Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Un Ghenie falsificat, scos la vânzare în Cluj”

Una dintre cele mai noi galerii de artă din Cluj a expus și promovat mai multe zile la rând o pretinsă lucrare a artistului Adrian Ghenie, deși mai mulți apropiați ai acestuia au pus la îndoială autenticitatea ei încă din prima zi a expoziției. Artistul însuși a transmis, apoi, că lucrarea nu este creația lui. Tabloul a fost scos la vânzare cu prețul de 120.000 de euro și oricine l-ar fi achiziționat ar fi plătit o sumă considerabilă pentru un…fals.

Pentru unii, situația este de-a dreptul comică și afirmă că provincialismul clujenilor și-a spus din nou cuvântul, alții însă iau situația foarte în serios și vorbesc deja despre o rețea de falsuri în lumea artei pusă pe fapte mari. Falsul înseamnă infracționalitate, iar în lumea galeriștilor înseamnă decredibilizarea totală, încălcarea cutumei nr.1 care e autenticitatea operei de artă. Despre Adrian Ghenie, foștii lui profesori spun că este un tip foarte echilibrat și inteligent și suficient de talentat să fie genial. Adrian știe că, undeva, la finalul acestui lanț trofic cineva va rămâne cu falsul în brațe și atunci va ieși cu scandal mare. Ce rost mai are, deci, să intervii în lumea escrocilor când poți să-i lași să se cotonogească între ei?

Sumarul ediției:

DOSAR. Orașul prins în banalitatea răului. 

  • Lucrare falsă atribuită lui Adrian Ghenie, expusă la Cluj-Napoca. Una dintre cele mai noi galerii de artă din Cluj, deschisă la sfârșitul anului trecut în Platinia Shopping Center, a expus și promovat mai multe zile la rând o pretinsă lucrare a artistului Adrian Ghenie, deși mai mulți apropiați ai acestuia au pus la îndoială autenticitatea ei încă din prima zi a expoziției. Tabloul ar fi avut un preț de vânzare de 120.000 de euro, însă potrivit anturajului artistului lucrarea nu îi aparține. Originar din Baia Mare și absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, Adrian Ghenie este cel mai cunoscut artist român contemporan, lucrările sale fiind licitate de cele mai mari case de licitații din lume. În 2016, o lucrare a artistului român a fost achiziționată prin Casa de Licitații Christie’s din Londra la prețul de peste 9 milioane de dolari. (Cristina Beligăr)
  • „Este foarte grav ce se întâmplă”. Piața falsurilor în România a ajuns la cote incredibil de mari. O spun artiștii, o spun unii proprietari de galerii – desigur, cei care nu alimentează cu falsuri această piață -, o spun reprezentanții caselor de licitații. (Cristina Beligăr, Radu Hângănuț)
  • EDITORIAL. Falsificatorii de valori. Faptul că este falsificat cât este în viaţă este neîndoielnic deranjant, dar poate să-l şi flateze pe Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român. Faptul că un curator şi un proprietar de galerie au expus spre vânzare un fals atribuit lui  Ghenie poate fi încadrat la amatorism. Dar faptul că, după ce reprezentanţii artistului au semnalat falsul (frauda?), tabloul nu a fost retras din expoziţie, a  fost doar mutat şi şters   tagul „Adrian Ghenie/ Pie Fight/ 2008 /Acrilic pe pânză/ 120.000 de euro”,  indică în cel mai bun caz rea voinţă şi, în cel mai rău, o intenţie de înşelăciune. (Caius Chiorean)

ACTUALITATE. Liviu Dragnea reales şi la proximul congres. Probabil că nimeni nu aşteaptă nimic de la Congresul extraordinar al PSD din 10 martie. În afară de formalismul scoaterii la concurs a unor postori de vicepreşedinţi sau secretar general, se pare că PSD va defila în continuare sub aceeaşi mână de fier a lui Liviu Dragnea, la fel cum va defila, deocamdată, şi ţara. De competiţie reală în partid nici nu poate fi vorba, iar de vreo ştirbire, mpcar formală, a puterii lui Dragnea, nici atât.

ADMINISTRAȚIE. „Marea epurare” de levigat de la Pata Rât începe peste două săptămâni. Sau nu? „Marea” de levigat de la Pata Rât va începe să fie epurată în maxim două săptămâni. Cel puţin aşa promite vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, care precizează că se aşteaptă doar obţinerea unor acorduri de mediu, pentru ca staţia de epurare cu osmoză să fie pusă în funcţiune. Activiştii de mediu sunt însă sceptici cu privire la noul termen anunţat de autorităţi. Ba mai mult, pun sub semnul întrebării eficienţa întregii soluţii tehnice. (Claudia Romitan)

ANCHETĂ. Adolescenții bolnavi de cancer se pierd în sistemul de sănătate din cauza unei limitări legislative. La Cluj-Napoca se dorește înființarea unei rețele formate din medici oncologi și ONG-iști care își propune să reprezinte la nivel național adolescenții și tinerii care suferă de cancer și care, la ora actuală, sunt victimele unei limitări legislative. (Maria Man)

IT. Senzori de monitorizare a locurilor de parcare, instalați la Cluj-Napoca. Liberty Technology Park a inaugurat recent o primă zonă de parcare în care se află instalați senzori de monitorizare a locurilor disponibile. Zona se află în incinta Liberty Technology Park, iar proiectul este realizat în cadrul unui parteneriat cu Sky Park Systems. Este vorba despre un proiect pilot în cadrul cărui opt senzori vor fi montați pe locurile de parcare, ideea fiind pusă în practică alături de un furnizor de senzori și elemente de câmp, dar și un furnizor de soluții IT. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. Balul Operei 2018, un mărțișor elegant oferit comunității clujene. Opera Națională Română a oferit un altfel de mărțișor comunității clujene, sâmbătă, 3 martie. Un mărțișor clasic, elegant, menit să promoveze cultura și artiștii locali, printr-o abordare diferită, simplă, față de cea cu care ne-a obișnuit în anii precedenți, când show-ul avea o tentă mondenă, glamour și includea o fastuoasă prezentare de modă, după spectacolul oferit de artiștii operei. Ediția 2018 a fost realizată, în premieră, sub bagheta Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. (Maria Man)

ORAȘUL. Al treilea tramvai colorat de artiștii stradali a intrat în circulație. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști stradali din România, ale cărui personaje ficționale sunt reprezentate pe zidurile a numeroase clădiri și spații industriale din țară, dar și din alte locuri din lume, este autorul celui mai recent desen realizat în Cluj, în cadrul proiectului „Galerie de artă pe roți”. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. Milano. Manchester. Turda. Orașul de pe Arieș concurează cu două metropole europene pentru cel mai bun plan de mobilitate europeană al anului. Municipiul Turda a fost nominalizat, alături de Milano și aglomerația urbană Manchester, pentru premiile europene SUMP, care recompensează cele mai bune planuri de mobilitate urbană. Competiția se desfășoară la nivelul Uniunii Europene și este organizată de Comisia Europeană. (Bogdan Stanciu)

SPORT. Începe primăvara de liga a II-a. Nu există alt obiectiv pentru Universitatea Cluj decât promovarea în Liga a II-a, la sfârșitul actualei ediții a eșalonului terț. Ținta ”Șepcilor roșii” este una cât se poate de realistă, dacă ținem cont de faptul că valoarea lotului este una net superioară celorlalte partenere de întrecere. În plus, oficialii alb-negrilor implementează elemente noi în ceea ce privește pregătirea jucătorilor, nu doar din punct de vedere sportiv, ci și psihologic. (Patrice Podină)

COMUNITATE. Asociația Little People a câștigat recent un proces de calomnie. Asociația Little People a câștigat recent un proces de calomnie. „Lupta” s-a dat pe parcursul a doi ani între organizația de caritate și un fost angajat al acesteia, Vlad Crișan Adrian Pop, care i-ar fi adus asociației prejudicii de imagine care s-au soldat cu pierderea unor importante donații și sponsorizări, de care ar fi beneficiat copiii bolnavi de cancer, pe care Little People îi ajută de mai bine de 20 de ani. (Maria Man)

SĂNĂTATE. Tot ceea ce trebuie să știți despre scleroza multiplă. Scleroza multiplă este o boală autoimună, fiind, de asemenea, una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (care afectează creierul și măduva spinării). (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu