Muzeul Farmaciei din Cluj va plăti în continuare chirie pentru spațiu. Niciun progres din partea primăriei în privința negocierilor cu proprietarul clădirii

Foto arhivă: Dan Bodea

Deși în 2016 primarul Emil Boc declara că instituția pe care o conduce se află în procedură de negociere pentru exercitarea dreptului de preempțiune cu proprietarul clădirii care găzduiește Colecția de Istorie a Farmaciei și care aparține Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, situația nu s-a schimbat nici după aproape trei ani. Pe tot parcursul anului 2015, nici Ministerul Culturii şi nici Primăria Cluj-Napoca nu au ajus la un consens cu moştenitorii familiei Hintz, care au primit în 2012 prin retrocedare imobilul în care a funcţionat cea mai veche farmacie din oraş.

Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28 din Cluj-Napoca a intrat în luna octombrie într-un proces de reabilitare, care va dura aproximativ doi ani, iar după terminarea lucrărilor colecția va fi redeschisă pentru vizitare.

 „Dr. Georg Hintz este unicul proprietar al clădirii și cu dânsul avem un contract de închiriere pe care l-am încheiat anul trecut. În momentul acesta este suspendat până la terminarea lucrărilor și se va relua automat după aceea. Suntem în relații foarte bune cu proprietarul și el își dorește să rămână muzeul în continuare acolo. De asemenea, vom intra în parteneriat și cu alți facilitatori culturali, am și purtat discuții pe tema asta, cel mai probabil va exista și o librărie axată pe tematica istoriei farmaciei, dar nu numai. Vor fi și alte activități culturale. Spațiul în principiu rămâne același, probabil că în sala mare se va organiza librăria, iar instrumentele pe care le aveam noi în acea sală vor fi duse la subsol, într-o sală nefolosită până acum. Este mai bine așa pentru că și atelierele mici care țineau de colecție erau tot în subsol. În schimb, restul spațiilor rămân așa cum erau, în special oficina care era cea mai importantă încăpere unde se și restaurează pictura de secol XVIII. Situația este convenabilă pentru muzeu și încercăm să facem împreună cu proiectantul și un proiect de înnoire a expoziției”, a declarat pentru Transilvania Reporter directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu.

Cheltuielile de renovare a Casei Hintz sunt suportate în totalitate de proprietar. Estimările inițiale pentru renovare au fost de 800.000 de euro, însă această sumă este depășită după ultimele studii de parament și de istorie a artei, potrivit lui Felix Marcu.

De la Primăria Cluj-Napoca nu există niciun semnal care să indice că instituția a făcut progrese din 2016 în ceea ce privește negocierea pentru exercitarea dreptului de preempțiune cu proprietarul clădirii.

„Din partea primăriei Cluj-Napoca nu avem nicio noutate. Noi, între timp, am mai făcut demersuri la minister, chiar și anul trecut am făcut mai multe hârtii prin care solicităm reluarea negocierilor cu proprietarul. De altfel, i-am și spus proprietarului că noi, ca instituție, ne-am dori să avem acele spații în proprietate. Nu a refuzat categoric, dar nu este dispus să renunțe ușor la ele. Povestea nu este închisă și sperăm să reluăm negocierile în viitor. Chiria este de 13 euro/mp pentru o suprafață de aproximativ 260 de mp. Dar suma negociată a fost aproape la jumătate față de prețul din zonă, ceea este avantajos din punctul nostru de vedere și cu siguranță muzeul și colecția se vor întoarce acolo”, a subliniat Felix Marcu.

Citiți și:

Lucrările la Casa Hintz, clădirea care adăpostește Muzeul Farmaciei din Cluj, intră în linie dreaptă

Soarta Muzeului Farmaciei, în continuare incertă. Emil Boc: „Nu am cumpărat. Continuăm negocierile cu proprietarii”

Ultimele zile de glorie?

Distribuie:

Postaţi un comentariu