Nu ratați noul umăr Transilvania Reporter: „Ghici cine vine pe capul nostru la alegeri”

Campania electorală nici n-a început oficial, că pare deja sfârşită, cel puţin din punct de vedere al deznodământului. Primarul în exerciţiu, Emil Boc, porneşte – ca mai toţi primarii în funcţie – din pole position în cursa pentru un nou mandat în fruntea primăriei clujene. Derutaţi, poate, de noul sistem de alegere a primarului, într-un singur tur de scrutin, sau derutaţi de felul lor, contracandidaţii lui Emil Boc par ca nişte elevi prinşi de profesor cu temele nefăcute. Al doilea oraş al ţării, Clujul, n-a fost în stare nici de această dată să scoată pe piaţa electorală nişte candidaţi care, dacă n-au putut să fie antrenaţi şi pregătiţi din timp, măcar să fie nişte personalităţi în stare să improvizeze şi să acopere cu prestanţa şi cunoştinţele lor deficienţele de organizare şi lipsa de creativitate politică a partidelor. După cum e pregătită până acum campania electorală a partidelor şi a candidaţilor la primărie, Clujul are mai degrabă alura unui cătun în care contează prea puţin care dintre cele 3-4 babe rămase va ajunge primar.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Vasile Țopa, ales rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Profesorul Vasile Țopa, șef al Catedrei de Electrotehnică și director al Departamentului de Electrotehnică şi Măsurări din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) este noul rector al instituției, ales cu 677 de voturi în detrimentul celorlalți doi candidați pe care i-a avut în cursa pentru acest post. (Radu Hângănuț)

POLITICĂ. O campanie picată-n cap. Încă nesigur de mişcările neaşteptate pe care le-ar putea face DNA şi în cazul său, Emil Boc stă pitit sub umbrela votului inerţial şi evită –şi va evita- dezbaterile publice şi confruntările de idei cu contracandidaţii săi. Deşi, în circumstanţele actuale, ar ieşi primar chiar dacă ar pleca din Cluj până la alegeri, Emil Boc a găsit, totuşi, o soluţie prin care măcar mimează că e în campanie electorală. Pe considerentul că facebook-ul a făcut un preşedinte de ţară, darămite un primar, Emil Boc s-a aşezat tacticos în faţa computerului şi intră în dialog cu alegătorii de două ori pe săptămână, dezbătând, cică, problemele urbei. (Marius Avram)

DOSAR.

  • Lăsați-ne să colorăm orașul! Deși erau puși pe fapte mari și își doreau încă de acum câțiva ani să transforme Clujul în muzeu de artă stradală, artiștii din Cluj se văd nevoiți să își pună în practică ideile în alte orașe din țară unde autoritățile sunt mult mai deschise implementării atracțiilor culturale alternative. Din păcate, spun ei, este de-a dreptul imposibil să obții o aprobare pentru un proiect major de artă stradală în zona centrală a Clujului și nu înțeleg de unde atâta încăpățânare, în timp ce în Craiova sau în București se fac „minuni” în această direcție. (Cristina Beligăr)
  • Prof. univ. dr. Radu-Călin Solovăstru: Mai multă artă stradală ar aduce Clujului autenticitate. Ce ar aduce orașului mai mulți pereți pictați artistic sau cum evaluăm în termeni estetici arta stradală, sunt doar două dintre întrebările pe care le-am adresat prof. univ. dr. Radu-Calin Solovăstru, fost rector al Universității de Artă și Design din Cluj, în încercarea de a afla în ce termeni vorbim astăzi despre artă stradală în Cluj. (Cristina Beligăr)

RELIGIE. Biserica 2.0 din Maramureșul istoric și transmisiune live de pe un server din Cluj-Napoca. La început a fost o biserică nouă, în localitatea maramureșeană Tăuții de Sus. Încăpătoare, frumos pictată, luminoasă și cu un sistem de sonorizare de înaltă calitate. Apoi au venit fii satului și într-o zi au realizat că meleagurile natale, dar mai ales tradițiile nu pot fi luate nici la Cluj și cu siguranță nici în Italia, Spania sau peste ocean, în Canada. Dar ce poate ajunge oriunde este tehnologia. Au pus mână de la mână, au cumpărat camere video iar astăzi, de pe un server din Cluj-Napoca pleacă pe tot internetul imagini și sunet în timp real de la aproape fiecare eveniment din biserica satului, astfel încât oricine, indiferent cât de departe s-ar afla, poate păstra o legătură virtuală cu locul în care a copilărit. (Radu Hângănuț)

COMUNITATE. Clujul Pedalează pentru Olimpiada de la Rio. Drumul către Olimpiada de la Rio din acest an trece din nou pe la Cluj-Napoca, unde echipa Clujul Pedalează pune la cale două evenimente înscrise în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI). Pe 23 și 24 aprilie, la Cluj-Napoca vor concura, putând să acumuleze puncte pentru calificarea la Olimpiadă, cicliști de talie mondială, precum si amatori.(Maria Man)

Concursul „Pata-Cluj avem talent” și-a desemnat câștigătorii. Lexus Talentatul, Florin Piersic, Speranța sau Ansamblul Romano Cluj au fost doar câțiva dintre participanții care au impresionat juriul cu talentul lor și care au evoluat în finala „Pata-Cluj avem talent”, organizată la sfârșitul săptămânii trecute. Concluzia serii a fost enunțată la finalul maratonului de muzică și dans, de gazda evenimentului, Gabor Lali: Jos pălăriile pentru toți participanții! (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Cetatea Sarmizegetusa și minunile Romei Antice au ajuns la Cluj. În format 3D. După filme 3D sau imprimante 3D, la Cluj a ajuns și prima expoziție 3D a unui muzeu din România. Astfel, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va găzdui până în 30 septembrie o expoziție în cadrul căreia, pe lângă obiecte antice descoperite de arheologi, vizitatorii vor putea face tuturi virtuale ale unor obiective din Roma Antică și din cetatea romană Sarmizegetusa, reconstruite folosind tehnologia 3D. (Radu Hângănuţ)

EROII TIMPULUI NOSTRU. Emanuel Ungureanu, eroul tinerilor dependenți de dializă. Nu vorbește prea mult despre el. Cine este și ce face, o spun faptele sale. Este profesor, asistent social și jurnalist. După ce a muncit o perioadă ca asistent social în cadrul Insitutului de Transplant din Cluj și în cadrul Spitalului de Copii, a decis că poate face mai multe pentru tinerii care suferă de insuficiență renală cronică din postura de voluntar. Astfel, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”, asociație care și-a schimbat de curând numele în „Delia Grădinaru”, pentru a-i ajuta pe aceștia să aibă acces la tratementele necesare, dar și pentru a le face viața mai frumoasă. Emanuel Ungureanu, căci despre el este vorba, a venit la Cluj în urmă cu 20 de ani pentru a studia istoria. A rămas aici, schimbând zi de zi, zeci de destine. (Maria Man)

TINERE TALENTE. Artiștii ies în stradă: 24 de performance-uri, într-o singură zi, la Jazz in the Street (II). Seria evenimentelor reunite sub umbrela Festivalului Jazz in the Park continuă în aprilie, de data aceasta, organizatorii pregătind o zi dedicată descoperirii tinerelor talente – muzicieni, performeri și animatori, chiar pe străzile orașului. În 23 aprilie, 24 de tineri artiști deja selectați vor fi prezentați publicului larg într-un eveniment neconvențional ce va avea loc pe străzile din centrul orașului, în cartiere și în parcuri. (Cristina Beligăr)

MĂRTURII. Atacul sinucigaș din Lahore, prin ochii unei românce (I). Atacul sinucigaș din orașul pakistanez Lahore din duminica Paștelui a fost considerat unul dintre cele mai dure atentate din ultima perioadă. În urma acestuia, au murit peste 75 de persoane, iar alte peste 300 de persoane sunt rănite, majoritatea victimelor fiind femei și copii. Atacul a fost revendicat de o fracțiune a talibanilor și a vizat creștinii care sărbătoreau Sărbătorile Pascale. Explozia s-a produs în parcarea Parcului Gulshan-e-Iqbal, la câțiva metri de un parc de joacă pentru copii. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Casa cărturarului din Reteag. O casă albastră, cu târnaţ şi steaguri fluturânde le atrage atenţia celor care trec prin satul Reteag, să facă un popas pentru a da o „tură” de muzeu. Este casa care adăpostește un muzeu memorial dedicat lui Ion Pop-Reteganul, dascălul care a adus lumina învăţăturii în multe sate ale Ardealului. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Arta și Zidurile ei. Arta de pe zid nu este aceeaşi cu cea de pe perete. Orientată spre exterior, arta de pe ziduri ţine un discurs, în timp ce aceea de pe perete ţine un monolog; cea de afară nu îşi selectează publicul, ci este democratică în discursul ei, în timp cea din interior, protejată de locul destinat – peretele – are un public selectat şi, cu sau fără mesaj social, politic sau filosofic, ea nu trebuie să îşi impună statutul de operă de artă, nu trebuie să lupte pentru receptarea ei ca atare. (Alina Staicu)

SPORT. Virginia Ruzici: „România va învinge!” Echipa națională feminină de tenis a României a revenit la Cluj pentru disputa cu Germania din barajul de menținere în Grupa Mondială 1, din cadrul FED Cup. Meciul va reprezenta și un moment emoționant de aducere aminte pentru fosta mare campioană a României, Virginia Ruzici, azi managerul Simonei Halep, racheta numărul unu a României. Clujeancă la origini, Virginia Ruzici s-a născut la data de 31 ianuarie 1955 la Câmpia Turzii. Douăzeci de ani mai târziu devenea jucătoare profesionistă de tenis și este și astăzi singura sportivă din țara noastră care a triumfat la Roland Garros. ”România are o șansă foarte importantă să învingă Germania, dar meciurile vor fi teribile”, a prefațat Virginia Ruzici înfruntarea cu Germania, fostă dublă câștigătoare a FED Cup. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu