Notre Drame. Biserici din România mistuite de foc

Imagini de la tragedia de la Costești din 1930, când în incendiul izbucnit la biserica din sat au pierit 116 persoane.

de Vitalia Simerețchii

Un incendiu violent a izbucnit luni seară la cel mai vizitat monument istoric din Europa. Flăcările au cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris, distrugându-i acoperișul și una dintre turle, dar zidurile exterioare și cele două clopotnițe nu s-au prăbușit. De asemenea, capacitatea de rezistență a structurii edificiului rămâne încă necunoscută, a declarat marți dimineața Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franței, citat de AFP și Reuters. Incendiul a fot lichidat abia a doua zi, iar cauzele izbucnirii acestuia rămân necunoscute. Nicio persoană nu a fost rănită, însă pierderea a șocat întreaga lume: simbolul Parisului și chiar al Europei a fost ruinat. Evenimentul este cu atât mai dramatic cu cât are loc într-un moment de importanță majoră pentru catolicii care celebrează duminică Paștele. De-a lungul timpului, incendii similare au afectat și biserici din România, provocând atât pagube materiale, cât și umane.

 

Incendierea Bisericii Negre din Brașov

„Biserica Neagră” (în germană Die Schwarze Kirche) este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov. Biserica datează din secolele XIV-XV și este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România.

În 21 aprilie 1689, în contextul invaziei turcești, clădirea gotică a fost cuprinsă de flăcări, care i-au avariat pereții și i-au distrus acoperișul și mobilierul. Datorită stării deplorabile și a pereților negri din urma incendiului, ruina a fost numită în popor „Biserica Neagră”. Numele însă, a fost adoptat oficial abia trei secole mai târziu.

După incendiu, biserica a fost renovată în stil baroc, fiind completată cu galerii pentru numărul mare de enoriași care participau la slujbe. Din cauza înălțimii mari ai monumentului, meșterii locali nu au știut cum să continuie construcția , deci au apelat la ajutorul unor meșteri din orașul hanseatic Danzig.

Lucrările au fost încheiate în anul 1722, iar astăzi „Biserica Neagră” are o lungime de peste 89 de metri. „Biserica neagră” este considerată drept cea mai mare biserică din România și deține titlul de „Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”.

 

Tragedia de la Costești

La 18 aprilie 1930 a izbucnit incendiul de la biserica din Costești. Evenimentul tragic a dus la moartea a 116 persoane, majoritatea copii. În fiecare an, de sărbătorea „Vinerea Mare”, membrii comunității locale din Costești se întruneau în biserica de lemn de mici dimensiuni. Din cauza spațiului limitat al bisericii, copiii au fost lăsați în interiorul bisericii, împreună cu câțiva bătrâni și cântăreți, iar părinții rămaseră afară. Focul a izbucnit din cauza unei lumânări, care a atins panglica unei coroane, iar, ulterior, focul a cuprins coroanele aflate în podul bisericii. Tentativele părinților de a pătrunde în interiorul bisericii au eșuat din cauza ușii de dimensiuni mici, care se deschidea spre interior, și a copiilor panicați care o forțau în afară.

Tragedia a șocat întreaga țară, iar știrea despre aceasta a făcut înconjurul lumii. La înmormântarea copiilor au participat Regina Maria și regele copil Mihai. Pe locul bisericii arse a fost ridicat un monument în memoria victimelor care și-au pierdut viața în urma tragediei, iar cele 116 victime sunt comemorate în fiecare an în „Săptămâna luminată”.

 

Incendiul de la Mănăstirea “Înălţarea Sfintei Cruci” din Botoşani

Un puternic incendiu a cuprins Mănăstirea ”Înălţarea Sfintei Cruci” din municipiul Botoşani la data de 22 august 2014. Focul a fost provocat cel mai probabil de o candelă sau o lumânare aprinsă într-una dintre încăperile situate la etajul întâi al clădirii din lemn, susțin reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani. Incendiul nu a provocat pagube umane, însă a afectat chiliile măicuţelor și mănăstirea în întregime.

 

Biserica Evanghelică din Bistrița – arsă în timpul reconstrucției

Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470 prin contribuţia saşilor din Bistriţa, iar turnul său, care are 75 de metri, este cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.

La 11 iunie 2008, simbolul Bistriței ardea într-un puternic incendiu. Aflându-se în fază de reconstrucție, turnul era înconjurat de schele, care au luat foc și l-au răspândit în întreaga biserică. Incendiul puternic a distrus planşele din lemn de la nivelele intermediare, a afectat mecanismul ceasului şi clopotele, care s-au topit și prăbușit ulterior. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Vinovaţi pentru această nenorocire au fost găsiţi trei minori de etnie romă, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Pagube umane nu au fost depistate, însă cele materiale au fost estimate la aproximativ un milion de euro. De atuncim lucrările de reconstrucție au fost în bună măsură finalizate. În plus, turnul a fost dotat cu un lift exterior și a devenit o atracție a orașului.

 

Biserica Sf. Pantelimon din București

Monumentul de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși din capitală, care găzduiește moaștele Sf. Pantelimon, a fost cuprins de flăcări la data de 9 ianuarie 2012. Turla bisericii s-a făcut scrum, după ce un scurt-circuit la instalaţia electrică a aprins lemnăria. Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar catapeteasma a scăpat neatinsă. Cu ajutorul investițiilor alocate, Biserica a fost restaurată în scurt timp.

 

Palatul Episcopiei greco-catolice din Oradea

Un incendiu devastator a izbucnit în seara de sâmbătă, 25 august 2018, la palatul Episcopiei greco-catolice din Oradea, situat în Piața Unirii. Focul a cuprins clădirea în jurul orei 22.00, iar în câteva zeci de minute a învăluit întregul acoperiș al palatului, considerat una din capodoperele de artă ale orașului de pe Crișuri. Unul dintre turnurile palatului s-a prăbușit în flăcări. Intervenția pompierilor a dus la localizarea și, succesiv, la stingerea incendiului. Nu au existat victime. În martie, anul acesta, palatul a intrat în faza de refacere propriu-zisă a părţilor distruse în incendiu. Trei ani estimează Primăria Oradea că va dura până când clădirea își va recupera aspectul și funcționalitatea. Valoarea lucrărilor este de peste 7,9 milioane lei fără TVA, din care s-au strâns până acum din donații circa 1,3 milioane de lei.

incendiu palatul episcopiei greco catolice din Oradea incendiu-la-bistrita_b8356b37ca5dc3 Biserica_Neagra,_Brasov,_Romania
<
>
Și Biserica Neagră din Brașov a fost victima unui incendiu în decursul istoriei sale. Acest lucru s-a întâmplat pe 21 aprilie 1689 în contextul invaziei turcești.
Distribuie:

Postaţi un comentariu