”O masă caldă” primește o bucătărie permanentă de la primărie

Proiectul comunitar „O masă caldă” primește sprijin din partea municipalității, care va asigura un spațiu de bucătărie corespunzător, echipat, pentru voluntarii care prepară mâncare în cadrul acestui program,

Beneficiarii programului sunt persoane fără adăpost, persoane cu dizabilități și persoane vârstnice aflate în situaţii de dificultate, persoane și familii cu venituri reduse, identificate și recomandate de alți parteneri sociali și alte persoane care apelează la ajutorul Direcției de Asistență Socială sau al Asociației ”O masă caldă”.

Reprezentanții primăriei au precizat că există numeroase cazuri pentru care Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei nu poate interveni direct cu servicii sociale, din cauza cadrului legislativ restrictiv. Spre exemplu: unele persoane fără adăpost care au un venit care depășește plafonul care ar permite acordarea dreptului la cantină gratuită, persoane singure sau familii monoparentale care au nevoie de susținere și după angajarea în muncă, persoane vârstnice cu grave probleme de sănătate, fără aparținători, care au o pensie dar care se află în imposibilitatea de a-și achiziționa alimente sau de a-și găti, etc. Iar pentru a putea fi rezolvate aceste situații e nevoie de mobilizarea comunității și implicarea asociațiilor, fundațiilor neguvernamentale, partenere ale primăriei.

În acest context, Asociația ”O masă caldă” a propus primăriei înființare a unei bucătării sociale prin care să se asigure hrană în fiecare săptămână, de luni până vineri, pentru categoriile vulnerabile respective. Noua bucătărie oferită de municipalitate este situată pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 108, ap. 25, corp A.

În perioada următoare va fi încheiat un protocol de colaborare între Direcția de Asistență Socială și Medicală și Asociația ”O masă caldă”, apoi va urma amenajarea spațiului, asigurarea echipamentelor și montarea acestora, crearea unei baze de date cu beneficiarii programului, organizarea echipelor de voluntari, aprovizionarea cu ingredientele necesare pentru prepararea hranei și în final distribuirea hranei preparate către beneficiari.

Monitorizarea Programului social ”O masă caldă” se va face de către Direcția de Asistență Socială și Medicală, iar evaluarea programului se va face la sfârșitul fiecărui an calendaristic.

 

Postaţi un comentariu