Mizele mai puțin vizibile ale unei vizite extrem de vizibile

Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier în România / Foto: Vakarcs Lorand

Vizita ministrului de Externe german, Frank-Walter Steinmeier în România, a fost prezentată ca un eveniment oficial prilejuit de aniversări mai mult sau mai puțin justificate: 135 de ani de relații diplomatice bilaterale româno-germane și 25 de ani de la înființarea Forumului Democrat al Germanilor din România. În realitate, aceste evenimente sunt plasate destul de nejustificat acum: FDGR a împlinit în decembrie-ianuarie vârsta de 25 de ani iar relațiile diplomatice vor împlini în fiecare an o altă vîrstă și mai venerabilă. Adevărul este că vizita ministrului de Externe german vine la scurt timp după reuniunea miniștrilor Apărării de la Bruxelles care a avut loc în februarie și unde s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO.

Acestea sunt structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice care vor „asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici”. La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a luat decizia ca, pe lângă acest centru, România să găzduiască un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est, care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO. Cele două comandamente NATO care urmează să fie înfiinţate în ţara noastră vor funcţiona în Bucureşti. Acestea vor fi operaţionale în 2016 şi 2018, a precizat acum câteva zile ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Ministrul de Externe german,   Frank-Walter Steinmeier în România / Foto: Vakarcs Lorand

Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier în România / Foto: Vakarcs Lorand

Așadar, forțele aliate strâng rândurile la gurile Dunării, SUA își instalează aici un capăt de pod solid, iar europenii decid că nu pot rămâne în afara jocului. Tocmai de aceea, Germania pare să preia inițiativa în cazul României în acest moment, iar instalarea președintelui Iohannis la București le înlesnește mult accesul și comunicarea. Crearea unor comandamente militare la București nu este o bagatelă și nici nu pare o chestiune care să fie lăsată exclusiv pe mâinile noastre, s-a dovedit chiar cu această ocazie că nici măcar o broșură de protocol n-o putem face fără greșeli impardonabile. Vizita ministrului de Externe german, în contextual actual pare să aibă mai degrabă legătură cu inițierea procedurilor de organizare a comandamentelor decât cu aniversările ad-hoc descoperite.

În plus, vizita poate avea efecte de imagine și strategie politică. Afișarea ostentativă a apropierii relațiilor româno-germane este menită să transmită un mesaj clar către Moscova, dar și către Whashington. Germania vrea să ia parte la deciziile privind Estul Europei și asta transmite elocvent și cu această ocazie.

Subiectul Ucraina s-a aflat în centrul agendei de discuții cu președintele, premierul și ministrul de externe român. Dar la întîlnire s-a discutat și despre integrarea în spațiul Schengen. „Conflictul legat de estul Ucrainei a modificat multe lucruri din Europa de așa natură încât populațiile noastre poate nu au realizat încă cât este de periculos acest conflict, de fapt. (…) Însă nu are nimic de a face cu condițiile de aderare la spațiul Schengen, pentru care acele state care încă nu sunt state membre trebuie să lucreze în continuare asiduu pentru a le atinge și a le îndeplini. Știu că și în România eforturile din ultimii ani sunt remarcabile, au fost accelerate. Știu că ultimul raport MCV scoate în evidență progresele atinse, mai ales în ceea ce privește întărirea independenței justiției și este acum misiunea miniștrilor de interne europeni să decidă următorii pași. Suntem dispuși să sprijinim acest proces de discuție în mod deschis”, a afirmat, la București, șeful diplomației germane.

Ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit în România şi despre comunitatea de români din ţara sa, spunând că, deşi este una dintre cele mai bine integrate din Germania, a fost victima unor „prejudecăţi” din spaţiul public.„Aproximativ 350.000 de români trăiesc şi muncesc în prezent în Germania, această comunitate de migranţi fiind una dintre cele mai bine integrate din Germania, a declarat ministrul. „Au existat discuţii despre situaţia acestora, au existat ştiri care nu au fost foarte pozitive, cărora eu m-am opus. Am avut întotdeauna suspiciunea că multe informaţii date în spaţiul public se bazează pe prejudecăţi. Mi s-a confirmat faptul că au existat astfel de prejudecăţi nefondate”, a spus Steinmeier.

„A apărut în Germania un studiu foarte surprinzător. Cifrele acestui studiu mare, reprezentativ, demonstrează că românii din Germania sunt printre cei mai bine integraţi străini de pe piaţa muncii din Germania. Acest studiu îmi confirmă un lucru pe care-l ştiam de dinainte apariţiei lui, când spunea că Germania profită, la rândul său, de cetăţenii români care muncesc în Germania. Merită tot respectul nostru aceşti oameni”, a mai declarat ministrul german de Externe, citat de Mediafax.

Frank-Walter Steimeier este șeful diplomației germane din 17 decembrie 2013, când s-a format al treilea cabinet Merkel (fracțiunea parlamentară CDU și CSU).

Distribuie:

Postaţi un comentariu