Nu ratați noul număr al Transilvania Reporter: Cluj, capitala „adormită”

Spre deosebire de cum se pregătește candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală, organizarea pentru Capitala Tineretului pare un dezastru. Deși evenimentul va fi „mâine”, 2015 fiind foarte aproape, dezorganizarea și habarnismul domină„conceptul”. Peste 700 de evenimente vor alcătui programul Capitalei Europene de Tineret în 2015 şi lista pentru înscrierea proiectelor este încă deschisă, anunţă cu şase luni înainte de startul evenimentului reprezentanţii Federaţiei SHARE, principalul gestionar al programului Cluj 2015-Capitală Europeană a Tineretului. Care vor fi cele câteva sute de evenimente este însă neclar, la fel de neclară fiind şi promovarea de care a beneficiat această titulatură.

Cu un site încăîn construcţie şi cu o promovare aproape inexistentă, evenimentul anului 2015 la Cluj-Napoca pare a fi încăîn stand-by. Cu toate acestea, reprezentanţii Federaţiei SHARE spun căîn 2014 au fost organizate sute de activităţi în care proiectul Capitalei Europene de Tineret a fost partener, membru sau organizator, activităţi care însă nu au fost popularizate. În aşteptarea campaniilor majore care să promoveze proiectul Capitalei de Tineret, nu doar în mediul online, ci şi în centrul oraşului şi în cartiere, clujenii trebuie să se mulţumească să audă despre proiect în cadrul evenimentelor desfăşurate în oraş fără legătură directă cu proiectul în sine. Aflaţi din Transilvania Reporter cât de pregătiţi suntem într-o chestiune în care nu avem voie să dăm greş.

Actualitate: Clujule, ne pregătim de Marea Sărbătoare?

În Malta, o insulă fără apă și pământ din care să crescă ceva, locuitorii ei deștepți s-au decis să organizeze turismul cum se cuvine și din el să trăiască. Și au reușit, cu mic cu mare, să înțeleagă ce au de făcut și să conspire unitar la așa ceva. Ei, locuitorii, au decis să adopte câte o sărbătoare, un sfânt de obicei, pentru fiecare oraș și-n fiecare weekend îi organizează o Fiesta.

Afaceri publice: Lupta pentru putere în Consiliul Județean: rămâne cum am stabilit

Cum se întâmpla odinioară şi în mai marile sau mai micile regate ori imperii, jilţul regesc rămas liber din varii motive ispitea peste măsură şi isca pasiuni uriaşe şi dispute acerbe. Încătuşarea lui Horea Uioreanu, în cazul micului dar suculentului regat numit Consiliul Judeţean Cluj, a dus şi duce şi aici la vii dispute politice, care s-ar putea solda nu cu morţi de-a binelea, ca odinioară, dar măcar cu nişte morţi politic.

Comunitate: Băile Boghiş modernizate cu un milion de euro. La Băile Someşeni lipsesc banii

Una dintre cele mai importante destinații de tratament din județul Sălaj, Băile Boghis, au din acest sezon un look nou. Fostul ştrand al staţiunii termale Boghiş Băi a fost reamenajat printr-o investiţie de circa un milion de euro.

Economia pământului

  • Cârstelul de câmp salvează fermierii bistrițenii
  • Cartofii de pe piața românească sunt singurii pentru consumatori

Comunitate: O dragoste beton aduce inovația în domeniul construcțiilor

Clădirile secolului XXI țintesc tot mai mult spre nori iar autostrăzi dintre cele mai complexe răsar în cele mai neașteptate locuri (ocolind totuși România) grație ingeniozității arhitecților și a inginerilor dar mai ales, datorită materialelor de construcții tot mai performante și mai rezistente. Și chiar dacă la Cluj nu se ridică zgârie-nori din apele Someșului și nici șosele care se spargă munți, ne putem lăuda cu inovații în domeniul materialelor de constrcții, una dintre acestea fiind realizată de doctoranda Ofelia Corbu, care după un an de muncă în laborator este la un pas să breveteze betonul din deșeuri de sticlă.

Cultură: Kero Zen, artist stradal: „Craiova deschide un muzeu de street art înaintea Clujului”

Nu se declară un pionier al graffiti-ului, însă aportul pe care l-a adus acestei culturi îl recomandă drept unul dintre cei mai respectaţi creatori de artă urbană. Născut în Dej, Kero Zen este înainte de toate un nomad. A locuit în multe din marile capitale europene, studiază în prezent la Londra, dar întotdeauna s-a întors acasă, convins de ideea că are o responsabilitate faţă de România şi faţă de generaţiile tinere de artişti stradali. În prezent vrea să creeze o platformă în zona de street art care să consolideze bazele viitorului. Până atunci, pereţii publici sau privaţi din Cluj, dar şi din ţară, sunt teren de „joacă” pentru cunoscutul artist, care ne aminteşte zi de zi că desenul stradal nu înseamnă doar vandalism, ci este un real fenomen cultural şi artistic.

Opinie: Marea unificare a dreptei (carențele de strategie într-o analizăși o mirare în zece trepte)

Când apare o schimbare în maşinăria partidismului românesc, în mod normal trebuie să o salutăm cu bunăvoințăși să o credităm cu bune intenții deoarece sistemul nostru de reprezentare a cetățenilor suferă de multe, de foarte multe boli. Numai dacă ne uităm la încrederea în partide, undeva în jur de 10%, şi tot avem motive să sperăm că se poate schimba ceva când cineva are curajul să încerce ceva nou.

Dosar: Cluj-Napoca Youth 2015 o capitală cu… „surprize”

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului care îi revine Clujului în 2015 este motiv de mândrie pentru toţi clujenii. Numai că înainte cu cinci luni de startul oficial al acestui eveniment programat să dureze 365 de zile, în spaţiul public nu există aproape deloc informaţii despre ce se va întâmpla în oraş în 2015, cum îşi va schimba faţa Clujul şi cum ne pregătim pentru tinerii care ar trebui să ne ia cu asalt. Federaţia Share, cea care coordonează acest eveniment, a păstrat până acum la secret orice planuri ar avea, iar în materie de comunicare a fost „discreţie totală”. În plus site-ul dedicat cluj2015.ro este tocmai acum în construcţie.

În așteptare:  Drumul lung spre Capitala “nepromovată” a Tineretului

Peste 700 de evenimente vor alcătui programul Capitalei Europene de Tineret în 2015 şi lista pentru înscrierea proiectelor este încă deschisă, anunţă cu şase luni înainte de startul evenimentului reprezentanţii Federaţiei SHARE, principalul gestionar al programului Cluj 2015-Capitală Europeană a Tineretului.

Dosar: Drumul lung spre Capitala “nepromovată” a Tineretului

Peste 700 de evenimente vor alcătui programul Capitalei Europene de Tineret în 2015 şi lista pentru înscrierea proiectelor este încă deschisă, anunţă cu şase luni înainte de startul evenimentului reprezentanţii Federaţiei SHARE, principalul gestionar al programului Cluj 2015-Capitală Europeană a Tineretului.

În derivă:

  • 2015 și 2021: un singur Cluj, două proiecte aproape paralele
  • Capitala tineretului sedentar

Dosar: 

  • Capitala Europeană a Tineretului, un program cam tânăr
    Ideea de Capitală Europeană a Tineretului (CET) este una relativ nouă – doar din 2009. Definiția oficială a acestui statut este destul de seacă: CET este un titlu acordat unui oraș european pentru o perioadă de un an, timp în care acesta are oportunitatea să își etaleze concepția legată de dezvoltarea vieții culturale, sociale, politice sau economice, în relație cu tineretul.
  • Salonic, pururi tânăr

Religie:  Schimbarea la faţă

Schimbarea la faţă este una din marile sărbători creştine. Se mai cheamă şi Epifania Mică. Epifania este, conform Dex, revelaţia unei realităţi sacre. Dar în 6 august este ziua care prăznuieşte minunea petrecută pe muntele Tabor. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia. Denumirea vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. În limbă greacă numele sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numea Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Diaspora: restaurant la granița Italiei cu Slovenia: „Românii sunt sătui de <<panini>>, vor o masă caldă româneasc ”

Micii, sărmăluţele şi ciorba de burtă  le vom găsi chiar la intrare în Italia, pe autostradă, lângă Trieste.  Un român a deschis un restaurant, de tip “împinge tava”, într-un local situat pe Autostrada A4, foarte aproape de vechiul punct de trecere a frontierei dintre Slovenia şi Italia. Ne-a asigurat că “românii vor găsi  tot ce-şi doresc într-un restaurant românesc”.  De asemenea, românul a început colaborările cu unele firme de transport de persoane, care vor avea reduceri substanţiale pentru clienţii lor, care vor servi masa acolo.

Destinații: Excursii de o zi în jurul Clujului, pe două roți

Bicicleta a devenit în ultima perioadă un mijloc trendy de transport, mai ales în oraș. Încet-încet, însă, începe să se impună și ca un mijloc de călătorie extraurban. Deși nu au la dispoziție trasee special amenajate pentru plimbări cu bicicleta, zeci de clujeni evadează câte o zi, în weekend cu precădere, din spațiul urban, pe două roți. O împătimită a ieșirilor de acest tip este jurnalista Elena Nicolae, moderatoarea emisiunii „Transilvania la zi”, de la TVR Cluj/TVR 3. În fiecare weekend în care vremea i-o permite, ea iese la pedalat în împrejurimile Clujului.

Dosar: Speranță și viață: bebeluși din eprubetă

Dacă ne rezervăm și numai câteva momente să privim în jurul nostru și să reflectăm la ceea ce avem, putem observa cât de complexă este lumea noastră și cât de departe a ajuns omenirea. Vorbim despre minunile tehnicii, despre posibilitățile de comunicare, despre evoluția științelor, a medicinei, despre felul în care putem parcurge acum distanțe imense în numai câteva ore, aceleași pe care strămoșii noștri le străbăteau în câteva zile sau săptămâni. Au fost eradicate boli care în secolele trecute au decimat milioane de oameni. Și alte milioane de oameni au primit speranța vieții.

Sport

  • Vasile Morovan, ultimul mare campion clujean al „nobilei arte”
  • Fotbal de criză, coeficient de top

+Divertisment. Sănătate, Timp liber, Agendă

Distribuie:

Postaţi un comentariu