Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Spitalul de Urgenţă din Cluj ia calea spre nicăieri

Clujul este la mai puțin de un pas să rateze una dintre cele mai necesare investiții în regiune, după ce guvernul și comisia Uniunii Europene și-au exprimat dezacordul  privind construcția spitalului regional de urgență. În galeria marilor neîmpliniri în infrastructura orașului, al doilea abandon al proiectului spitalului de urgență, așa cum se previgurează astăzi, ocupă o poziție de frunte împreună cu absența autostrăzii și a centurii ocolitoare de Sud.  Și la fel ca atunci când vorbim de cvasiabandonul construcției autostrăzii, cauzele eșecului din infrastructura de sănătate izvorăsc din paralizia autorităților române atunci când e vorba de investiții cu mai puțin potențial pentru buzunarul privat al politicienilor aflați la putere.

Să ne amintim momentul de început al Autostrăzii Transilvania. A fost primul mare proiect româno-american, nășit în preajma aderării României la NATO, când PSD forma guvernul.  Actul doi și practic ultimul s-a consumat după tăierea panglicii de inaugurare, când în piesă intrau noii câștigători ai alegerilor din 2004, Traian Băsescu și alianța PD-PNL. Denunțând tainul pe care l-ar fi primit inițiatorii proiectului, prospătul președinte l-a pus în stand by și s-a orientat spre  proiecte neadjudecate, pe principiul la buzunare noi, tainuri noi. Ca atare, americanii au fost despăgubiți din banii statului să plece și să lase locul altora. Noile licitații organizate pe tronsoane s-au atribuit la prețuri incomparabil mai mari decât cele inițiale; chiar și așa doar câteva cioturi au fost realizate. Ultimul capitol din povestea autostrăzii nu pare că va fi scris vreodată.

Neîndoielnic că la fel se va întâmpla și cu spitalul de urgență dacă guvernul actual sau cele viitoare vor denunța înțelegerea cu Uniunea Europeană și vor încerca finanțarea lui în sistem de parteneriat public privat. Exact cum s-a întâmplat cu autostrada, tragerile de timp conduc la creșterea costurilor, care sunt deja oricum mai mari decât cele estimate în 2015, când guvernul Ponta demara discuțiile cu comisarul european de resort, Corina Crețu, fost politician din PSD.  Între timp, din rațiuni de luptă pentru putere în interiorul partidului, PSD a rupt relația cu comisarul român0-european și a avansat ideea finanțării spitalului din bani privați, o idee pe care specialiștii în managementul spitalului o văd la modul binevoitor nerealistă. După ce au privit în zare spre autostradă, clujenii văd cum și proiectul spitalului se estompează pe calea ce ar fi trebuit să ne ducă spre Vest. C.C.

APEL CĂTRE ELITE

Unde sunt meseriaşii de altădată?

În smart city-ul de  pe Someş, conform poveştilor din ultimii ani, de toate sunt din abundenţă, mai puţin, pare-se, tineri meseriaşi. Între migraţia masivă şi imaginea negativă despre vechile meserii din minţile părinţilor şi tinerilor, situaţia se transformă într-o criză acută. Într-o ţară în care toată lumea vrea diplome de facultate, imigranţii străini reprezintă speranţa pentru breasla meseriaşilor. (Dana Domşodi)

DOSAR

Spitalul regional de urgenţă Cluj, subiect de dispută între Bruxelles şi Bucureşti

Realizarea Spitalului Regional de Urgenţă la Cluj pare că a intrat total în ceaţă. Demarată acum un deceniu şi jumătate, ideea pare să fi intrat acum pe tărâmul politicului, iar subiectul de dispută îl constituie modul de finanţare al acestui proiect. În primpvară, ministrul sănătăţii anunţa realizarea nu a unuia, cia trei spitale de urgenţă, la Cluj, Iaşi şi Craiova, şi indica negru pe alb şi sursa de finanţare: bani europeni. (Sandu Mureşan)

ACTUALITATE

Parteneriatul civil, înc-o-ncercare!

După ce proiectul de lege referitor la parteneriatul civil, depus de către deputat independentă Oana Bîzgan, a fost respins luni la Senat, mai mulţi deputaţi, printre care şi independentul clujean Adrian Dohotaru, dar şi deputaţi din alte partide, au depus miercuri o nouă propunere legislativă pentru parteneriatul civil la Camera Deputaţilor. (Dana Domşodi)

COMUNITATE

Rafael, un altfel de mariachi, amator de rock şi SF

Rafael Ruiz Anaya este un personaj pitoresc. Clujenii îl cunosc în special pentru căa înfiinţat în oraşul de pe Someşul Mic echipa de fotbal american Cluj Crusaders. Este de meserie IT-ist, născut în Mexic. A jucat 15 ani fotbal american şi a antrenat încă şapte echipe din ţara lui natală. În Cluj-Napoca a ajuns în 2007 via Norvegia. Trei ani mai târziu punea bazele echipei Crusaders şi dezvolta, cu mici întreruperi, o staţie de radio online, de fapt un podcast, prin care încearcă să ajute comunitatea rock locală. (Patrice Podină)

REPORTAJ

La mila proprietarilor: Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, o ruină în așteptarea restaurării

La mai puțin de 50 de kilometri de Cluj-Napoca una dintre cele mai importante moșteniri ale familiei Bánffy în această zonă își așteaptă neputincioasă „sentința”. Aflată astăzi în proprietatea „Asociației Voluntare Castel Bánffy”, construcția se află în continuare într-o stare deplorabilă deși situația ei legală ar fi clară și ar exista chiar un investitor interesat de renovarea ei. (Cristina Beligăr)

BANI EUROPENI

Hocus-POCUs. Cum să iei 30.000 de euro de la UE pentru start-upul tău

Peste 330 de milioane de lei, fonduri europene din Programul Operațional Capital Uman (POCU), sunt injectate în ecosistemul antreprenorial din cele șase județe ale Regiunii Nord-Vest, printr-o linie de finanțare dedicată start-upurilor (firme nou înființate). Banii sunt alocați pe cursuri de formare, care deja s-au încheiat, și pe finanțarea directă cu 30.000 sau 40.000 de euro a unor mici businessuri, cu planuri de afaceri promițătoare, care vor începe din primăvara anului viitor. (Bogdan Stanciu)

Distribuie:

Postaţi un comentariu