Nu rataţi noul număr din Transilvania Reporter: Inteligenţa artificială s-a mutat la sat

La mansarda unei case din Geaca, un sat obscur, pierdut în Câmpia Transilvaniei, un cercetător independent se conectează constant la două supercomputere din SUA și, cu ajutorul inteligenței artificiale, lucrează la dezvoltarea celui mai bun sistem din lume de diagnosticare a cancerului în formă incipientă. Pare o scenă desprinsă dintr-un film, nu-i aşa? Ei, bine, nu. Proiectul neurologului Alexandru Floareș tocmai a primit o finanțare de 50.000 de euro prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, cel mai important instrument financiar prin care Bruxelles-ul susține cercetarea și inovarea.

Sistemul de diagnosticare se numește Artificial Intelligence System for Multi-Cancer Detection Support (AI-MICADIS). Pe scurt, pacientului i se prelevă doar o picătură de sânge, care este transmisă spre analiză moleculară unor laboratoare partenere. Acestea vor livra înapoi datele legate de concentrația unor molecule numite microRNA, care joacă un rol important în dezvoltarea cancerului. După aceea, datele pacientului vor fi introduse în sistemul AI-MICADIS, care le va confrunta, folosind un algoritm de învățare profundă – o ramură a inteligenței artificiale -, cu o bază de date ce conține analizele similare a mii de alte persoane.

Folosind acest algoritm, se pot diagnostica cu precizie de 99% nouă tipuri de cancer: la esofag, tract biliar, sân, ficat, vezică, stomac, ovar, colon și pancreas. Foarte important este că prin această metodă neinvazivă, cancerul poate fi diagnosticat în faza sa cea mai de început, chiar înainte de a fi detectat prin metode imagistice (Computer Tomograf, RMN, radiografie, ecografie etc).

APEL CĂTRE ELITE

  • Traiul decent, luxul unei minorităţi

6.762 de lei lunar, adică mai mult de două salarii medii pentru coşul de trai minim decent. Costul lunar pentru o familie de doi adulţi creşte cu aproximativ 1.500 de lei pentru fiecare copil aflat în grijă. Cu unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa şi cu salarii medii ce abia se apropie de salariile minime din ţările mediteraneene, traiul minim decent rămâne încă un lux pentru mulţi dintre români. (Dana Domşodi)

ACTUALITATE

  • Alba-neagra cu unul dintre cele mai importante proiecte imobiliare din Floreşti

Investițiile imobiliare din Florești, cea mai mare comună a României sunt departe de a stagna. În ciuda haosului creat aici, construcțiile apar ca ciupercile după ploaie, localitatea fiind deja considerată un adevărat rai pentru cei care doresc să facă rapid bani din construirea de apartamente. Proiectele arată bine pe hârtie, însă doar aici, de unde și apetența pentru proiecte de locuințe. (Sandu Mureşan)

  • Clujul mâinilor murdare

Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatic A. Virusul hepatic A este unul dintre cele cinci tipuri de virusuri identificate până în prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D şi E, fiecare având caracteristicile sale în ceea ce priveşte transmiterea, severitatea, abordarea terapeutică. (Sandu Mureşan)

REPORTAJ

  • Biserica fortificată din Cisnădioara

Fie că veniți dinspre Sibiu, sau dinspre Cisnădie, imediat ce intrați în Cisnădioara veți observa pe culmea stâncoasă a dealului Sf. Mihail o cetate fortificată, monument reprezentativ al stilului romanic din Transilvania. Dacă urmați indicatoarele, drumul spre cetate nu ar trebui să ridice foarte multe probleme. După ce ați plătit șapte lei pentru biletul de intrare, în aproximativ 15 minute, urcând câteva trepte, veți ajunge la frumosul obiectiv turistic. De acolo de sus, înspre sud și vest veți vedea zona muntoasă a Munților Cibinului și spre est, trecând peste orașul Cisnădie, veți vedea valea Oltului până la munții Făgăraș. (Cristina Beligăr)

BANI EUROPENI

  • Inteligenţa artificială s-a mutat la sat

La mansarda unei case din Geaca, un sat obscur, pierdut în Câmpia Transilvaniei, un cercetător independent se conectează constant la două supercomputere din SUA și, cu ajutorul inteligenței artificiale, lucrează la dezvoltarea celui mai bun sistem din lume de diagnosticare a cancerului în formă incipientă. (Bogdan Stanciu)

Distribuie:

Postaţi un comentariu