Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Goana după aur în IT”

„Se vinde mai bine IT-ul și pentru că e din Cluj”, spune un antreprenor dintr-una dintre cele 1.235 de companii de IT din județul Cluj. Domeniul continuă să fie locomotiva județului și tot mai mult un motor de încredere al PIB-ului la nivel național, în condițiile în care aduce în prezent 6% din produsul intern brut al statului român. Mai îmbucurător pare a fi faptul că, la Cluj-Napoca măcar, IT-ul reușește să țină pasul cu așteptările mari și visurile pe care în general le proiectăm pe acele lucruri care par să funcționeze. Până la studiul de piață realizat de ARIES Transilvania în parteneriat cu Encore Research, Cluj-Napoca avea imaginea unui oraș în care toți cei aflați în grabă pe străzi se îndreaptă spre vreo corporație, or se gândesc la vreo nouă aplicație destinată unui smart city din țară sau din străinătate. Ce să vezi, cam așa și e: încă dinainte de a strânge brațul de diplome din universități, studenții iau calea IT-ului. Mai exact 1 din 11 angajați din oraș lucrează în acest domeniu, iar cifrele totale cresc de la an la an cu procente formate din două cifre.

Crește și calitatea produselor din IT? După ani de zile în care nu am băgat în seamă IT-ul, atunci când l-am descoperit am aflat și că se ocupă preponderent cu outsourcing. Am strâmbat din nas pentru că outsourcing-ul este perceput ca o „muncă pe plantație”, însă anii de zile petrecuți în proiectele altora au dat șansa multor IT-iști să își dezvolte propriile proiecte și chiar propriile companii. 90% din IT-ul clujean este în continuare în outsourcing, dar de-aici vine în continuare „grosul” financiar care le permite companiilor să reziste pentru a rezolva una dintre marile probleme ale acestui sector. Antreprenorii spun că resursa umană este insuficientă ca număr și, pe deasupra, prea puțin pregătită pentru următorul nivel la care IT-ul clujean vrea să ajungă în următorii ani: crearea de produse cu valoare adăugată, iar problema trebuie rezolvată din interiorul universităților.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. S-a semnat „certificatul de naştere” al centurii metropolitane. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor, ai CNAIR şi ai primăriilor Cluj-Napoca, Floreşti, Gilău şi Apahida au semnat luni protocolul de asociere pentru realizarea documentaţiei necesare proiectului viitoarei centuri metropolitane. (Claudia Romitan)

ALDINE. Regele Mihai I: fragmente din mesajele adresate către țară în anii exilului. În perioada în care s-a aflat în exil, după abdicarea forțată din 30 decembrie 1947, regele Mihai I a adresat, ani la rând, poporului român, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, mesaje tradiționale, radiodifuzate prin intermediul posturilor Radio Europa Liberă și BBC.

DOSAR. O treime din firmele IT din Cluj sunt la început de drum

  • IT-ul clujean, sub lupă: 1 din 11 angajați clujeni sunt în IT, salariile vor crește, iar outsourcing-ul rămâne la putere. IT-ul a devenit în ultimii ani cel mai promițător motor al economiei românești, reprezentând în prezent, alături de  domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB. În Cluj-Napoca, IT-ul este perceput ca fiind cea mai productivă industrie. Lumea se gândește la IT-iștii clujeni de fiecare dată când vine vorba de o aplicație nouă, de un exit răsunător sau de o inovație importantă. Potrivit analizei „Studiul pieței de IT din Cluj”, realizat de către ARIES Transilvania, aparențele nu sunt deloc înșelătoare. (Radu Hângănuţ)
  • Profil de IT-ist clujean: tânăr și devreme pus pe muncă. Analiza comparativă realizată de către ARIES Transilvania a avut și o componentă legată de sondarea companiilor de IT din Cluj-Napoca cu privire la profilul angajaților din acest domeniu, provocările industriei, tehnologiile utilizate, gestionarea resurselor umane, dar și previziunile pentru anul 2018. Astfel, potrivit sondajului, din cei aproximativ 20.000 de oameni care lucrează în IT-ul clujean, 60% sunt bărbați, media de vârstă fiind în acest domeniu de 31,5 ani, însă antreprenorii din domeniu trag un semnal de alarmă: tentați de bunăstarea imediată pe care o  oferă un loc de muncă în IT chiar și la nivel junior, mulți studenți renunță la studii și intră direct în câmpul muncii fără a deține cunoștințele necesare pentru eventuale proiecte creative, astfel că managerii de firme nu au decât să lucreze cu oameni cărora le lipsesc așa-numitele „soft skills”. (Radu Hângănuţ)
  • Bitdefender, de la „made in China” la „made in Satu Mare ”. Dincolo de a fi exportat mii de specialiști în companii de top din Vest și a fi produs exit-uri de milioane de euro, România poate fi cu adevărat mândră de un produs software aflat în device-uri de pe întreg mapamondul: antivirusul Bitdefender. Compania  condusă de CEO-ul Florin Talpeș a cunoscut o fulminantă expansiune la nivel internațional și are sedii în toată lumea, însă recent a făcut un anunț relativ surprinzător: Bitdefender a transferat unitatea de producție a Bitdefender Box din China, în Satu Mare. (Radu Hângănuţ)

CULTURĂ. Început de carieră la New York, debut în România pe scena de la Cluj. În 2001 a debutat pe scena de la Carnegie Hall, alături de orchestra Operei din New York și în 2003 pe scena de la Metropolitan Opera, două dintre cele mai importante scene de operă din lume. Mai târziu a venit și debutul pe scena europeană, iar luna aceasta a pășit pentru prima dată pe scena lirică din orașul natal în rolul principal Nabucco, închinând acest spectacol părinților săi, soprana Emilia Cătană și baritonul Vasile Cătană, reputați prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, înainte de 1989. (Cristina Beligăr)

FOTOREPORTAJ. Crosul lui Moș Crăciun a dat culoare Clujului. Peste 200 de clujeni, costumați în personaje de poveste, au luat parte weekendul trecut la „Crosul lui Moș Crăciun”, competiţie caritabilă care în acest an a ajuns la ediția a treia. Numeroşi spiriduşi, reni, dar şi Moşi Crăciuni şi Crăciuniţe au luat startul din Piața Unirii la proba de alergare pe o distanță de 2,5 kilometri. (Claudia  Romitan)

LOCAL. Târgul de Crăciun, prin ochii clujenilor. Este primul an în care Târgul de Crăciun din Piața Unirii are un concept clar. Chiar dacă mulți dintre clujeni nu înțeleg exact despre ce este vorba, susțin că apreciază târgul și modul în care centrul orașului arată, în prag de sărbătoare. (Maria Man)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. Vis de ceramist pasionat de cafea: Espresoo Studio de Caolin. Pasionații de ceaiuri și cafea de specialitate, dar și iubitorii de arte plastice, îndeosebi de ceramică, au ocazia să își petreacă timpul într-un nou local deschis în Cluj în urmă cu doar două luni. Espresoo Studio este situată la intersecția dintre străzile I.C. Brătianu şi Baba Novac, într-o clădire istorică, cunoscută ca vechiul Han cu Curte Pătrată, plasat odinioară lângă vechiul zid de apărare al cetăţii Clujului. Ideea cafenelei i-a venit artistului vizual Ioan Sumedre Jr. în momentul în care și-a dat seama că un astfel de local ar putea foarte ușor să funcționeze ca o extensie a Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin, înființat în 2014. (Cristina Beligăr)

DOCUMENTAR. Cele mai scumpe tablouri din lume. Se spune despre pia?a operelor de artă că este una artificială, capricioasă ?i foarte subiectivă. Asta pentru că nu există criterii clare pentru stabilirea pre?ului unui tablou, iar suma finală pentru care se vinde este, de cele mai multe ori, o surpriză ?i pentru organizatorii licita?iei. Astfel, până la urmă, un tablou valorează atât de mult cât este dispus cineva să plătească pentru el. (Mădălina Kadar)

STAREA UNIUNII. Brexit, termenii divorțului. Ce presupune despărțirea dintre UE și UK. Comisia Europeană și Marea Britanie au reușit săptămâna trecută să treacă de primul „hop” al negocierilor de separare. Astfel, vineri, 8 decembrie, dis-de-dimineață președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker și premierul UK, Theresa May, au anunțat într-o conferință de presă comună că cele două părți au căzut de acord asupra celor mai arzătoare trei chestiuni legate de Brexit. Este vorba de frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, condițiile financiare ale „divorțului” și drepturile cetățenilor expatriați. (Bogdan Stanciu)

SPORT. ”U” Cluj, o echipă cum nu e alta (II). Universitatea Cluj s-a lovit de multe neajunsuri în cei aproape 100 de ani de istorie, dar de talente și de suporteri nu a dus niciodată lipsă. În tricoul alb cu U pe piept s-au format, au explodat, s-au remarcat sau au făcut pasul spre glorie mulți jucători. De la Aurel Guga, în anii ’20, primul căpitan al naționalei României, până la Dorin Goga, în zilele noastre. Conturată discret de Ioan Ovidiu Sabău, o personalitate a fotbalului românesc ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, ba am putea spune că este cel mai valoros produs al lui ”U”, vechea echipă a Clujului capătă noi contururi. În urmă cu exact doi ani Universitatea pornea la drum în Liga a II-a cu ceea ce suporterii au numit ”Copiii Clujului”. Doar trei dintre ei mai îmbracă azi tricoul lui ”U”. Numărul precedent al Transilvania Reporter l-am dedicat veteranilor Universității. Azi este ediția în care îi cunoaștem pe noii copiii ai lui ”U”. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu