Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Onor la Taragot

În urmă cu trei luni, preşedintele îi oferea lui Dumitru Fărcaș, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler. Orașul îl elogia printr-un spectacol de gală. Iată că în scurt timp, astăzi, deplângem trecerea în neființă a acestui mare artist al Clujului, al țării, magicianul unui instrument pe care l-a făcut cunoscut lumii întregi.

În numărul omagial pe care „Transilvania reporter” i-l dedica, Dumitru Fărcaș spunea: „Folclorul ilustrează toată viața noastră. Te însoțește de la naștere cu cântecul de leagăn, treci prin adolescență, pe urmă treci prin armată, cântecele de cătănie, apoi cântecul de nuntă, cântecul de maturitate la coasă, la plug, la sapă, pe urmă apropierea bătrâneții și terminăm cu bocetul care se cântă atunci când plecăm din lumea asta. Nicăieri în lume nu e ilustrată ca în folclorul românesc întreaga viață a omului”. Neîndoielnic, cu plecarea lui Mitru Fărcaș, se pierde unul dintre cei mai talentați ilustratori muzicali ai vieții.

Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde se afla internat și unde i se făcuse o intervenţie pe vasele de sânge. Inima i s-a oprit în somn, spun surse medicale. Familia îi era aproape, mai puțin taragotul cu care a însuflețit o lume care nu mai este, satul tradițional românesc. Muzica taragotului a însoțit miercuri pașii celor care au venit să-și ia un ultim rămas bun de la regele acestui instrument. Iar astăzi, după slujba religioasă, mai mulți taragotiști îi vor cânta maestrului de rămas bun în fața casei de cultură care ar trebui ca de acum să îi poarte numele. (C.C.)

ACTUALITATE

  • România lasă în urmă zeci de mii de oameni fără pensii – Ministerul Justiţiei Sociale?

La solicitarea unui cititor am cerut lămuriri de la Ministerul Muncii și al Justiției Sociale cu privire la acordarea pensiilor în România. La împlinirea vârstei de pensionare, cititorul nostru avea 13 ani și două luni de cotizare, iar Direcția de Pensii din localitate i-a spus că nu are nici un drept și nu va primi nicio pensie. Limita de cotizare este de minim 15 ani. În situația acestei persoane pot fi zeci – sute de mii de oameni. După revoluție, mai ales la începutul anilor 90 firmele nu făceau contracte de muncă sau nu plăteau asigurări. Iar în mediul rural, nici atât. Munca în România nu a fost taxată în primul rând din cauza legislației permisive și a incompetenței instituțiilor statului care aveau sarcina să supravegheze piața muncii. Acum doi ani, la Ministerul Muncii erau circa 26 de mii de litigii între angajatori și angajați pe această temă. Iar punctul culminant al crizei încă nu a venit. (Ruxandra Hurezean)

APEL CĂTRE ELITE

  • Sistemul de pensii de stat: Nedreptatea finanţează privilegiile

Sistemul de pensii de stat din România nu este un fond, ci doar un joc piramidal oficial, al cărui „randament” depinde de bunul plac al politicienilor care, sub paravanul „solidarității sociale” profită împreună cu alți privilegiați de lipsa de informare a cetățenilor obișnuiți.

Vi se pare normal, corect, etic, logic, firesc etc. ca un om care a contribuit peste un deceniu la un sistem de asigurări sociale să nu primească nimic la împlinirea vârstei de pensionare? Ei bine, persoanei în cauză nu. Și nici ziaristei Ruxandra Hurezean, care a solicitat explicații Casei Naționale de Pensii Publice în legătură cu această situație destul de răspândite. Răspunsul Casei de Pensii se întinde pe 3 pagini și poate fi rezumat astfel: „Așa este legea”. Un fel de „ce să faci, n-ai ce face”. (Radu Nechita, conferenţiar universitar)

DOSAR

  • După “Da” urmează calvarul

Nunţile sunt evenimente din viaţa noastră de care nu ne putem lipsi. Îşi au locul lor în cursul vieţii şi mai devreme sau târziu începem să avem de-a face cu ele. Există, bineînţeles, nunţi la care ne dorim să mergem şi nunţi de la care ne rugăm să nu ajungă vreodată invitaţia. Totuşi, organizarea uneia nu e niciodată treabă uşoară, mai ales că toate schimbările din societate afectează şi felul în care se desfăşoară acestea, aşa că am încercat să vedem cum se întâmplă lucrurile în anul de graţie 2018 în ceea ce privesc cele mai importante elemente de la o nuntă, stând de vorbă cu oameni din domeniu. (Alexandra Enăşoaie)

  • Sigina Luca, organizator de evenimente: “În general, din tot ce îşi imaginează mireasa, rămâne la final cu 30%”

Să planifici o nuntă în Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani tot mai multă o aventură în care, în primul rând, trebuie să ai răbdare, deoarece locațiile trebuie antamate chiar și cu trei ani înainte. În plus, organizarea unui astfel de eveniment înseamnă multă bătaie de cap. Așa s-a dezvoltat industria organizatorilor de evenimente care se ocupă printre altele și de nunți. Sigina Luca este în domeniu de mai bine de 10 ani și, spune ea, le-a văzut cam pe toate. În timp, lumea a înțeles că a avea pe cineva care să îți organizeze nunta nu este o fiță, ci o necesitate, cu atât mai mult cu cât orice cuplu de miri vrea o nuntă perfectă. Iar asta nu se obține deloc ușor. (Radu Hângănuţ)

STAREA UNIUNII

  • Brexit, subiect fierbinte în arşiţa verii

Scenariu – Secretarul britanic al comerțului, Liam Fox, a declarat într-un interviu că Marea Britanie, cel mai probabil, va ieși din UE fără un acord, blamând intransigența de care dă dovadă Comisia Europeană în negocierile cu Londra. Întrebat despre probabilitatea unui Brexit în absența unui acord, Liam Fox a estimat că aceasta este de 60%. „Cred că intransigența Comisiei Europene ne împinge către o ieşire (din UE) fără un acord”, a spus ministrul britanic al comerțului, în interviul acordat publicației The Sunday Times. (Bogdan Stanciu)

REPORTAJ

  • Noi ce ne dorim de la Untold?

După patru ediții, Untold și-a întărit renumele de cel mai bun party din această zonă a Europei. Dar dacă îl considerăm doar o petrecere de dimensiuni pantagruelice, atunci ar trebui să îl tratăm ca atare și din punct de vedere legal. Dacă îl considerăm doar o petrecere, ar trebui să o putem reclama atunci când ne deranjează. Dacă nu e petrecere, atunci ar trebui să dea comunității ceva. Ceva mai mult decât „ne pune pe harta muzicii”. Dar înainte de toate, ar trebui ca noi, clujenii, să ne dă, seama ce ne dorim de la Untold. (Radu Hângănuţ)

IN MEMORIAM

  • La trecerea în eternitate a unui tezaur naţional viu

Aproape de prisos să amintim tristețea care a cuprins Clujul, și țara întreagă, la aflarea veștii că Dumitru Fărcaș nu mai e printre noi. Artiști, oameni de cultură, realizatori TV, cu toții au avut un gând bun în ceasul din urmă al maestrului Fărcaș. ”A căzut ca un trăsnet. O veste precum asta nu e o veste, e o lovitură. Sigur, eu l-am cunoscut, am trăit alături de el, am lucrat alături de el și de alți mari muzicieni, dar ca el nu a fost nimeni. Ultima data când am vorbit, el împlinea 80 de ani. Am spus atunci că România este o țară binecuvântată că are doi muzicieni geniali – Dumitru Fărcaș și Nicolae Zamfir! A mai rămas doar unul…”, povestește realizatorul TV Dumitru Buzoianu. (Patrice Podină)

  • Rămas bun, Maestre!

Sicriul cu trupul lui Dumitru Fărcaș a fost depus ieri, de la ora 14:00, pe scena sălii care îi poartă numele de la Casa de Cultură a Studenților. Clujenii au trecut să-și ia rămas bun de la cel pe care îl numesc Maestru și pe care l-au iubit ca pe unul de-al lor chiar dacă era clujean numai prin adopție.
La intrarea in Casa de Cultură marele artist îi întâmpină cu zâmbetul pe buze pe cei care vin să-și ia rămas bun dintr-o fotografie cu ramă albă, dar cu pangligă neagră în diagonală. (Alexandra Enăşoaie)

SPORT

  • Războiul dronelor, episodul 2018

La început a fost un hobby. Azi cursele de multirotoare, sau drone mai pe românește, este o disciplină sportivă în toată regula. Și nu e deloc o pasiune ieftină, întrucât multirotoarele sunt de fapt drone ”tunate”, adică modificate precum mașinile, pentru a deveni tot mai rapide și mai performante. Liberty Technology Park din Cluj-Napoca va fi, pentru al doilea an, gazda unei competiții inedite, ”Liberty Multirotor Racing 2018”, în care piloții de aeromodele se “duelează” pe o pistă în aer liber, iar câștigător este cel care încheie cursa în cel mai scurt timp. Dacă anul trecut, la ediția inaugurală s-au înscris 16 concurenți, anul acesta organizatorii se așteaptă la un număr dublu de participanți, atât din țară, cât și din străinătate. (Patrice Podină)

MOZAIC

  • Ziua Internaţională a doamnei şi domnului  Miau

Dacă tot a fost miercuri Ziua Internațională a Pisicilor, venim cu o veste rea și cu una bună: în Cluj-Napoca, în continuare, ideea unei cafenele cu pisici nu merge, după ce Lady Cat s-a închis acum mai bine de doi ani. Vestea bună e că ideea a renăscut la Timișoara, unde Angela și prietenul ei, Raul, investesc timp și energie în „La Pisici Cafe”, semn că, indiferent de probleme, la final tot pisicile înving. (Radu Hângănuţ)

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu