„No hai” cu Rareș Bogdan la europarlamentare

Foto: Dan Bodea

Jurnalistul Rareș Bogdan și-a lansat candidatura la alegerile europarlamentare, pe listele PNL, la Cluj. Duminică, 31 martie, Sala Polivalentă a fost gazda întâlnirii PNL din regiunea Nord-Vest a galben-albaștrilor. Mobilizarea a fost generală și extrem de bine pusă la punct, astfel că, peste 6.000 de oameni au dansat, au cântat, au aplaudat și au scandat pentru candidatul numărul unu pe listele PNL. Discursurile au avut o singură țintă (PSD – n.a.), menestreii și-au încasat banii, au cântat, au încântat și au plecat, iar cei pe care generic îi numeam „lipitori de afișe”, azi îi redenumim ca fiind voluntari cu atribuții bine definite și zâmbet pe buze.

Ciuma (roșie), analfabetismul și frații din Diaspora
Împins spre finalul manifestării de la Cluj, discursul jurnalistului Rareș Bogdan a beneficiat, totuși, de resurse nebănuite de entuziasm, forță pulmonară și baloane ridicate spre „cerul” acoperit al Polivalentei. Gafele premierului Viorica Dăncilă au făcut deliciul audienței, dar nici vorbitorii de la Cluj nu au fost mai atenți în exprimare.

„Aceste alegeri nu sunt doar despre europarlamentarii PNL care vor merge la Bruxelles. Este despre dumneavoastră. Este despre rămânerea în Europa. România europeană. Avem 5 milioane de frați care sunt alungați de PSD. Avem un român care ar putea ocupa una din cele mai importante poziții la nivel european.

Foto: Dan Bodea

Ce face PSD? O îngenunchează. Astăzi e ea, mâine puteți fi oricare dintre dumneavoastră. Dacă reușesc să o încătușeze, să o încalece pe Codruţa Kovesi, cât de ușor le va fi să o facă cu dumneavoastră, cu primarii noștri, cu parlamentarii, cu liderii din opoziție. Pe cei din presă. Ei vor să pună caracatiţa pe România. S-a terminat. A venit momentul eliberării de Dragnea, Dăncilă, Olguţa, Tudorel, Daea. Revoluţia a început ieri la Timişoara, astăzi continuă la Cluj”, au fost cuvintele jurnalistului Rareş Bogdan care au declanșat, la Cluj, ideea de susținere necondiționată a PNL.

„De aici, de la Cluj, se dă semnul marii eliberări a acestei țări de ciuma roșie. Ne-am săturat să se vorbească mai mult de infractori decât de campioni, să se vorbească mai mult de pușcării decât de spitale. Eu nu vreau să plec din țara noastră. Aici e feciorul meu, de șapte ani, lângă el e soția mea care poartă în pântece fetița mea care se va naște în iunie, după europarlamentare.
Eu vreau să îmi cresc copiii aici, vreau să-mi duc copiii la biserică, cum m-au dus bunicii și părinții mei, vreau să-i cresc în tradiția strămoșească. Eu nu vreau să plec din România, vreau să-i aduc pe frații mei acasă. Să luptăm împreună pentru eliberarea României!”, a mai spus Rareș Bogdan.

Înainte de discursuri a fost dimineață! 10:30, trecute fix
Până să-i vedem intrând în „ringul” alegerilor europarlamentare, pentru că intrarea candidaților PNL a fost aidoma sportivilor dintr-o gală MMA, Local Kombat etc, ne-am petrecut dimineața cu angajații forțelor de ordine, primii delegați sosiți, înaintea marilor grupuri din regiunea de Nord-Vest, și cu comercianții de cafea, apă, sucuri și sandvișuri.

Am ajuns la locul derulării întâlnirii ceva mai devreme de ora stabilită de organizatori ca fiind cea oficială, de la care toate delegațiile își vor fi făcut simțită prezența. Cu două minute înainte de 10:30 prima delegație, cea a Dej-ului traversa strada, cu steaguri, cu entuziasm, dar fără să exceleze în vocalize. A urmat poza clasică în fața Polivalentei și intrarea organizată spre masa unde se făcea condica. Prezența obligatorie a fost notificată prin semnătura participanților, pe listele puse cu generozitate la dispoziție de organizatori.

Foto: Dan Bodea

La etaj (primul inel al Sălii Polivalente), patru baruri și angajații plătiți cu ora își așteptau mușteriii. Un nene, trecut bine de 60 de ani ar fi vrut o cafea. A renunțat la auzul prețului. „Măcar cafeaua trebuia să fie gratis”, spuse omul cu năduf, dând din mână și renunțând la cafea, dând parcă o ușoară/relativ importanță sănătății.

Intrăm în sală conștienți că e mult prea devreme. Un taraf de cinci persoane își acorda instrumentele, pregătind momentul artistic ce avea să fie peste pus în practică peste aproape două ceasuri. Grupuri mici, de două trei, poate patru persoane se îmbrățișau, își zâmbeau, schimbau două cuvinte și isprăveau cu ochii ațintiți în telefonul cuiva. Un selfie la vremea lui valorează voturi peste vreme!

Și fata poștașului, și drapelul revoluționar, și voie bună

În sectorul rezervat presei suntem primii. Nici țipenie de colegi de breaslă, semn că au mai multă experiență decât noi/mine în materie de evenimente politice. Timpul petrecut în mijlocul delegațiilor a trecut repede. În spatele zonei rezervate presei erau maramureșenii. Veseli, fără ceatără la purtător, dar cu vise și aspirații, cu votanții așezați cuminți pe scaune în sectorul rezervat.

Fără voie, sau poate cu puțină insistență, distingem în zumzetul general, cuvintele care îi vor face mari la viitoarele alegeri locale. ”15-șpe suntem, 15-șpe am venit că-i și fata poștașului. Uite-o, acolo <<indică șeful delegației maramureșene un loc în tribunele Polivalentei – n.a.>>. Îi fata poștașului, îi studentă aci’ la Cluj, da-i di la noi din organizație”, explică plin de zel șeful unei filiale PNL din Maramureș. N-am insistat să aflăm care.

Foto: Dan Bodea

De partea cealaltă a suprafeței de joc bihorenii, sălăjenii (cred) și alți reprezentanți județeni colorați în galben și albastru. Efervescența era deja maximă, deși mai erau minute bune până să înceapă spectacolul, la propriu. Mare ne-a fost mirarea să vedem un steag al Revoluției din ’89, cu stema comunistă decupată, fluturat constant, cam ca la un derbi de România.
Nu contează culoarea banilor când îți faci cruce cu dreapta.

Aproape de ora 12, poate puțin peste, poate puțin înainte, un taraf de cinci persoane (plus încă una, să nu fie ca în cântecul regretatului Iuliu Merca), urca pe scenă și ne demonstrează că în Ardeal virtuozitatea e la ea acasă. Doine, hore, valsuri, toate genurile muzicale au făcut parte din încălzirea artiștilor. Apoi, pe scenă a urcat omul de casă a petrecerilor PDL-ului de odinioară. Doamnelor și domnilor…Aurel Tămaș, azi un efervescent susținător al candidaților PNL.

Ardelean cu obraz fin, gazdă bună și încasator, fără voia lui, de comisioane, Tămaș și-a început recitalul artistic cu o pledoarie pentru semnul crucii făcut cu mâna dreaptă și cu un ghid al cârciumilor, teraselor și restaurantelor din municipiu. Bem o bere pe Belvedere, coborâm la Melody, vinu-l bem la Hubertus etc. Ce n-a făcut primarul Emil Boc prin vreun centru de informare turistică, a rezolvat-o Relu prin cântec, vers și voie bună.

Al doilea artist (să ne ierte Uniunea Artiștilor din România că nu l-am identificat) a interpretat cântece patriotice, n-a avut anvergura lui Aurel Tămaș, dar a ridicat simbolic sala în picioare în momentul interpretării melodiei „Treceți batalioane române Carpații”. Ca la un semn alegătorii PNL s-au ridicat în picioare, au aplaudat. Nici nu a contat că nimeni nu știa textul. Versul: „Treceți batalioane române Carpații” a fost suficient să facă sângele să fiarbă.

Ce a urmat am rezumat în primul intertitlu, fără să mai amintim de discursurile lungi, unele fără cuvinte cheie, altele răcnite. Așa ca o concluzie de final, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a reușit, pe bune, să ridice moralul audienței, să aibă un discurs politico-mobilizator fără echivoc. Poate că nu i-a venit rândul, să fie numărul unu pe vreo listă PNL, dar și când se vor fi hotărât colegii de partid…România ar putea avea un politician pe care alegătorii chiar să-și dorească să-l…aleagă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu