Nu rata noul număr Transilvania Reporter: Spitalul de pe un butoi cu pulbere

De construirea unui spital regional de urgență la Cluj se vorbește de aproape un deceniu și jumătate. În toată nebunia de atunci și-a făcut loc cu coatele și proiectul de ridicare la Cluj a unui spital nemaivăzut, care să deservească bolnavii din nord-vestul țării. Detaliile erau și ele amețitoare: 800 de paturi, 37 de secții medicale, echipamente de ultimă generație, heliport etc, toate astea pentru o sumă ce se învârtea în jurul a 150 de milioane de euro. S-a găsit și terenul unde urma să apară minunea, undeva pe raza comunei Apahida, în zona Câmpenești. Mai rămânea doar să fie suflecate mânecile și să se treacă la treabă.

S-au așezat la masă, în 2018, cu mânecile suflecate, cei de la Ministerul Sănătății, cei de la Consiliul Județean, de la Primăria Cluj-Napoca, dar și cei din Florești, care, pe lângă blocurile ridicate de-a valma, urmau să-i facă să pleznească de invidie pe cei de la oraș cu ultra-modernul așezământ. Treaba părea să se pornească bine, toate părțile implicate au bătut palma, au stabilit termene, s-au trasat sarcini, au fost încheiate protocoale, au fost și multe descălecări la locul faptei, și, nu în ultimul rând, au fost stabilite niște reguli. “Eu cred, sper, ca la sfârşitul anului 2019 să avem deja începută construcţia a cel puţin două dintre cele trei. Finanţarea este asigurată parţial de Comisia Europeană, respectiv 159 de milioane de euro pentru cele trei spitale, iar partea de cofinanţare va fi asigurată de bugetul de stat sau alte surse”, spunea ministrul Sănătății. Dar n-a fost să fie așa de simplu și azi riscăm să pierdem și banii și proiectul. (S.M.)

ANCHETĂ

  • Spitalul de Urgenţă Cluj stă deja pe un butoi cu pulbere

„Cei din Florești trebuie să înțeleagă că se supun Consiliului Județean. Nu vorbim aici nici de imaginea unuia sau a altuia, de orgoliile unora sau altora, ci de riscul de a pierde niște bani europeni, de a pierde șansa de a avea aici la Cluj un spital modern care să deservească toate județele din jur.” a declarat directorul executiv al APM Cluj, Grigore Crăciun. (Sandu Mureşan)

DOSAR

  • Universităţile clujene, magnet pentru studenţii străini

Universităţile din Cluj atrag din ce în ce mai mulţi studenţi străini, ba chiar Universitatea de Medicină şi Farmacie are cei mai mulţi studenţi străini din ţară. De ce vin ei la Cluj? În urmă cu ceva mai mult de un an, jurnaliștii unei televiziuni franceze spuneau că studenții vin să studieze în România pentru că taxa este mică, comparativ cu alte state europene. Tot ei reproșau faptul că, odată întorși înapoi în Franța, aceștia sunt prost pregătiți. Într-un final, s-a dovedit faptul că afirmațiile jurnaliștilor francezi nu aveau legătură cu realitatea și că studenții care vin la UMF au alte planuri.

REPORTAJ

  • Blestemul ploilor a părăsit Electric Castle

Pe scurt, despre EC 2018. Foarte pe scurt, a plouat. Dar puțin. Puțin, așa, cât să ne amintim că Electric Castle nu are o mascotă oficială tocmai pentru că ploaia îi e parte a branding-ului. A plouat ceva în prima zi, de miercuri, a plouat și joi când parcarea era ca o pârtie, dar zăpada era înlocuită de noroi și săniile de mașini. După care a ieșit soarele și așa a rămas. (Radu Hângănuţ)

OPINIE

  • Cui îi aparţine viitorul? Inteligenţei artificiale sau creativităţii umane?

În contextul românesc, un prim pas care defineşte viitorul unei persoane se face la 14 ani când alegi specificul liceului pe care doreşti să îl urmezi. Nu va surprinde pe nimeni faptul că liceele cu specialitate STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) atrag cel mai mare interes. E firesc din moment ce piaţa forţei de muncă din România oferă perspective bune de carieră celor cu cunoştinţe avansate în aceste domenii. Dar realitatea e că nu toţi adolescenţii vor sau au inclinaţii spre ştiinţele exacte. Dacă cumva eşti un copil căruia îi plac literatura, muzica sau arta te simţi pe dinafară fiindcă aceste materii sunt privite ca un fel de „cetăţeni de clasa a doua” ai programei şcolare după cum le-a catalogat Ken Robinson, cunoscutul expert mondial în ştiinţele educaţiei. (Oana Romocea, activist cultural)

STAREA UNIUNII

  • Paralele inegale

Bilanțul guvernului actual, la un semestru de la „intrarea în pâine”, este contestat vehement de Opoziție. Cifrele prezentate luni, 23 iulie, de premierul Viorica Dăncilă au fost criticate mai ales de partidul fostului premier Dacian Cioloș, România Împreună. Printre statisticile disputate sunt și cele legate de absorbția fondurilor de la UE. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • O salbă de medalii şi un viitor mondial pentru Cluj-Napoca

Ediția 2018 a Campionatelor Europene de Tenis de Masă STAG s-a încheiat. România a cucerit 11 medalii și o promisiune ce reconfirmă poziția Clujului în calitate de organizator / gazdă a celor mai importante evenimente sportive. În fața propriilor suporteri Rareș Șipoș a urcat de trei ori pe podium, dar mai presus de toate va avea noi oportunități de a juca ”acasă” în viitorul deloc îndepărtat. Doar delegațiile Rusiei și a Franței au cucerit mai multe medalii decât românii în competiția de la Cluj. Europenele de juniori au dat startul unei serii de evenimente sportive care vor continua peste doi ani cu o etapă din circuitul mondial (World Tour), va urma un nou Campionat European, de seniori de această dată, în 2021, și un Campionat Mondial, tot de seniori, în 2022. (Patrice Podină)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu