Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Singur la primărie(4)”

Pe Emil Boc l-au văzut clujenii într-o lună de campanie mai mult decât în întreg mandatul de patru ani. De luni, îl vor vedea din nou doar la ocazii. Primarul îşi reia serviciul invizibil în slujba şi pe banii cetăţenilor.

De la bun început, primăria n-a fost o miză în alegerile din Cluj. E chiar surprinzător faptul că Emil Boc a depus ceva efort în campanie. A fost prezent în aceste alegeri  cu rezultat prestabilit mai mult decât în campania precedentă când totul se juca la limită. Posibil să fi urmărit un dublu scop. Unul de partid: să ajute lista pentru Consiliul judeţean unde PNL câştigă doar dacă iese la vot electoratul urban.   Un al doilea, de oportunitate. Motivaţia arătată în campanie (s-a deplasat inclusiv la piaţa de vechituri) ar putea fi un semn că edilul, plictisit de funcţia pe care tocmai ce o va redobândi, urmăreşte să obţină un procentaj la vot care să-l readucă în politica mare după previzibilul eşec al PNL la locale.

Contracandidaţii domnului Boc care au mimat confruntarea  pentru primărie priveau şi ei în altă parte. Octavian Buzoianu vrea o a doua intrare în politică. Liviu Alexa îşi face loc în Consiliul local. Alţii vor un spor de notorietate pentru proiecte viitoare.

Votul într-un singur tur şi limitarea cheltuielilor în campanie au anulat competiţia electorală.  Nu doar la Cluj deţinătorii funcţiilor din administraţia locală sunt favoriţi să le păstreze; România nu e o ţară pentru noii veniţi în politică.  Dar e de urmărit la Cluj, unde candidează cele mai multe partide nou înfiinţate, opt, câte dintre ele vor avea reprezentanţi aleşi. Mai mult decât în alte judeţe, aici se testează  temeinicia dorinţei declarate de reîmprospătare a clasei politice.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Parcul industrial Aries din Turda, pe lista scurtă a unui producător de componente auto din SUA. Parcul industrial Aries din Turda a fost selectat ca o potențială locație pentru mutarea facilităților de producție ale unei companii mari din Statele Unite, cu activitate în industria componentelor auto. În ultimele șase luni, compania americană a prospectat mai multe locații deoarece intenționează în 2016 să-și relocheze o parte dintre facilitățile de producție existente în actuala locație din America de Nord. (Maria Man)

DOSAR: ALEGERI.

  • Sociologul Ioan Hosu: Campania electorală i-a prins pe unii pe nepregătite, ca ninsorile de iarnă administraţia. O campanie electorală care se încheie şi care va da, peste vreo trei zile, câştigătorii, pe cei care ne vor conduce pimăriile şi consiliile judeţene în următorii patru ani. Deşi au apărut prevederi legislative noi în privinţa alegerilor şi a derulării campaniei electorale, aşteptându-se, astfel, să existe o campanie electorală şi alegeri mai spectaculoase, cel puţin la Cluj lucrurile au părut că sunt terne, incolore şi insipide. Din acest punct de vedere, nici nu se aşteaptă schimbări spectaculoase în privinţa rezultatului votului de duminică. (Marius Avram)
  • O campanie „amorțită”. Dacă la începutul campaniei electorale, clujenii nu puteau enumera mai mult de patru nume de candidați, la sfârșitul campaniei, lucrurile stau aproape la fel. În mod cert se vede un progres, pentru că aproape toate persoanele chestionate au știut în ce perioadă se desfășoară campania electorală, în ce zi vom vota, dar în privința candidaților lucrurile au rămas la fel. După cum spune Alin Rus, în vârstă de 34 de ani, campania pentru fotoliul de primar a fost „cam amorțită”. „Știu că acum practic ar trebui să se desfășoare campania electorală. Sincer, nu m-a impresionat nimeni cu nimic. Știu că se votează pe 5 iunie. Cred că voi vota, dar nu știu cu cine. Nu prea are rost să votăm, pentru că oricum e clar cine iese!” „Și cine iese?” „Tot ăla!” „E rău sau e bine?” „Habar nu am”, spune acesta. (Maria Man)
  • Să v-amintiți cu drag de campania care nu a existat. Când legea electorală s-a schimbat și a luat din mâinile candidaților gălețile, sticlele de ulei, brichetele sau afișele lipite pe fiecare tomberon din localitate, pețitorii funcțiilor de primari sau consilieri au mai rămas cu o singură armă. Într-o lume normală am fi putut spune că armele rămase în luptă, în lipsa micilor atenții, sunt dezbaterea electorală și proiectele îndrăznețe, dar realizabile, din care să ne dăm seama cine o fi mai bun. Dar pentru că nu este cazul să ne hazardăm în speranțe la normalitate și pentru că poate ar fi un șoc prea mare pentru noi, cei obișnuiți încă să auzim programe electorale prin megafoane și de pe scene învăluite în fum de grătare, candidați au lăsat deoparte lumea materială a campaniei electorale și au trecut în online, acolo unde Facebook, cu ale lui reguli laxe, a permis manifestări dintre cele mai diverse. (Radu Hângănuț)
  • Candidaţii sunt de acord: principala problemă în Cluj e traficul. Candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca şi-au prezentat punctele de vedere şi planurile lor pentru principalele probleme cu care se confruntă în prezent oraşul: 1. problema traficului rutier, mai ales în zona centrală a oraşului, 2. problema locurilor de parcare insuficiente, inclusiv în cartiere, 3. problema rampei de gunoi şi a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.
  • Alegeri locale 2016. Votul pe cinci iunie. Procedura de vot. La alegerile locale din 2016, cetăţenii romani cu domiciliul sau rezidenţă în ţară sunt chemaţi să îşi aleagă primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni.

CULTURĂ.

  • Motorul cinefil-turistic TIFF s-a pus în mișcare. Zeci de filme, muzică live, discuții post-vizionare cu cei mai importanți realizatori de film din competiție, sesiuni de întrebări și răspunsuri cu invitați speciali din festival, aceasta a fost oferta ultimelor șapte zile ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Departe de a fi încheiată, povestea continuă în următoarele zile cu prezența la Cluj a uneia dintre cele mai cunoscute actrițe din toate timpurile, o divă și un sex-simbol al cinematografiei mondiale, Sophia Loren. Premiul pentru întreaga carieră îi va fi înmânat sâmbătă, 4 iunie, de top modelul Mădălina Ghenea. (Cristina Beligăr)
  • Întâlniri cu publicul cinefil la TIFF Lounge. Programul de întâlniri TIFF Lounge a continuat și în acest an la Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai-5 iunie) încă din a doua zi de festival. Invitați precum Nae Caranfil, Dumitru Prunariu, Mihai Chirilov, Levente Molnár sau Tudor Giurgiu au fost doar o parte dintre cei care au stat față în față cu publicul cinefil pentru a răspunde curiozităților legate de filme și experiența TIFF. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Cei mai mici și cei mai mari susținători ai sportului clujean. Dragostea pentru sport este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care părinții îl pot oferi copiiilor lor, fie că discutăm de 1 iunie sau de orice altă zi. Fie că vorbim despre performanță sau nu. Transilvania Reporter vă prezintă două familii care au în comun nu doar pasiunea nemărginită pentru sport și pentru simbolul „U”, ci și modul în care își cresc copiii. Băieții, Alex și Alex Radu sunt cu siguranță cei mai tineri, dar și cei mai prezenți și implicați suporteri ai sportului clujean, fie că e vorba de fotbal, handbal, baschet, volei sau alte sporturi, asta pentru că părinții lor consideră că este extrem de important ca cei mici guste puțin din fiecare sport, pentru ca la momentul potrivit să își aleagă singuri, dar în cunoștință de cauză, sportul pe care îl vor practica. În prezent copiii, se joacă „de-a fotbalul”, având ambii calități deosebite. (Maria Man)

COMUNITATE. Petrecerile pentru copii, un nou trend pe piața clujeană. Moda este schimbătoare. Știm cu toții acest lucru. Petrecerile pentru copii nu mai sunt ce erau odată. Nici acestea nu au fost „menajate” de tendințele vremii, la fel de schimbătoare. Dacă până nu demult, sărbătoritul avea câțiva invitați, petrecerile fiind organizate de părinți sau de bunici, acasă sau în grădină, acum s-a creat o adevărată industrie în acest domeniu. Găzduite de cele mai multe ori în locurile de joacă private, petrecerile sunt din ce în ce mai sofisticate și mai elaborate, respectând un program prestabilit care poate include, în funcție de buget, invitați surpriză, activități și jocuri distractive. În principiu, părinții care aleg să le organizeze celor mici petrecerea în cadrul unei astfel de locații sunt scutiți de alte griji, întrucât firmele le pun la dispoziție nenumărate posibilități și servicii, pe lângă găzduirea propriu-zisă a evenimentului: foto, video, animatori, clovni etc., după gustul și buzunarul fiecăruia. (Maria Man)

AUTO. Focus RS: O mașină de familie, dacă aveți circuit în sufragerie. Modelul Focus de la producătorul american de automobile Ford este cu siguranță unul dintre cele mai comune hatchback-uri de pe străzile României, astfel că e foarte posibil să nu le mai distingeți de alte mașini. Însă o dată cu lansarea noului Ford Focus RS, ați putea avea un șoc în momentul în care veți trece pe lângă o astfel de mașină, iar trei secunde mai târziu o veți mai vedea doar undeva la linia orizontului, dispărând într-o simfonie de tunete asurzitoare. Și partea bună a noului hot-hatch de la Ford e că ascunde sub capotă 350 de cai pregătiți pentru o exeperiență de neuitat pe un circuit pe care trebuie să ajungeți cât mai repede din momentul în care reușiți să puneți mâna pe o astfel de mașină, care se recomandă a fi exact ce ai nevoie, atunci când ai nevoie. (Radu Hângănuț)

CĂLĂTORII. A vizitat 12 țări europene făcând autostopul. Cutreieră România pentru a-i determina și pe alții să încerce metodele alternative de călătorie. Bogdan Budai are 25 de ani, este din Hunedoara și a terminat facultatea de psihologie. Povestea lui a început în 2013, când s-a hotărât să demisioneze din postul său dintr-o multinațională din Timișoara pentru a-și urma visul de a călători prin Europa. Și-a propus să călătorească folosind metode alternative: autostopul pentru transport și voluntariatul pentru a obține cazare și masă. Și-a pregătit un singur rucsac cu lucrurile necesare călătoriei și a stabilit doar ziua plecării, nu și cea de întoarcere. Astfel, toate drumurile lui au ajuns să măsoare, în timp, aproape doi ani. (Amalia Cărăuș)

DOCUMENTAR. Literatura pentru copii. Cărţile generaţiei de azi. Auzim destul de des în jurul nostru că „tinerii din ziua de azi” sau copiii vremurilor noastre nu mai citesc. Poate că nu mai citesc Ion Creangă sau „La Medeleni”, poate că nu-i impresionează Emil Gârleanu şi nici nu le spune nimic Mircea Sântimbreanu. Însă citesc şi ei – chiar dacă altceva. Copiii de azi citesc despre „Marele Uriaş Prietenos”, personajele lor sunt Matilda, James şi a lui piersică uriaşă, Harry Potter sau Greg Heffley. Să vedem, deci, care sunt autorii preferaţi şi ce mai citesc, astăzi, copiii şi tinerii – pentru că literatura pentru copii s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, în ciuda previziunilor sumbre despre atacul tabletelor şi al gadgeturilor. (Mădălina Kadar)

SPORT. Clujul fără fotbal. Pare un scenariu de coșmar, dar lucrurile se îndreaptă pas cu pas spre un final trist pentru ”sportul rege”, în Cluj-Napoca. ”U” este un club fără ”stăpân”, fără susținere, cu jucători și angajați neplătiți de opt luni de zile și foarte aproape de faliment. Doar administratorul judiciar, Marieta Anastasescu, mai reușește, incredibil în secolul XXI, să fenteze regulat legile și să amâne la nesfârșit o decizie judecătorească ce nu poate fi alta decât falimentul. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu