Nu ratați Transilvania Reporter, ediția tipărită: culisele unei capitale europene

Joi a apărut numărul 503 al săptămânalului Transilvania Reporter. Principalul subiect al ziarului este legat de modul în care Clujul a ajuns Capitală Europeană a Tineretului în 2015 și ce va însemna acest lucru pentru oraș, din perspectiva candidaturii pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană în 2021. Sumarul ediției:

ANALIZĂ. „DSV Cluj, cuibuşor de nebunii”. Un nou scandal naţional, provocat de ”mafia cărnii”, în care sunt implicate şi persoane, inclusiv cu funcţii de conducere, din DSV Cluj. Un şef de serviciu şi un medic veterinar au fost reţinuţi, şefii unei firme clujene acuzată că aducea carne expirată din străinătate au fost şi ei reţinuţi sau arestaţi. Inclusiv şeful DSV Cluj a fost audiat -în calitate de martor- de către DIICOT. Şi lucrurile par să nu se oprească aici. Dar nici nu au început aici. Şi nici acum. (Marius Avram)

ADMINISTRAȚIE. „Bikesharing-ul ia startul în vară”. Circulaţia sufocantă din Cluj-Napoca şi lipsa de spaţii suficiente de parcare fac ca, în ultimul timp, deplasarea cu bicicleta să fie considerată o alternativă tot mai demnă de luat în calcul. Cu toate acestea proiectul „Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete” finanţat din fonduri europene nu este încă gata. Oficialităţile promit că, după mai multe amânări, îi vor da drumul în această vară. (Claudia Romitan)

SOCIAL. „Au dat banii pe apartamente, dar riscă să rămână în stradă”. Peste 90 de locatari ai patru blocuri din Florești, situate pe strada Muzeul Apei nr. 22-28 ar putea fi evacuați din locuințe de către bancă din cauza unor nereguli legate de lipsa actelor de întăbulare. Situația este cu atât mai complicată cu cât constructorul blocurilor, Sorin Seleșiu, a fost recent arestat preventiv în dosarul cărnii expirate. Oamenii caută acum soluţii legale pentru a-şi putea păstra acoperişul deasupra capului. (Cristina Beligăr)

ECONOMIE. „Orașul cu 100.000 de tineri are doar două hosteluri”. Anul 2015 bate la uşă și Clujul se pregătește să devină Capitală Europeană a Tineretului. Cu un număr de peste 100.000 de studenți oraşul stă foarte bine la „capitolul” tineret. Nu chiar aşa de bine stau lucrurile când vine vorba despre servicii de cazare special dedicate tinerilor, adică hosteluri. Dacă în oraș sunt în prezent zeci de hoteluri, funcţioneazã doar două hosteluri. (Claudia Romitan, Radu Hăngănuț)

COLȚUL SECRET. „Miklos Banffy, o personalitate complexă care a vrut înţelegere între maghiari şi români”. N-are o stradă sau un loc anume care să-i poarte numele, dar s-a născut şi a locuit la Cluj, şi-a făcut studiile aici. Şi a fost ultimul proprietar din familia sa al Castelului Banffy din Bonţida. Miklos Banffy (30 decembrie 1873, Cluj – 6 iunie 1950, Budapesta ) a fost conte de Losoncz, politician, scriitor, jurist, grafician, scenarist. O personalitate complexă, care – spune istoriografia- a militat pentru bunele relaţii dintre români şi maghiari. (Marius Avram)

ȘCOALĂ. „Clujul «exotic» așteaptă tineri din toată Europa”. Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) este una dintre fondatoarele federației SHARE, cea care a pus bazele proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015. Proiectul a fost un real succes, orașul a câștigat statutul de capitală europeană a tineretului, însă, așa cum președinta organziației, Oana Onicaș, recunoaște, partea grea abia acum începe, când, la doar câteva luni distanță de 2015, trebuie puse la punct evenimentele și proiectele care să atragă cât mai mulți tineri. (Radu Hăngănuț)

REPORTAJ. „Mobilizare pentru Capitala Europeană a Tineretului”. Clujul se pregăteşte să devină oficial „capitală”. Mai exact Capitală Europeană a Tineretului. Anul 2015 bate la uşă şi cu acest titlu deja câştigat şi trecut în palmares organizatorii speră să aibă o serioasă scrisoare de recomandare şi pentru câştigarea bătăliei pentru o capitală de rang superior, mai exact Capitală Culturală Europeană 2021. Unii specialişţi susţin că e nevoie de o promovare mult mai „agresivă” a pregătirilor pentru ambele titluri, astfel încât şi omul de pe stradă să ştie exact ce înseamnă pentru oraşul în care trăieşte obţinerea unor astfel de titlulaturi. (Cristina Beligăr, Claudia Romitan)

POVEȘTI DIN ORAȘ. „Un mare iubitor al folclorului românesc: Bela Bartok”. S-au împlinit la 25 martie de acum, 130 de ani de la naşterea unui mare compozitor şi interpret de pian, a cărui ga trecut departe de hotarele ţărior care i-au fost aproape, România şi Ungaria. S-a născut 25 martie 1881 la Sânicolaul Mare în Banat, într-o familie de maghiari, fiind ca odinioară un fiu al acestui pământ. (Mircea Popa)

RELIGIE. „ASTRU va aduce suflul spiritual Clujului – Capitală Europeană a Tineretului”. ASTRU este o formă de acţiune catolică, organizaţie de tineret funcţionând în oraşul de pe Someş din anii 90. Valorile pe care le susţine sunt, după cum precizează site-ul cluj.astru.ro, Biserica, tinereţea şi formarea promovând educaţia integrală a tinerilor şi susţinând participarea la viaţa Bisericii şi a societăţii. (Elena Gădălean)

PAȘAPORT PENTRU ARDEAL. „Expatul Matt, pe cale de a deveni clujeanul Matei”. „Este Clujul cel mai bun oraș de pe pământ?”. Sub acest titlu canadiano-românul Matt/Matei Sâmpălean a publicat în luna februarie un text în engleză pe blogul său, care în câteva zile a devenit extrem de popular pe internet. Mii de citiri, zeci de comentarii și sute de distribuiri pe rețelele social media l-au făcut pe Matt celebru peste noapte. Matt, sau Matei, cum se recomandă cunoștințelor din România, s-a hotărât să se mute la Cluj din Toronto, după o vizită pe care a făcut-o în orașul de la poalele Feleacului în noiembrie-decembrie 2010. (Bogdan Stanciu)

DOSAR. „Crimeea, noul butoi cu pulbere al lumii. Scurt istoric, de la tătari la ruşi”. Lumea fierbe zilele acestea, iar pe buzele tuturor stă numele „Crimeea”, pronunţat într-un fel sau altul, dar considerat de toţi un nou „butoi de pulbere” ce ameninţă să declanşeze – după unii – un al treilea război mondial. Mulţi nu înţeleg de ce este atât de importantă Crimeea pentru ruşi, sau al cui este, de fapt, respectivul teritoriu. Pentru a înţelege, este nevoie de o privire retrospectivă în istoria agitată a acestui colţ de lume. (Mădălina Kadar)

SPORT. „Puştiul minune din «Iuliu Haţieganu»”. La o vârstă la care cei mai mulţi dintre băieţi sunt mai interesaţi de gadgeturi, haine de firmă şi ieşiri în cluburi, Gabriel Marinca se antrenează cot la cot cu echipa de rugby seniori a Universităţii Cluj. Are doar 18 ani este un produs 100% al rugbyului clujean şi a debutat în alb şi negru la sfârşitul săptămânii trecute, în meciul contra echipei naţionale a Ungariei, câştigat de universitari cu 47-3. Adoptat de colegii săi „veterani” Gabriel Marinca este văzut de staful tehnic drept viitorul căpitan al echipei ”U” Cluj, motiv pentru care l-am abordat pentru a afla mai multe despre el. (Patrice Podină)

SPORT. Campionii din „umbră”. Soarele de primăvară abia dacă pătrunde în sala de sport a Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere (LSDV) din Cluj însă, pe parchetul încăperii cinci băieţi îndrumaţi de cei doi profesori, Călin Crăciun şi Emese Maniu, se „încălzesc” conştiincioşi, pregătindu-se pentru o nouă sesiune de antrenament. Echipa LSDV Cluj va reprezenta la sfârşitul acestei săptămâni România, într-un puternic turneu de goalball (sportul destinat oamenilor cu deficienţe de vedere), în Polonia. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu