Nevoile orașului, în stand-by

Foto: Cristina Beligăr

Primăria Municipiului Cluj-Napoca desfășoară și în acest an procesul de Bugetare participativă online. Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să își asume din nou rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului, implicându-se în procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, pe baza Regulamentului procesului disponibil integral pe platformă. Astfel, procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca a demarat luni 8 iulie și presupune următoarele etape: Înregistrarea participanţilor, depunerea propunerilor de proiecte, analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate, votul cetăţenilor.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educațională și culturală; Oraşul digital. Procesul depunerii proiectelor se desfășoară până în 11 august.

Ce s-a întâmplat cu proiectele declarate câştigătoare în anii trecuţi?

Până astăzi, doar două proiecte din cele 15 propuse și votate de locuitorii din Cluj în 2017 au fost realizate de Primăria Cluj-Napoca prin programul de bugetare participativă, șase dintre ele fiind tot în faza de proiectare, depășind cu bine faza demarării implementării, trei în perioada de desfășurare a procedurilor legale de achiziție publică și patru în fericita fază de execuție a lucrării.

În așteptare sunt alte 15 proiecte declarate câștigătoare în 2018, catalogate pe site-ul bugetareparticipativă.ro la categoria proiecte în implementare. La început de septembrie 2018, Primăria Cluj-Napoca anunța introducerea programul-pilot „Autobuze/microbuze școlare cu circuit închis”, ca parte din proiectele votate de către clujeni în cadrul procesului de Bugetare Participativă 2017, în timp ce o lună mai târziu, în octombrie, locuitorii Clujului erau înștiințați că „Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul” – a fost un alt proiect implementat în urma procesului de Bugetare participativă 2017.

În luna martie a acestui an, la solicitarea Transilvania Reporter, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au precizat că cele mai multe proiecte din programul de bugetare participativă sunt proiecte care presupun o implementare multianuală, mai exact care se desfășoară pe mai mulți ani. Lista de așteptare pentru proiectele propuse de clujeni a crescut la sfârșitul anului trecut. Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca, Dotarea laboratoarelor Colegiului Tehnic „Raluca Ripan”, Amenajarea unui parc în cartierul Buna Ziua, sau Extindere skatepark-ului în Parcul Rozelor sunt doar câteva dintre proiectele care momentan figurează pe o listă în Primărie. În privința demarării implementării lor, nu există momentan un update pe site-ul oficial.

La o zi după startul celei de-a treia ediții a procesului de bugetare participativă, erau depuse deja 11 propuneri de proiecte, printre care un festival dedicat trotinetelor electrice, sau un proiect de revenire a orașului la denumirea de Cluj și la stema istorică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu