Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Acceleratorul politic. Trei zile furtunoase

Rar se întâlnește o succesiune atât de strânsă a unor evenimente de maximă nervozitate politică ca în ultimele zile ale săptămânii. Joi, motivarea Curții în cazul impunerii de revocare a șefei DNA va precipita luarea unei decizii a președintelui. Vineri, sentința în primă instanță a dosarului lui Liviu Dragnea referitor la angajările fictive din Teleorman îi poate consolida poziția sau, dimpotrivă, să-l scoată din joc pe liderul PSD. Iar sâmbătă, mobilizarea de partid pentru un miting care să concureze mișcarea #rezist va arăta dacă PSD are forța să susțină conflictul politic în stradă sau se va baza în continuare pe majoritatea tăcută a alegătorilor.

După un an și jumătate de acțiuni stradale marcate de civismul recreativ al opozanților guvernului, PSD răspunde cu un miting organizat militărește, cu mobilizarea resurselor din teritoriu. Motivația acestui protest care, speră organizatorii, va aduna sute de mii de oameni este una incertă. Cel mai probabil, scopul e de a-i da avânt președintelui partidului care e înaintea unui deznodamânt dramatic în justiție și înfruntă o tenativă de puci a fostului președinte de partid

Principalul (sau singurul) oponent politic al PSD este și el într-o situație incomodă după ce Curtea Constituțională îl forțează să aleagă între respectarea legii și imboldurile inflamante ale potențialilor săi alegători din #rezist.  Spațiul de manevră al președintelui este unul limitat; după cum explică unii constituționaliști, epoca președintelui judecător inaugurată de Traian Băsescu a luat sfârșit cu decizia curții. Timpul are însă mai multă răbadare cu șeful statului decât cu președintele PSD, iar lentoarea nativă a domnului Iohannis îi este acum de folos. (C.C.) pag.2-3

ADMINISTRAȚIE

  • Începe „bătaia pe locurile din parkingul Negoiu”

După 5 ani de aşteptare, parkingul Negoiu din cartierul Mănăştur a fost în sfârșit finalizat și va fi dat în folosință în această lună. Cei care au depus cereri pentru a primi un loc de parcare vor putea beneficia de aceste locuri cel mai devreme după jumătatea lui iunie, la peste șase luni de la finalizarea propriu-zisă a construcției. (Claudia Romitan)

SMART CITY

  • Clujul devine stație verde în transportul public

Un prim lot de 10 autobuze electrice a pornit pe străzile din Cluj-Napoca, mașinile urmând să asigure transportul public de persoane în oraș. Sunt silențioase până la senzația că nici măcar nu sunt pornite, au internet wireless, aer condiționat, oferă date precise cu privire la fluxul de călători și, spune Emil Boc, reprezintă doar primul pas pentru un plan curajos: o flotă cu totul „verde” în 2025. Drumul este însă doar la început, a ținut să precizeze Urs Herren, Ambasadorul Elveției în România. Nu l-a prea ajutat însă traducerea, care a pus în limba română doar vorbele de bine despre oraș. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ

  • Stere Gulea, regizor: „Înainte de Moromeții 2 eram îngrijorat că nu voi mai putea scrie”

În bine, sau în rău s-a schimbat Moromete la venirea lui Horațiu Mălăele în Moromeții 2?Cu această întrebare am încercat să îl provocăm pe regizorul Stere Gulea să ne povestească mai multe despre motivația de a relua povestea Moromeților după 32 de ani și să ne explice care au fost inconvenientele realizării unui film de epocă în ziua de astăzi. (Cristina Beligăr)

  • „Moștenitoarele” câștigă Trofeul Transilvania la cea de-a 17-a ediție TIFF

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 2 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, a fost câștigat de Moștenitoarele/The Heiresses. Starul operei internaționale, soprana Angela Gheorghiu, i-a înmânat premiul regizorului Marcelo Martinessi, care își adaugă în palmares un nou trofeu, după Ursul de Argint câștigat în iarnă, la Berlin. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ

  • Prinţul Charles – o nouă vizită de suflet la Viscri

Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a vizitat săptămâna trecută  sediul Fundaţiei care îi poartă numele din satul Viscri – o casă din anul 1700 -, unde s-a întâlnit cu mici fermieri şi producători de alimente artizanale din România, cu care a discutat despre ingrediente, modul de prepare şi de vânzare, precum şi despre problemele cu care aceştia se confruntă.

CAMPANIE

  • Clujul din nori: Biserica arhiepiscopală din Feleac

În săptămânile care urmează, Transilvania Reporter și-a propus să aducă o nouă perspectivă asupra unor monumente istorice din județul Cluj, înscrise în Patrimoniul cultural național al României sau al căror caracter unic le transformă în obiective turistice de mare interes. Vom încerca să ajungem și în acele locuri unde accesul este îngreunat de relief și unde natura și-a creat propriul său drum departe de civilizație. Vom realiza toate acestea cu ajutorul unei drone model DJI Mavic Air și vom lăsa imaginile să vorbească de la sine. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE

  • Un strop de viață departe de oraș

La începutul anilor ‘90 a început exodul românilor către Vest. Sute de ani de istorie și tradiții au fost lăsate în mâinile bunicilor. Tinerii se mutaseră deja la oraș, acolo unde au primit slujbe și apartamente. Din când în când, măcar la sfârșit de săptămână sau în vacanțe, copiii mai mergeau în vizite scurte la cei bătrâni. Obiceiul se mai păstrează și azi, doar că odăile nu mai sunt luminate de lămpi cu petrol, ci de becuri ecologice. În liniștea serii nu se mai aud greierii, ci televizorul. Mulți ”bătrâni” au pus lacătul pe gospodării și s-au mutat la oraș, în apartamentele rămase pustii după plecarea tinerilor spre Vestul capitalist. Cei care au rămas în satele în care au crescut administrează un patrimoniu de o valoarea inestimabilă despre care copiii corporatiștilor, de exemplu, aproape că nu au auzit. Și totuși, există viața la țară și mai există oameni care nu au uitat de unde au plecat. (Patrice Podină)

SPORT

  • Zarvă mare-n curtea campioanei

Al patrulea titlu de campioană a României cucerit de CFR nu a adus numai bucurie în Gruia. Încă înainte să primească trofeul și medaliile cuvenite, oficialii vișiniilor știau că va urma o perioadă grea. Dan Petrescu era de multă vreme decis să plece în China, iar banca tehnică nu putea fi încredințată oricui. Până la urmă cel care a fost prima opțiune a șefilor din Gruia, Edward Iordănescu, a acceptat provocarea și își va începe munca la echipă. Fiul fostului selecționer a așteptat și el până în ultima clipă o ofertă din Zona Golfului și a refuzat propunerea inițială a feroviarilor. Numirea lui Iordănescu în funcția de antrenor principal împarte clubul feroviar în două tabere. Iuliu Mureșan nu-l regretă pe Petrescu, pe când Bogdan Mara (impresar și director sportiv la CFR) ar fi vrut să colaboreze în continuare cu fostul lui antrenor de la Unirea Urziceni. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu