Moștenirea culturală a unei bresle de olari, adusă în atenția clujenilor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită clujenii să ia parte vineri, 19 august 2016, de la ora 13:00, la vernisajul expoziției „Ceramica de Cluj. Din moștenirea culturală a unei bresle de olari”.

Corporații de origine medievală, breslele au fost înființate cu scopul de a proteja interesele membrilor, secretele de producție, precum şi cu scopul de a asigura un nivel mai înalt de calitate a produselor. Drepturile şi obligațiile membrilor breslei erau reglementate de Statutul ei, care, în timp, putea fi reînnoit și completat. Acesta a fost şi cazul statutului breslei olarilor din Cluj, cea mai veche reînnoire a acestuia datând din anul 1512. Documentul a fost completat, ulterior, în anii 1523 și 1770. În anul 1815 a fost redactat un nou statut, ultimul document de acest tip al breslei, aceasta din urmă transformându-se în urma unei legi din 1872 în asociație industrială, iar în anul 1924 în Sindicat.

Expoziția își propune să prezinte câteva aspecte din moștenirea culturală a acestui grup de meșteșugari, prin intermediul unor bunuri care au aparținut breslei de odinioară: diverse documente, lada de breaslă din patrimoniul Arhivelor Naționale – Sucursala Cluj și artefacte din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei – cahle, vase uzuale și decorative realizate de către meșterii clujeni în secolele XVIII–XX.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Arhivele Naționale – Sucursala Cluj, cu sprijinul Bibliotecii Județene Octavian Goga Cluj și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția va fi deschisă până în 17 septembrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10-18, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).

Citiți și:

Istoricul Tudor Sălăgean: „Breslele aveau un rol foarte important în viaţa Clujului”

Breslele de ieri, clustere azi, vor să facă din Cluj capitală culturală a Europei

Breasla Barmanilor: „Ne-am propus să nu fim o afacere, ci un sprijin și o identitate pentru barmanii autohtoni”

Postaţi un comentariu