Noul “U” a prins contur

Noul ”U” Cluj s-a născut. Sub o identitate nouă, ce poartă numele de Clubul Sportiv Alb Negru, Universitatea Cluj va continua să existe. Consiliul Local Cluj-Napoca a votat astăzi în unanimitate înfiinţarea Asociaţiei Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru al studenţilor clujeni. Membrii fondatori sunt municipiul Cluj-Napoca şi cele şase universităţi de stat din oraş, adică UBB, UTCN, UMF, USAMV, UAD şi Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Noul ”U”, pe model german

Iniţiatorul proiectului, consilierul local Radu Constantea a explicat în plen motivele pentru care se doreşte înfiinţarea acestei asociaţii. „Este o alternativă, dacă actuala societate comercială nu îşi va mai putea continua activitatea pentru că este în insolvenţă şi există mai multe cereri de intrare în faliment şi avem un risc major privind înscrierea echipei în campionat. Dacă ajungem la această situaţie noi vom putea activa această construcţie. Noi ne-am gândit că cel mai potrivit este ca membrii fondatori să fie cele şase universităţi de stat din oraş în asociere cu municipalitatea. Modelul este preluat din Germania şi vor putea să se implice ulterior şi diverse firme din oraş sau vom avea secţiunea de membrii de onoare. E un proiect menit să continue istoria Universităţii Cluj şi să preia dacă va fi cazul brandul şi palmaresul”, a precizat consilierul local.

Constantea a fost votat în unanimitate ca reprezentant al CL în Consiliul Director al asociaţiei. Contribuția primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost stabilită la 10.000 de euro, aport în numerar la constituirea patrimoniului inițial al asociației. De asemenea, s-a aprobat și cotizația anuală din partea municipiului care va fi de 5.000 de euro. UBB, UTCN, UMF și USAMV au contribuit la constituirea asociaţiei fiecare cu câte 1.000 de euro, iar UAD și Academia de Muzică Gheorghe Dima câte 500 de euro. Astfel, s-a ajuns la un aport în numerar de 15.000 de euro.

Primăria va înființa și o societate comercială

Proiectul își dorește să reașeze pe baze solide și transparente clubul de fotbal Universitatea Cluj, prin restabilirea legăturilor tradiționale dintre ”U” Cluj și studenți, dar și între club și universitățile clujene și a fost promis fanilor Universităţii de primarul Emil Boc, în pre-campania electorală. Noul club ar urma să preia marca „U” şi palmaresul imediat ce vechea societate va intra în faliment. ”Cu sprijinul financiar al primăriei noua echipă va putea să-și desfășoare activitatea până spre liga a doua. Intrând mai apoi, în lupta pentru promovarea în Liga 1 nu vom mai avea capacitatea de a sprijini atât cât am vrea noua societate, dar vom înființa și o firmă cu care să intrăm în societatea comercială, astfel încât <<U>> Cluj să aibă continuitate. Vom porni de unde Federația Română de Fotbal ne va indica”, a spus primarul Emil Boc. În prezent, clubul de fotbal SC FC Universitatea Cluj SA este în insolvență, dar situația este extrem de grea. Practic ”U” se află în pragul falimentului, după ce la finalul sezonului 2015/2016 a retrogradat în Liga a 3-a. Deținătorul pachetului majoritar, Florian Walter și administratorul judiciar al clubului susțin că au încercat în ultimii ani să găsească un investitor, dar nimeni nu s-a arătat interest de a prelua clubul.

Text: Claudia Romitan şi Patrice Podină

Postaţi un comentariu