Momentele speciale ale Eurobasket. De la legenda Pau Gasol, la cadoul așteptat de o țară timp de 48 de ani

Pau Gasol a devenit la Cluj legendă cu „acte-n regulă” (FOTO: Dan Bodea)

Sportul are întotdeauna poveștile sale, care merg cu mult dincolo de goluri, puncte marcate, pase decisive sau trofee. Baschetul aduce tensiune în doze de câte 24 de secunde, forță și genialitate pe o distanță de trei pași, dar și episoade emoționante ce trec de limitele terenului. Eurobasket a venit la Cluj-Napoca pentru a prezenta fanilor definiția completă a excelenței în acest sport. O definiție pe care prea puțini au înțeles-o în istoria recentă a acestui sport în România. Dar o definiție care a fost explicată în detaliu de-a lungul a 15 meciuri și mai ales în pauzele dintre partide. S-a scris istorie cu performanțe legendare, s-a rescris istorie cu personaje până de curând necunoscute fenomenului și, acolo unde a fost cazul, s-a câștigat lupta cu istoria și statisticile. Am realizat așadar un top al celor mai emoționante și importante momente din istoria de 7 zile pe care Eurobasket a avut-o la Cluj-Napoca.

România-Cehia: primul punct al României la un Eurobasket după 30 ani, marcat de Kuti Nandor, care în 1987 mai avea 10 ani până să se nască. Jucătorul din noua generație a baschetului românesc a obținut un fault pe aruncare și a transformat una dintre cele două aruncări libere.

Prezența lui Nikola Vucevic pe parchet. Pivotul lui Orlando Magic are medii de double-double în patru din cele cinci sezoane petrecute până acum în NBA și este stâlpul naționalei Muntenegrului. Prezența lui în baschet este însă o adevărată minune: deși născut în data de 24 octombrie, Nikola își sărbătorește a doua zi de naștere în fiecare an, în data de 23 ianuarie. În 23 ianuarie 2006, Niko a supraviețuit unuia dintre cele mai teribile accidente de tren din istoria Europei. 47 de oameni au murit în Bioce, Muntenegru și peste 200 au fost răniți, baschetbalistul și colegii săi din echipa de tineret scăpând fără răni grave. La mai bine de 10 ani de la eveniment, Nikola și colegii săi încă își trimit mesaje cu „Happy 2nd birthday” în fiecare an, în data de 23 ianuarie.

10-0 cu Croația. În al doilea meci al din grupă, cel cu Croația, România a început impresionant: după 4 minute de joc, tricolorii conduceau cu 10-0 echipa de super-vedete a lui Aco Petrovic. Mandache și Moldoveanu cu câte o reușită de la trei, plus două coșuri ale lui Baciu au ridicat sala în picioare. Nu a fost însă de ajuns, în condițiile în care Croația a câștigat clar în cele din urmă.

Meciul demonstrativ al unor copii diagnosticați cu Sindrom Down. Un moment special al Eurobasket a fost cel în care, la pauza meciului România-Spania, două echipe formate din copii diagnosticați cu Sindrom Down au jucat un meci demonstrativ în fața a peste 8000 de oameni. Dacă mai era nevoie, a fost încă o dovadă a ideii că baschetul nu este doar al giganților, ci al tuturor.

În general, meciurile Spaniei. Sunt impresionante relaxarea și naturalețea cu care se exprimă spaniolii pe terenul de baschet. Începând de la imnul ce pare un preambul pentru un concert de muzică simfonică, baschetul jucat de iberici este orchestrat perfect și de o armonie aproape nepământeană. Forța este alternată cu eleganța mișcărilor lui Pau Gasol, iar El Chacho face din aruncare o adevărată lecție dusă la perfecțiune. Meciurile spaniolilor exprimă perfect relaxarea unor profesioniști conștienți de faptul că nu au rival și tocmai de acea partidele par a fi meciuri demonstrative ale unei formații de genul „Pau Gasol&Friends”.

Minutul de aur. 59 de secunde mai exact, atât cât a durat avantajul României în fața Spaniei. Au fost de altfel și singurele 59 de secunde în care Spania a fost condusă în primele trei partide ale grupei.

Galeria suporterilor maghiari. Singura echipă care a avut o galerie în adevăratul sens al cuvântului, la toate meciurile din grupă, a fost echipa Ungariei. Peste 1000 de fani au stat grupați la tribuna a doua și și-au încurajat favoriții. După fiecare meci disputat de jucătorii maghiari, baschetbaliștii și galeria au rămas pe teren pentru a cânta împreună.

Andrei Mandache pentru istorie. România nu a avut nici o victorie la Euro, însă Andrei Mandache a intrat în istoria competiției. Cu un triple-double fabulos reușit în partida cu Muntenegru, jucătorul lui CSM Oradea a reușit ceva ce doar legendarul Toni Kukoc mai izbutise în urmă cu 22 de ani. 14 puncte, 10 recuperări și 11 pase decisive au fost cifrele lui Mandache, pentru care acest triple double a fost și primul al carierei sale. De asemenea, Mandache a reușit și un coș de trei cu fault în partida cu Ungaria. La fel, nimeni nu a mai reușit așa ceva în grupa C a Eurobasket.

Pau Gasol ajunge la 200 de selecții în echipa națională a Spaniei, iar Fernando San Emeterio la 100. Într-o ceremonie ce a avut loc la antrenamentul de dinaintea meciului cu România, legendarul Pau Gasol și colegul sau, Fernando San Emeterio, au primit câte un tricou pe care era scris numărul de selecții la naționala Spaniei. Pau Gasol a jucat la Cluj meciul cu numărul 200, în timp ce Fernando a ajuns la 100.

Maghiarii au învins seceta. 48 de ani a așteptat baschetul maghiar o nouă victorie la Eurobasket. Ea a venit la Cluj-Napoca, în meciul cu Cehia.

Hanga Adam și momentul în care a aflat că este ziua de naștere a colegului său, David Vojvoda. Un moment amuzant l-a avut ca protagonist pe star-ul Barcelonei și al naționalei Ungariei, Adam Hanga. După victoria cu Cehia, la interviurile de după meci, Adam a fost întrebat dacă victoria în care a marcat 31 de puncte a fost și un cadou pentru David Vojvoda. Absolut șocat, Adam a recunoscut că deși David îi e coleg de cameră, el habar nu avea de faptul că este ziua lui. A urmat un dialog spumos în maghiară între cei doi, Adam reproșându-i în glumă că nu a fost anunțat de eveniment și urându-i în cele din urmă „La mulți ani”.

Atacul superb purtat de echipa României în partida cu Spania. Faza de joc ce i-a avut protagoniști pe Mandache, Paliciuc și Moldoveanu a intrat și în topul celor mai spectaculoase faze ale zilei.

Supărarea lui Tanjevic. După ce că nu prea au avut suporteri în tribune la meciurile disputate de la ora 15, muntenegrenii nu au fost prea interesanți nici pentru presă. Deși la eveniment au participat sute de jurnaliști, inclusiv din Muntenegru, la conferința de presă de după meciul cu Ungaria, doar doi ziariști au participat la conferința de presă. Antrenorul Muntenegrului, Bogdan Tanjevic a răbufnit și a reproșat faptul că nu are cine să îi pună întrebări și cu cine să discute despre meci. În apărarea jurnaliștilor, mulți dintre ei nu au participat la conferință pentru că deja discutaseră cu Tanjevic și jucătorii lui în zona mixtă dedicată interviurilor.

Recorduri de spectatori pentru sportul românesc. Peste 8600 de oameni au fost în Sala Polivalentă la meciul cu Spania și aproximativ 9100 au asistat la partida cu Ungaria. Ambele, recorduri pentru un eveniment sportiv disputat într-o astfel de arenă, în România.

Constelația NBA. Meciul Spania-Croația a fost o adevărată sărbătoare a baschetului. Cele două echipe au pus în scenă un duel de o calitate incredibilă, lucru ce putea fi anticipat încă de la prezentarea loturilor: din cei zece jucători de pe teren, doar trei nu erau foști sau actuali jucători ai unei echipe din NBA.

Ungurii și fiesta cu baclava. După ce 48 de ani nu au câștigat nici un meci la Eurobasket, maghiarii au câștigat două partide consecutive (cu Cehia și România), calificându-se în faza superioară a competiției. La conferința de presă, antrenorul maghiarilor Stojan Ivkovic a făcut show: a declarat că mai vrea doar să fac o poză cu echipa Spaniei la ultimul meci și să meargă la Istanbul pentru a mânca baclava. Poza cu spaniolii i-a ieșit, iar baclavaua așteaptă înaintea meciului din „Round of 16”, cu Serbia.

Problema Vesely. Participarea Cehiei la Eurobasket s-a desfășurat sub semnul conflictului dintre federația cehă și vedeta Jan Vesely, de la Fenerbahce Ulker. Acesta a refuzat convocarea, preferând să plece în luna de miere. Astfel, Cehia s-a prezentat în calitate de victimă aproape sigură și a obținut o singură victorie, cu România. La fiecare conferință de presă, antrenorul și jucătorii au ajuns cumva la subiectul Vesely, amintind voalat de atitudinea lui și fără a-l numi în mod direct.

Pau Gasol, zeul Eurobasket. În ultima partidă disputată în faza grupelor, Pau Gasol a devenit cel mai bun marcator all-time al Eurobasket. A ajuns la 1111 puncte marcate și l-a depășit pe colegul său, Tony Parker. Momentul a fost anunțat în timpul meciului, iar la conferința de presă de după, Pau a oferit momente unice: a vorbit despre cariera sa și a explicat cu o modestie incredibilă că performanța sa istorică este mai puțin importantă decât ideea de a câștiga un nou titlu european cu La Roja.

Lacrimi pentru Jiri Welsch. Ultimul meci din grupă pentru Cehia a fost și ultima partidă jucată la națională de internaționalul Jiri Welsch. Acesta este unul dintre cei doi baschetbaliști cehi ajunși vreodată în NBA, unde a jucat peste 250 de meciuri la echipe precum GSW, Boston Celtics, Cleveland Cavaliers și Milwaukee Bucks. La conferința de presă, invitat să vorbească despre cariera lui Jiri, antrenorul Cehiei, Ronen Ginzburg, s-a abținut cu greu să nu plângă și a explicat că a-l antrena pe Jiri a fost una dintre cele mai frumoase provocări ale carierei lui.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu