Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Referendum rătăcit în lumea faptelor alternative

Când am intrat sâmbătă, spre seară, în școala din Zorilor care găzduia cel puțin  șase secții de votare la referendum am contemplat pustiul. Singur pe holul școlii, singur și stingher în secția de vot atrăgând privirile tuturor observatorilor pe jumătate ațipiți. La aceeași secție urma să voteze și primarul Emil Boc, dar acesta, așa cum anticipam, a uitat să treacă pe acolo. Mai puțin anticipată a fost brusca retragere în uitare a partidelor care au organizat scrutinul. PSD și ALDE au neglijat până la un punct inclusiv  să-i hrănească pe propriii membri ai secțiilor de vot. Nici vorbă despre indicații privind  o numărare paralelă sau de raportare la centru. Singurii membri implicați și cu directive precise primite de la partid au fost cei ai USR, iar acestea vizau implicarea prin neparticipare.

La presiunile venite de la  Bruxelles, PSD a întors spatele Coaliției pentru familie, bisericilor creștine și promisiunilor făcute. În primul mesaj de după referendum, președintele PSD a vorbit despre valorile fundamentale, dar nu despre cele ale familiei tradiționale, ca altădată, ci despre cele ale familiei europene social-democrate. „Libertatea, respectul și înțelegerea sunt valori pe care putem construi o societate sănătoasă, democratică, în deplin acord cu propria noastră identitate și cu valorile familiei europene din care facem parte”, a scris Dragnea pe Facebook, de dincolo de frontiere,  la distanță  de blestemele preoților.

Referendumurile sunt manifestări imperfecte ale democrației, dar sunt totuși cele mai reprezentative consultări privind tabloul de moment al societății. Boicotul referendumului  a făcut pierdut tabloul românesc al familiei. Dar paradoxul acestui referendum este că el ar fi putut fi câștigat de partizanii boicotului dacă ei nu ar fi ales calea dezangajării. Participarea la vot ai celor mulți care cred în valorile europene exprimate post factum inclusiv de liderul PSD ar fi însemnat victoria taberei NU. Așa nu putem vorbi decât de încă o ocazie irosită când societatea s-ar fi putut angaja într-un dialog al valorilor, nu al urii și invectivelor.

Ca să fim corecți, să notăm că în întreaga democrație vestică referendumurile au pierdut  din sinceritate, angajând doze tot mai mari de intoleranță și un climat social violent. Tocmai pentru că au ațățat focul social, inițiatorii ultimelor referendumuri din Italia și Marea Britanie au plătit cu capul păcatul eșecului.  Nu va fi cazul în România, unde victoria și înfrângerea sunt „nedepline” și unde faptele alternative fundamentează adevărul acțiunii politice.  (C.C.)

ACTUALITATE

Nereguli confirmate la platforma de parcare a avioanelor din Cluj

După cum v-am informat în urmă cu o săptămână, Tribunalul Cluj a decis să respingă ca neîntemeiată acțiunea formulată de societatea Napoca SA împotriva Consiliului Județean Cluj, prin care se cerea obligarea instituției de a face recepția finală la platforma de parcare aeronave APRON 4 de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Lucrarea a fost finalizată în luna martie 2014, însă recepția parcării nu a fost făcută nici până astăzi din cauza neregulilor constatate de către o comisie special constituită la nivelul Consilului Județean. (Sandu Mureşan)

APEL CĂTRE ELITE

  • Smaranda Brăescu va avea un monument în Cimitirul Central din Cluj

Smaranda Brăescu, supranumită „Regina Aerului” în urma recordurilor mondiale la saltul cu parașuta pe care le-a stabilit la începutul anilor ’30, va avea propriul monument ridicat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, la 70 de ani de la moarte. În data de 19 mai 1932, în Sacramento, California, Statele Unite ale Americii, Smaranda Brăescu doboară recordul mondial absolut la parașutism cu saltul de la înălțimea de 7.400 m. De atunci, românca este considerată erou comun al Statelor Unite ale Americii și al României și este adesea inclusă în topul celor mai importante femei care au schimbat lumea. (Cristina Beligăr)

DOSAR

  • Biserica şi referendumul – Povestea unei victorii nedepline

Deși Patriarhia Română a prezentat rezultatul referendumului ca pe un „succes nedeplin“, acesta pare mai degrabă un eșec bine dezvoltat. Reacțiile din partea unor preoti și reprezentanți ai Bisericii au fost destul de vehemente ajungând până la a declara creștinii ortodoxi o minoritate în România de azi. La Cluj, cumpătare și deschidere atât față de cei care au votat, cât și față de cei care nu au votat. (Dana Domsodi)

  • Democraţie şi referendum. Pisica moartă din curtea nimănui

La câteva zile după încheierea referendumului pentru modificarea constituției privind definiția familiei, a devenit clar că acesta a reprezentat doar un costisitor eșec. Costurile politice și sociale ale acestui insucces deplin s-au transformat în proverbiala pisică moartă pe care partidele, CpF și BOR o tot aruncă în curtea te miri cărui vecin. Boicotând prin neprezentare sau vot negativ, pare-se că numai poporul a salvat onoarea democrației. (Dana Domsodi)

MENS SANA IN CORPORE SANO

  • Ne-a venit mintea la cap: investim în sănătate

La câteva zile după încheierea referendumului pentru modificarea constituției privind definiția familiei, a devenit clar că acesta a reprezentat doar un costisitor eșec. Costurile politice și sociale ale acestui insucces deplin s-au transformat în proverbiala pisică moartă pe care partidele, CpF și BOR o tot aruncă în curtea te miri cărui vecin. Boicotând prin neprezentare sau vot negativ, pare-se că numai poporul a salvat onoarea democrației. (Sandu Mureşan)

ORAŞUL

  • Preţurile apartamentelor din Cluj scad încet, dar sigur

La câteva zile după încheierea referendumului pentru modificarea constituției privind definiția familiei, a devenit clar că acesta a reprezentat doar un costisitor eșec. Costurile politice și sociale ale acestui insucces deplin s-au transformat în proverbiala pisică moartă pe care partidele, CpF și BOR o tot aruncă în curtea te miri cărui vecin. Boicotând prin neprezentare sau vot negativ, pare-se că numai poporul a salvat onoarea democrației.

CULTURĂ

  • Universul fantastic al lui Waone, în curtea şcolii “Octavian Goga” din Cluj

Dacă v-ați întrebat vreodată ce au în comun orașele Kotka din Finlanda, Victoria din Canada, Mannheim din Germania, Rabat din Regatul Maroc și Cluj-Napoca din România, acel ceva este prezența artistului internațional Waone care în ultimii ani, în fiecare dintre aceste orașe, a realizat câte o pictură murală de mari dimensiuni. În Cluj-Napoca artistul a pictat ultima sa lucrare într-un spațiu public din acest an. Ea poate fi admirată pe Aleea Peana, nr.16, din cartierul Mănăștur. (Cristina Beligăr)

  • Cum se doboară un record mondial – interviu cu Gabriel Bota, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și-a propus anul acesta să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare șir de oameni care citește succesiv aceeași carte și a și reușit. Se așteaptă acum certificarea evenimentului, așa că am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă această inițiativă, câtă muncă a presupus și dacă e aceasta o modalitate de atragere a publicului spre lectură. Ne-a răspuns la întrebări Gabriel Bota, directorul artistic al FICT. (Alexandra Enăşoaie)

SPORT

  • Revine Marian Copilu; Daniel Stanciu, un director sportiv trecut pe la Steaua şi Dinamo

Campioana României la fotbal, CFR Cluj, nu mai este sat fără stăpân. Rămas fără conducător de la sfârșitul lunii septembrie, clubul feroviar își definitivează în aceste zile noua structură administrativă. Noul șef va fi Marian Copilu, omul care a condus clubul și în sezonul trecut, în care CFR a câștigat titlul de campioană. În funcția de director sportiv va fi numit Daniel Stanciu. Acesta a ocupat ultima dată aceeași funcție la clubul Hapoel Acre, din Israel. Stanciu activează în fotbal din 2012 și a mai lucrat la FC Timișoara, FC Vaslui, Steaua București, FCM și ASA Târgu Mureș, Dinamo și Poli Timișoara. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu