Olanda sparge-val. Populistul Wilders a pierdut la distanță

Premierul Olandei, Mark Rutte (dreapta) și liderul populist de dreapta Geert Wilders, înaintea unei dezbateri televizate | Foto: (c) Yves Herman

Actualizare 16 martie. Potrivit rezultatelor preliminare, partidul premierului Rutte va avea 33 de locuri în noul parlament, partidul lui Wilders, 20, Partidul Creștin Democrat și Partidul D66 vor avea câte 19 parlamentari, iar ecologiștii, marii câștigători ai alegerilor, vor avea 14 locuri și probabil vor intra în coaliția de guvernare. Pentru formarea unei majorități e nevoie de o coaliție care deține 76 de fotolii parlamentare. Toți liderii europeni au salutat înfrângerea populistului Geert Wilders. 


Actualizare ora 22.00. Alegerile au fost câștigate de partidul de centru dreapta al premierului Mark Rutte, care a obținut, potrivit unui exit poll realizat la comanda televiziunii NOS, 31 de locuri din cele 150 ale parlamentului. Pe locul al doilea, cu câte 19 locuri în parlament, se clasează trei partide, printre care și cel al lui Geert Wilders. Față de alegerile din 2012, cea mai mare creștere nu a avut-o zgomotosul partid anti-european, care a obținut doar patru locuri în plus, ci partidul ecologist GroenLinks, care a obținut 12 locuri în plus, devenind a cincea forță politică din Țările de Jos, cu 16 locuri în parlament.  

Olandezii s-au mobilizat la vot într-un mod exemplar, prezența la urne fiind de 81%, față de 74,6% în 2012. În Amsterdam și Haga a fost necesară tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot, dar în alte zone acestea s-au epuizat.


Articolul inițial

O țară obișnuită să învingă valurile ar putea fi cea în care talazul populist de dreapta să cunoască prima înfrângere majoră, după victoriile reprezentate de Brexit și alegerea lui Trump.

Miercuri, 15 martie, în Olanda, una dintre cele mai progresiste țări ale Uniunii Europene, au avut loc alegeri generale, într-un scrutin văzut ca primul test politic al bătrânului continent, după annus horribilis 2016. La închiderea ediției, rezultatele oficiale ale alegerilor nu erau cunoscute, dar mai multe sondaje de opinie anunțau înfrângerea formațiunii naționalist populiste de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders (PVV, Partidul pentru Libertate). Potrivit acestor sondaje, alegerile vor fi câștigate de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte, care se afla cu trei procente în fața PVV. Asta după ce, până în decembrie, partidul lui Wilders a fost pe primul loc în sondaje.

Legile electorale din Olanda favorizează guvernele de coaliție, și, cum niciun partid din grila politică clasică nu s-a arătat dispus să se alieze cu Wilders – un fel de Vadim Tudor al Țărilor de Jos – analiștii anticipează aproape în unanimitate o coaliție condusă de partidul lui Rutte.

Cele mai proaspete sondaje arată un avans luat de Rutte, după scandalul diplomatic cu Turcia. Acesta a survenit după ce Olanda a interzis unor miniștri de la Ankara să apară la mitinguri ale populației turce din Olanda. Ruptura diplomatică s-ar putea să fi fost de folos premierului Rutte, care își va fi apropiat electoratul cu temeri față de islam. Astfel, distanța dintre Rutte și islamofobul Wilders s-a mărit.

Un semn pentru Franța

Dacă PVV va câștiga confortabil alegerile, scrutinul olandez ar putea fi declanșatorul unei serii de înfrângeri pentru naționaliștii populiști. Următorul test major în acest sens sunt alegerile din Franța, în luna mai, unde port-drapelul islamofobiei și al anti-europenismului este Marine Le Pen. Tandemul Olanda-Franța a mai influențat odată decisiv Uniunea Europeană, în 2005, când ambele țări au respins prin referendumuri Constituția Europeană, punând cruce proiectului.

Acum, o victorie – previzibilă – a lui Rutte ar echivala cu înălțarea de către Olanda a unui sparge-val pentru restul Europei, în fața talazului populist. Sparge-valul este un tip de dig care atenuează puterea apelor, înainte de ajunge în port; iar Olanda este țara cea mai pricepută la construit diguri.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu