Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Strategia confruntării”

E război. În conflict sunt PSD şi liderul său legitimaţi în alegeri şi preşedintele Iohannis, decredibilizat, jucând cu argumente legale contestabile puţinele atuuri care îl pot menţine în zona de decizie. Două întrebări ridică îngrijorare. Cum s-a ajuns aici? Riscă relaţia precară dintre preşedinte şi viitorul partid de guvernământ să se transforme într-o criză instituţională?

Întâi de toate trebuie spus că, deşi preşedintele alege să nesocotească votul românilor refuzând eventuala nominalizare a lui Liviu Dragnea, victoria categorică a PSD nu i-a lăsat spaţiu de manevră.  Iohannis îşi anulează viitorul politic dacă nu menţine criteriile de integritate enunţate anterior alegerilor. El riscă suspendarea în Parlament, mai ales că beneficiază de o susţinere debilă venită doar dinspre un PNL în derivă, PMP şi USR având propriile agende pentru prezidenţialele din 2019. Dar o eventuală suspendare, care i-ar putea aduce chiar câştiguri de imagine, este de preferat consecinţelor unei eventuale capitulări în faţa PSD.

În ce priveşte opţiunile partidului care se pregăteşte să formeze guvernul, acestea sunt mai diversificate decât cele ale preşedintelui. Cu toate că a intrat într-o logică a confruntării, PSD nu a formulat deocamdată intenţii ferme, păstrând deschise dezvoltări alternative. Dorinţa lui Liviu Dragnea de a fi premier este întemeiată. Atât rezultatul electoral al PSD-ului, cât şi calităţile de lider dovedite la conducerea partidului, îl recomandă pentru postul de premier. Nu e mai puţin adevărat că problemele sale din justiţie vulnerabilizează atât executivul pe care l-ar conduce, cât şi PSD-ul. Din această perspectivă, accederea în funcţie a lui Dragnea îi este convenabilă preşedintelui, ca lider al opoziţiei, asta bineînţeles dacă Iohannis se descurcă să iasă cu imaginea neafectată după o astfel de victorie a PSD.

Pentru viitorul partid de guvernământ rămâne deschisă şi varianta unui anatagonism moderat în relaţia cu preşedintele. Compromisul ar implica negocierea unei înţelegeri pentru numirea unui premier al PSD altul decât Dragnea, însoţită eventual de garanţii lprivind viitorul proces al liderului social- democrat. Alegând o soluţie paşnică de ieşire din blocaj, PSD pierde din prestigiul câştigat în faţa alegătorilor prin victoria covârşitoare de la vot. În schimb, se pătrează în retorica nonconflictuală care a făcut posibilă victoria şi evită o criză prelungită care să afecteze guvernarea.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Consultări între învinşi. Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. Iohannis i-a felicitat pe noii lideri ai PNL, în debutul consultărilor de la Cotroceni. Nicuşor Dan a spus, după consultări, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD.

Dosar:PSD versus Iohannis

  • Cine va reprezenta Clujul în Parlament. Simulare de redistribuire națională a mandatelor. Potrivit unei simulări realizate Agenția de Rating Politic – o companie privată de consultanță politică și de cercetare de piață – județul Cluj va fi reprezentat în Parlament de trei deputați de la PNL, trei de la PSD, doi de la USR și câte unul de la UDMR și ALDE, și de câte un senator de la PNL, PSD, USR și UDMR. (Bogdan Stanciu)
  • Strategia PSD a bătut lipsa de strategie a PNL. Alegerile parlamentare s-au încheiat şi PSD este marele câştigător. Mai urmează redistribuirea voturilor, cu care PSD va ajunge la nivel naţional aproape de 50%, pierzând alegerile doar în şapte judeţe, printre care se numără şi Clujul. La Cluj însă, PSD şi PNL au mers aproape umăr la umăr şi social-democraţii spun că deşi n-au fost primii în opţiunile electoratului clujean, au obţinut un scor istoric, cel mai mare de până acum. (Marius Avram)
  • Vasile Dîncu: Votul de duminică arată o schimbare de climat, că oamnii au votat pozitiv, nu negativ. Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că votul de duminică arată „o schimbare de climat”, că oamenii nu mai votează  negativ, ci, în acest caz, pozitiv, pentru un proiect. (Marius Avram)
  • IRES | Surprize în profilul alegătorului. De cine a fost votat PSD. Foarte multe dintre miturile votanților PSD s-au spulberat, a explicat la Digi24 sociologul Dan Jurcan, de la IRES. Institutul a realizat un profil al alegătorilor care au participat la scrutinul parlamentar din 11 decembrie. Rata de participare la vot a fost puțin sub 40 la sută.
  • Cine sunt clujenii care ne vor reprezenta în parlament în următorii patru ani. La alegerile parlamentare de duminică, în judeţul Cluj, PNL a obţinut 27, 63% la Camera Deputaţilor şi 27, 99% la Senat, urmat de PSD (25, 92% şi 26, 17%), USR (15, 25% şi 15, 34%), UDMR (14, 49% şi 14, 64%) şi ALDE (5, 38% şi 5, 05%). Astfel, județul Cluj ar urma să fie reprezentat în Parlament cel mai probabil de trei deputați de la PNL, trei de la PSD, doi de la USR și câte unul de la UDMR și ALDE, și de câte un senator de la PNL, PSD, USR și UDMR. (Radu Hângănuț)
  • Capii de listă ai PNL, spaima șoselelor. Potrivit estimărilor partidelor, PNL Cluj ar urma să trimită în Parlament un senator şi trei deputaţi. Mandate de deputat ar urma să obţină medicul Florin Stamatian, Adrian Oros, actual deputat şi fost director al DSVSA,  şi Sorin-Dan Moldovan, în timp ce Marius Nicoară,  fostul preşedinte al PNL Cluj, ar putea obţine un nou mandat de senator. (Radu Hângănuț)
  • UDMR e mulţumită. Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, spune că, cel puţin deocamdată, înainte de redistribuirea voturilor, este mulţumit de rezultatul obţinut de formaţiunea sa, atât în ţară, cât şi la Cluj, la fel cum e mulţumit şi de participarea la vot a electoratului UDMR. (Marius Avram)
  • Scorul istoric al PSD. Preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra, spune că formaţiunea sa ar fi putut să obţină mai mult la Cluj, dar că, totuşi, rezultatul înregistrat este unul istoric. (Marius Avram)
  • Cine sunt USR-iștii clujeni care au intrat în Parlament? La doar trei luni de la formare USR Cluj a obținut la nivel de municipiu 22% din voturile cetățenilor, situându-se pe locul II, după PNL care a obținut un procent de 27, 32%. USR Cluj va trimite în Parlament doi reprezentanți: Emanuel Ungureanu (deputat) și Mihai Goțiu (senator). Este posibil ca și Adrian Dohoraru să obțină un mandat de deputat în urma redistribuirii voturilor. (Maria Man)
  • Mihai Goțiu, senator USR: „ Mi-am propus să reduc distanța dintre politicieni și cetățeni”

Reporter: Cum a fost în campanie?

Mihai Goțiu: Au fost două sentimente total opuse. Pe de o parte a fost cel indus de atacurile care m-au vizat pe mine, pe colegi din Filiala Cluj a USR și filiala în ansamblu. Unele mă priveau direct, altele încercau să inducă neîncredere între membrii grupului. În anii în care am scris despre Roșia Montană eu m-am obișnuit cu astfel de atacuri, știam că există anumiți jurnaliști, plătiți să mă discrediteze, care n-au nici cel mai mic scrupul să mintă pe față, cum s-a întâmplat când s-au inventat scandaluri inexistente în partid (date ”pe surse”) ori mizeria care a ajuns de notorietate națională, cu tânărul boem care dormea pe pet-uri de bere în Vama Veche despre care s- afirmat că aș fi eu. (Maria Man)

CULTURĂ. O altfel de poveste: Aventurile lui Fram, adaptate la era digitala de o echipă de ilustratori clujeni. „Fram, ursul polar”, celebra carte care în urmă cu câteva decenii îl aducea în fața copiilor pe unul dintre personajele care avea să devină prietenul blănos al multor generații, a fost readusă la viață și „reconfigurată” conform cerințelor secolului prezent. Consacratul roman a fost adaptat în 10 cărți interactive în format digital, cu ilustrații artistice de înaltă calitate grafică, însoțite de texte și ele adaptate din capitolele romanului original, care au ca element central aventurile personajului Fram. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Andra Szilagyi: „Pentru fiecare carte comandată, un copil defavorizat primește gratuit o carte personalizată”. Sunt oameni care cred în Moș Crăciun, care cred cu tărie că basmele nu sunt doar pentru cei mici, că poveștile ocupă un loc extrem de important în viața noastră și mai ales în prima perioadă a existenței noastre, când începem să ne dezvoltăm creativitatea, imaginația, dar și percepția față de lucrurile frumoase. Sunt oamenii care nu îl mai așteaptă pe Moș Crăciun, ci se transformă în acesta. Nu au nevoie de clasicul costum, de barbă albă, sanie sau alte „accesorii”. Este nevoie doar de un praf fermecat numit „voință” pentru ca magia să se producă. Acești moși nu aduc jucării, ci povești, emoții, experiențe. Povești care transformă orice copil într-un adevărat erou de poveste. (Maria Man)

ORAȘUL. Urban Ladies: Normalitatea a urcat pe „podium”, într-un cadru atipic. Urban Ladies, ultima colecție semnată de designerul clujean Călina Langa, a avut parte în acest weekend de o prezentare cu totul aparte. De la locul în care s-a desfășurat: Liberty Tehnology Park, până la modelele care au prezentat creațiile, totul a fost „altfel”. 15 femei „normale” din domenii variate precum IT, artistic, business, televiziune etc. au devenit modele pentru o zi, intrând în pielea unor veritabile doamne și domnișoare urbane, moderne, sofisticate, dar în același timp casual, care își dau întâlnire la o cafea. Conceptul prezentării a fost gândit de Călina Langa împreună cu cei de la Create. Act. Enjoy. (Maria Man)

COMUNITATE. FindNGO, platforma online care leagă voluntarii de peste 120.000 de ONG-uri. De multe ori se întâmplă să vrei să ajuți pe cineva cu resursele suplimentare de care dispui, dar acest lucru să se dovedească, în mod paradoxal, foarte dificil. Dacă ești voluntar, nu e tocmai simplu să găsești acel program care să se potrivească cu nevoile și aptitudinile tale, iar dacă ești o companie doritoare să contribuie la bunăstarea comunității din care face parte, poate fi destul de complicat și riscant să găsești cea mai bună cauză socială în hățișul de ONG-uri active în prezent în România. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. E oficial: S-a decis continuarea proiectului Cluj-Napoca 2021. Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană a hotărât marți, 13 decembrie, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a Membrilor, schimbarea numelui Asociației în Centrul Cultural Clujean și asumarea obiectivelor stabilite de comunitatea clujeană în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Vlad Căpușan, alpinist și explorator clujean, cu gândul la Pioletul de Aur: Despre 13 ani de eșecuri și succese. „Sunt aici, în fața voastră, nu după o expediție reușită, ci după 13 ani de eșecuri și succese”, astfel și-a început discursul tânărul explorator clujean Vlad Căpușan, care în 31 octombrie, anul acesta, alături de alpinistul arădean Zsolt Torok, a devenit primul alpinist din lume care a cucerit vârful Himalayan Peak 5, aflat în Nepal, la 6.374 de metri altitudine. (Cristina Beligăr)

CĂLĂTORII. Budeşti, catedrala de lemn. Biserica din Budeşti-Josani este cea mai mare dintre cele opt lăcaşuri de cult maramureşene aflate pe lista UNESCO, cu dimensiuni de 8, 47 x 17, 70 m. Potrivit mai multor cercetători, este chiar cea mai mare construcţie medievală de lemn din Maramureş. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Istoria şi drumul ceaiului, din Asia în Europa. Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, cu o istorie veche de circa 5.000 de ani. Totuşi, abia în urmă cu 11 ani a primit o sărbătoare dedicată – din 2005 încoace, data de 15 decembrie a fost desemnată Ziua Internaţională a Ceaiului. (Mădălina Kadar)

SPORT. A jucat pe scenă, acum ”dansează” pe semicerc. Arareori dă declarații, iar viața ei este aproape o necunoscută. Atunci când intră în teren, însă, e precum o leoaică. Aruncă la poartă din orice poziție, iar când nu apare la finalizare coordonează perfect atacurile coechipierelor ei. Cristina Laslo este încă un produs al școlii clujene de handbal, care dă și mai multă strălucire disciplinei sportive (handbal), în care România strălucește la mai toate competițiile majore. La 20 de ani Cristina are deja un palmares fenomenal. Campioană mondială la juniori, medaliată cu bronz la tineret și distinsă cu o sumedenie de trofee individuale la competițiile amintite. Centrul echipei Universitatea Cluj a marcat contra Cehiei primul său gol în tricoul primei repezentative feminine de handbal a României, tocmai într-un meci de la Campionatul European. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu