Un like pentru agricultură. Nu ratați în ediția tipărită

Prima pagină a ediției tipărite

Exodul de la țară la oraș se inversează. Presați de realitatea care îi pune în situația de a fi absolvit diverse specialități pentru care nu există locuri de muncă, tot mai mulți tineri ies din tipar și ascultă glasul pământului. Din agricultura stelară a României a mai rămas doar potențialul, după ce mâna de lucru a luat calea Occidentului, pentru a cultiva legumele altora. În țară au rămas veteranii care se rezumă la agricultura de subzistență. Producția lor depinde aproape 100% de „ce dă Domnu’”, în contrast cu agricultura ţărilor dezvoltate, unde ogoarele sunt pline de maşinării. Răsare însă ca din pământ o categorie de tineri bine pregătiţi în domeniu care pun în aplicare modele de succes din afară.

Nu doar nevoia de supravieţuire îi împinge pe români de la oraş la sat, ci şi o altă concepţie de viaţă, o altă mentalitate. Este, în fond, adevărata desprindere a românilor de comunism, de viziunea sumbră asupra ruralului. Cei care migrează acum la sate sunt oameni instruiţi, cu dorinţa de a schimba modul lor de trai, dar şi mediul unde se stabilesc. Sunt fermentul pentru o nouă economie şi, de ce nu, pentru o nouă Românie. În judeţul Cluj s-au instalat la sate anul trecut mai multe persoane decât au ales să vină la oraş. Despre cum „viaţa la ţară” devine „viaţa bună”, pe larg în ediția tipărită din această săptămână.

Sumarul ediției:

Comentariu. „Roadele corupţiei”. Mita este o practică veche în Orientului Apropiat. De ce ar fi altfel în România?  Mazăre şi Apostu s-au ales cu stigmatul de om corupt şi vor rămâne cu el cel puţin atât timp cât corupţia va fi asociată cu dezonoarea. Exemplul celor doi evidenţiază însă faptul că şi în cazurile de corupţie, care în cazul unui primar înseamnă  abatere penală de la îndatoririle sale, pot fi identificate mărci proprii. (Caius Chiorean)

Dialog. „Aurelia Cristea: «Să reinventăm dialogul și responsabilitatea»”. Clujul este un punct de referință nu doar pe harta geografică, ci și pe cea a mentalităților românești. Sunt singurul ministru clujean din acest Cabinet, dar nu singurul ardelean, un semn de recunoaștere a faptului că ideile venite din Transilvania aduc o plus valoare gândirii sociale și economice de la nivel național. Sigur, mi-ar plăcea să fim mai mulți reprezentanți în structurile centrale din această zonă, mai ales după ce așteptările au fost mult crescute de perioada în care Clujul singur avea trei miniștri… (interviu de Marius Avram)

Economic. „Profesie de succes. Inginer” Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca participă în aceste zile la o serie de activităţi speciale în cadrul „Zilelor Carierei” care să îi ajute să ia startul în viaţa profesională. Studenţii au vizitat mai multe fabrici şi firme din judeţ, au participat la sesiuni de interviuri simulate pentru angajare, şi au avut şi o întâlnire cu absolvenţi ai universităţii care au obţinut deja succes în carieră. Poveştile de succes prezentate s-au dorit a fi un model pentru actualii studenţi în modul în care îşi vor gestiona în viitor cariera. (Claudia Romitan)

Afaceri publice. „Horea Uioreanu: Drumurile judeţene au fost până acum fata săracă a investiţiilor” Planurile de dezvoltare a judeţului Cluj includ în această perioadă câteva proiecte importante şi de interes pentru toată populaţia. Cum decurg lucrările la aceste investiţii puteţi citi pe parcursul unui interviu cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. (Claudia Romitan)

Reportaj. „Agricultura ne salvează pe toți, tineri și bătrâni” S-a născut şi a crescut în Cojocna, a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, este medic veterniar şi nu în ultimul rând proprietar al unei ferme de oi şi capre în satul Cojocna aflat la zece kilometri distanţă de Cluj. La cei 40 de ani ai săi, Cornel Moldovan nu se mai consideră “tânăr fermier”, ci mai degrabă om trecut prin viaţă care a reuşit, de nevoie, să îşi construiască propriul rost. (Cristina Beligăr)

Actualitate. „Când «viața la țară» devină «viața bună»”. Studenți ale căror planuri de viitor includ rămânerea în țară sunt tot mai puțini, însă o adevărată provocare ar putea fi găsirea pe băncile facultății a unui tânăr care, după absolvire, plănuiește să ridice pe propriile-i forțe o fermă în mijlocul naturii. Într-o localitate aflată la 10 kilometri de Miercurea-Ciuc, un fost masterand al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) este o astfel de excepție și de doi ani se ocupă de o fermă unde crește zeci de bovine cu ajutorul tatălui său. (Radu Hângănuț)

ÎNVĂȚĂMÂNT. „Glasul pământului, din nou ascultat de tineri”. Un adevărat incubator de fermieri moderni este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj unde numărul de candidați la cele șapte facultăți a crescut de la an la an, spre surprinderea prorectorului Ioan Rotar. (Radi Hângănuț)

RELIGIE. „Duminica Floriilor, începutul Săptămânii Patimilor”. Duminica Floriilor marchează intrarea în săptămâna Patimilor, ultima din postul Paştelui. Post care este ţinut diferit de reformaţi, catolici şi ortodocşi. În primul rând toate confesiunile subliniază că postul se ţine cu binecuvântarea şi rugăciunile speciale ale preotului, după spovedanie, şi mai ales cu asistenţa sa duhovnicească permanentă. Cel mai riguros post este cel al ortodocşilor, în care există zile de post cu legume şi ulei, post cu legume fără ulei, zile cu dezlegări la vin sau la peşte, dar şi zile de ajunări (a nu mânca până la prânz) şi de post negru doar cu apă şi pâine. (Elena Gădălean)

DOSAR. „Cine este Daenerys, ce înseamnă Westeros? Introducere în lumea «Game of Thrones»”. Al patrulea sezon „Game of Thrones” a debutat în 7 aprilie, astfel că toată lumea vorbeşte sau aude despre nume precum Westeros, Daenerys, Tyrion, Stark sau Lannister. Subiectul nu poate fi ocolit: este cel mai discutat serial de televiziune, cel mai piratat – un singur episod, în 2012, a fost descărcat de 4.280.000 de ori cu ajutorul BitTorrent, un număr aproximativ egal cu cel al fanilor care l-au urmărit la televizor, legal. Despre ce este vorba, totuşi? (Mădălina Kadar)

SPORT. „Omul sfinţeşte locul!” Îşi iubeşte meseria ca pe propriii copii, pune pasiune în tot ce face, este permanent preocupat să se autoperfecţioneze, este consecvent, riguros, optimist şi are o putere de muncă fantastică. Astfel arată în cuvinte portretul profesorului Mihai Georgescu, omul care a descoperit unii dintre cei mai importanţi fotbalişti ai României, din ultimul sfert de veac.(Patrice Podină)

SPORT. „Cursa care nu se câștigă, se termină”. Trei mii de alergãtori sunt așteptați să participe la sfârșitul acestei săptămâni la una dintre cele mai dure curse din lume, la cel mai mare eveniment sportiv de masă din Transilvania, conform cifrelor participanților. Dacã la prima ediție s-au aliniat la start aproximativ 1.300 de alergători și 2.500 anul trecut, în wekend sunt așteptați peste 3.000 de sportivi, amatori și profesioniști din întreaga lume. Până la această oră ți-au anunțat prezența la startul ediției 2014 a Maratonului Internațional Cluj sportivi din 22 de țări. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu