Ministrul Culturii, îngrijorat de modul în care se intervine asupra clădirilor istorice din Cluj

Foto: Dan Bodea

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a exprimat pe pagina personală de Facebook îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei Cluj-Napoca de a interveni asupra clădirilor din centrul istoric al orașului.

Consider necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta”, a precizat Vlad Alexandrescu.

Mai jos puteți citi mesajul integral al Ministrului Culturii:

„M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. În ultimele zile primăria și ISU au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj acțiunea este o intervenție de urgență în categoria celor reversibile pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.

Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. În cadrul ultimei ședinței a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se dorește intervenția, iar Comisia și-a prezentat opoziția față de demers, neprimind o documentație corespunzătoare. Avizul Direcției a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri.

Intervențiile sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii și de către arhitectul Direcției Județene de Cultură.

Îmi exprim îngrijorarea față de faptul de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta.

În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea și restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Ministerului Cuturii.

Fac apel la cetățenii orașului Cluj-Napoca să ne informeze asupra situației și să ne trimită fotografii ale intervențiilor, menționând adresa acestora.

Lista clădirilor de grupă A asupra cărora Primăria nu are documentele necesare pentru a interveni (avizul Ministerului Culturii): Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban “Centrul istoric al oraşului Cluj și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale “Ion Andreescu (P-ţa Unirii, nr.31).”

Citiți și declarația de miercuri, 7 ianuarie, a primarului Emil Boc cu privire la intervențiile din aceste zile asupra clădirilor istorice:

Nu este o acţiune împotriva ornamentelor, este o acţiune împotriva proprietarilor delăsători

Distribuie:

Postaţi un comentariu