Nou plan de management la Muzeul de Istorie: mai multe expoziții și o prezență crescută în viața orașului

Schimbarea conducerii Muzeului Naționat de Istorie a Transilvaniei, instituție al cărei director este acum Felix Marcu, a prezentat o parte a planului de management cu care MNIT va funcționa în următoarea perioadă. Astfel, printre principalele obiective sunt organizarea unui număr mai mare de expoziții, rezolvarea problemelor care țin de clădirea Muzeului de Farmacie, aflat în subordinea MNIT, dar și lucrări de consolidare și modernizare ale construcției în care acesta funcționează.

Noul director al MNIT, Felix Marcu, și-a prezentat planul de management pentru mandatul său la conducerea instituție, explicând că are în vedere o mai mare deschidere față de public, dar și lucrări de modernizare ale construcției, care să aibă în 2017 un număr de cel puțin 10 expoziții.

„În vechea muzeologie vedeam muzeul ca un templu, în timp ce acum promovăm relația cu publicul. Este important și obiectul, dar mai ales individul. Încercăm să explicăm totul în metode virtuale și non-virtuale și să accentuăm caracterul educațional al muzeului […] Ne propunem implicare în TIFF și festivalurile culturale din oraș dar și atragerea de categorii care nu obișnuiesc să viziteze muzeele, cum este cazul pensionarilor care ar urma să beneficieze de gratuități”, a explicat Felix Marcu.

Prezentă la conferința de presă a fost și Oana Bogdan, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, care a vorbit, printre altele, despre importanța unui plan de management bine construit și, în special, respectat ulterior de către cei care și l-au asumat.

„În general, am observat că aceste planuri de management sunt făcute să fie. Avem 15 muzee în subordine și ne-am lovit de planuri formale, în opinia mea. Nu știu dacă e rea voință, dar nu se înțelege cât este de important un astfel de plan. Dacă nu se folosește pentru a lua decizii și nici la evaluare nu este pus pe masă, nu îl poți invoca. Orice s-a început însă în acest an se poate opri. Noi am explicat de ce sunt măsurile noastre importante și sperăm să existe o presiune pozitivă și pe viitor”, a declarat Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Oana Bogdan,   secretar de stat în Ministerul Culturii

Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii

Felix Marcu a mai anunțat că la mijlocul lunii noiembrie, la MNIT va ajunge o expoziție de obiecte liturgice din argint, de la Episcopia din Tulcea și tot în perioada următoarea, muzeul va organiza un atelier de pictură pe apă la care va vi invitat un pictor turc din Constanța.

Felix Marcu a explicat de asemenea că printre prioritățile sale se află și rezolvarea problemelor ce țin de clădirea în care funcționează Muzeul Farmaciei, negocierile cu moștenitorii clădirii urmând să fie reluate în următoarea perioadă. Acesta a explicat că recent, instituția a plătit aproximativ 30.000 de lei care reprezintă o parte din restanța la chirie, restul sumei de plătit fiind de aproximativ 60.000 de lei.

„M-am întâlnit cu unul dintre moștenitorii familiei. Este absolut necesar să se facă investiții serioase de consolidare. I-am propus să se reînceapă negocierile. Muzeul a făcut o notă de fundamentare pentru investiție, iar el ne-a spus că nu ar vinde clădirea, dar au toată deschiderea ca muzeul să rămână în acel sediu făcând un contract de închiriere cu noi.

Dr. Felix Marcu,   directorul MNIT

Dr. Felix Marcu, directorul MNIT

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu