. Eu sunt foarte mulţumit de rezultatele celorlalte două concursuri, pentru Someş şi pentru Turnul Pompierilor, şi am convingerea că şi concursul de soluţii pentru Parcul Feroviarilor va fi la acelaşi nivel de calitate. Sunt convins că ce veţi decide astăzi va rămâne în istoria oraşului”, a precizat primarul Emil Boc, prezent la eveniment.

„Avem 12 proiecte care au intrat în concurs, multe foarte valoroase şi sunt convins că decizia juriului a fost dificilă. Este al treilea concurs de acest gen pentru primărie şi ne bucurăm că putem spune că ele nu rămân pe hârtie. Suntem printre puţinele oraşe din România care au adoptat această bună practică”, a spus şi Ovidiu Câmpean, director în cadrul primăriei.

Ce cerinţe a avut concursul

Arhitecţii care s-au înscris în acest concurs nu au avut o misiune uşoară, pentru că spaţiul parcului nu este foarte mare şi clujenii îşi doresc ca acest loc să fie folosit în scopuri dintre cele mai diverse. De asemenea, reamenajarea sa trebuie să ţină cont şi să aibă resurse pentru viitoarea dezvoltare imobiliară din vecinătate. „Tema concursului şi-a propus să crească gradul de utilizare a parcului prin introducerea cât mai multor funcţiuni pentru a atrage cât mai mulţi utilizatori. Concurenţii au trebuit să imagineze un parc şi pentru prezent şi pentru viitor. Am vrut să maximizăm funcţia ecologică, dublând practic aria de vegetaţie. Combinând toate aceste lucruri, concurenţii au creat o soluţie cu cadre diverse în toate anotimpurile. Şi totodată aceste lucruri combinate trebuiau să creeze o soluţie estetică deosebită”, a spus arhitectul Răzvan Vasiu, cel care a scris tema concursului.

Parcul Feroviarilor, noul hub al Clujului

Din cele 12 proiecte înscrise în concurs juriul a premiat trei, iar proiectul câştigător le aparţine arhitecţilor Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu şi Anda Gheorghe. “Toţi membrii juriului suntem mulţumiţi de soluţia aleasă şi sperăm să fie unul dintre hub-urile principale ale Clujului, bineînţeles după Someş. Problematica concursului e destul de complexă, e un spaţiu verde, spaţiul unei comunităţi existente, dar şi viitoare şi e importantă legătura cu Someşului. Există trei motive pentru care am ales acest proiect, în primul rând noua identitate a parcului care se creează introducând Someşul în atmosfera parcului şi gândind re-naturalizarea malurilor râului, apoi am apreciat diversitatea şi complexitatea ideilor propuse în materie de vegetaţie şi funcţiuni şi a treia calitate este rafinamentul acestui proiect, de la idee, concept, până în cele mai mici detalii”, a declarat preşedintele juriului arhitectul José Mayoral Moratilla.

“Am încercat ca Someşul să fie cheia acestui proces de reamenajare a parcului, aşa că am încercat să ne jucăm cu apa, pe ambele maluri. Am considerat arhitectura că trebuie să fie cât mai non invazivă: elemente simple, structuri metalice care sunt reversibile. Ne-am imaginat 30 de scenarii posibile pentru acest parc. Cel mai ofertant este o pajişte urbană care reprezintă centrul de interes care poate concentra diverse activităţi. Aici propunem un spaţiu multifuncţional pentru evenimente în formă circulară, fără spate, care poate fi deschis. Există şi o zonă de platformă circulară, acoperiş circular care face tranziţia dinspre spaţiul construit înspre spaţiul natural. Am imaginat o serie de funcţiuni legate de anotimpuri. Dacă luăm o zi de vară, în zona pajiştii se pot organiza tot felul de evenimente, concerte de mici dimensiuni, târguri, activităţi sportive. O zi obişnuită în parc înseamnă acces la zone cu dotări pentru sport, loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru grădini comunitare, zone pentru pescui, spaţii unde se pot ţine de exemplu ore în aer liber pentru elevi, în care pot observa fauna şi vegetaţia de aici. Dacă discutăm despre iarnă se poate amenaja un patinoar sau orăşelul copilului, cum a fost în această zonă până în anii ‘90. Micile denivelări pot permite apariţia săniuşului. Am păstrat cât am putut din vegetaţia existentă. Şi am venit şi cu o posibilă idee de redenumire a acestui parc, legată de Someş, Grădina Someşului”, a precizat Vlad Sebastian Rusu.

Primarul Emil Boc a precizat că este mulţumit de soluţia aleasă de juriu şi că pentru o eventuală redenumire a parcului se va organiza o consultare publică.

Proiectul câştigător va fi implementat în următorii trei-patru ani, iar câștigătorul concursului obţine contractul de proiectare în valoare de 555.450 lei, fără TVA. Proiectul plasat pe locul doi primeşte un premiu de 35.000 lei, iar cel de pe locul trei, 20.000 lei. Potrivit estimărilor realizate de OAR reamenajarea efectivă ar urma să coste aproape 7 milioane de euro.

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști în arhitectură, urbanism și peisagistică: José Mayoral Moratilla, Ligia Subțirică, Vlad Gaivoronski, Vera Dobrescu şi Cristian Borcan.

Parcul Feroviarilor se întinde pe o suprafaţă de 5,4 hectare.

Postaţi un comentariu