Pacienți sub acoperire. Strategia de control a ministrului Sorina Pintea face valuri în sistemul sanitar

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Marți, 16 iulie 2009, ministrul Sorina Pintea a anunțat ideea trimiterii unui „pacient acoperit“ în spitale, care este de fapt o parte a strategiei anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aplice până în 2020. Această măsură vine după ce zilele trecute Sorina Pintea a menționat o altă problemă, și anume aceea că măririle salariale din sistemul medical nu au fost însoțite și de o creștere a satisfacției pacienților față de calitatea actului medical. Măsura luată de Ministrul Sănătății nu a trecut neobservată, cei din sindicatele medicale declarând că sunt ținta unei campanii împotriva personalului medical.

Pacientul sub acoperire, activ de trei săptămâni

Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 – povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici“, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la România TV, citată de Agerpres. Pentru a justifica demersul întreprins, Sorina Pintea a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, plus o sumă “pentru celeritate” de către un personal auxiliar.

Trimiterea „pacienţilor sub acoperire“ în spitale a început de trei săptămâni, a spus Sorina Pintea, până acum având loc cinci astfel de acţiuni. „În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (…) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (…) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm“, a menţionat ministrul Sănătăţii pentru Agerpres, precizând și că se referă doar la cei care condiţionează actul medical.

Veșnic terorizați, medicii din sistemul public se apără

Răspunsul sindicatelor medicale nu a întârziat să apară, Solidaritatea-Medicală prezentând un comunicat de presă în care denunță ca fiind ilegale acțiunile ministrului, susținând că medicii din sistemul public sunt „veșnic terorizați“. „Experții Ministerului Sănătăți, care i-au prezentat ministrului o astfel de soluție, au ratat un amănunt care se dovedește crucial, respectiv prevederile art. 101, alin. 3 din Codul de Procedură Penală: Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe. Ideea este simplă: ne aflăm în situația provocării la comiterea unei infracțiuni. Chiar dacă nu este cea mai importantă problemă a sistemului public de sănătate, problema condiționării actului medical este una reală, ce merită tratată cu atenție. Însă, Ministerul Sănătății are deja un set întreg de instituții în subordine/coordonare ce se pot implica în rezolvarea unor astfel de situații: DSP-uri, ANMCS, organismele profesionale, asociațiile pacienților etc. Suplimentar, managerii unităților sanitare sunt fac și ei parte din același tablou. Ca de obicei, sunt ratate instrumentele juridice și instituționale aflate deja la îndemâna MS, preferându-se idei netestate (și ilegale), ce riscă să producă mai mult rău decât bine“, conform celor scrise pe pagina oficială a celor de la Solidaritatea-Medicală.

Cei din sindicatele sanitare au prezent și o serie de grafice și studii, care demonstrează că altele sunt strategiile eficiente atunci când vine vorba despre combaterea corupției din sistemul sanitar, medicii preferând în locul strategiei „pacientul sub acoperire“, strategia „pacientului finanțat“ și cea a „managerului competent“. „În luna ianuarie 2019 Ministerul Sănătății a demarat prima campanie împotriva personalului medical, utilizând ca laitmotiv corupția acestuia. Deoarece noi preferăm informațiile culese pe baza științifice dovezilor anecdotice, atunci am demonstrat public că abordarea este greșită, creșterea salariilor fiind corelată cu scăderea corupției din sănătate. Am făcut acest lucru utilizând informațiile aflate pe site-ul Ministerului Sănătății, culese în cadrul Mecanismului de feedback al pacientului. După câteva luni de meditații Ministerul Sănătății a găsit soluția la problema pe care i-am arătat-o: a stopat publicarea datelor centralizate ( funcționează doar cele pe spitale). Este evident că o astfel de măsură permite acum Ministerului Sănătății să facă orice afirmații dorește pe tema corupției din sănătate“, se mai poate citi în comunicatul emis de Solidaritatea-Medicală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu