Ministrul Aurelia Cristea, arbitru în scandalul Aeroportului Internațional Cluj

Sindicaliștii, autoritățile locale și reprezentanții aeroportului s-au întâlnit pentru a discuta încetarea protestelor (FOTO: Dan Bodea)

Epopeea creditului de 50 de milioane de lei solicitat de Aeroportul Internațional Cluj pentru plata lucrărilor la pista de decolare aterizare deja inaugurată a continuat vineri la Prefectura Județului Cluj cu Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, și prefectul Gheorghe Vușcan arbitri între sindicaliști, aeroport și Consiliul Județean. Concluziile după cele două ore de discuții s-au lăsat însă așteptate, sindicaliștii părăsind discuțiile fără a spune clar dacă protestele începute joi vor continua sau nu.

Aurelia Cristea, Ministrul pentru Dialog Social, a susținut mai bine de două ore că, pe de o parte, sindicaliștii nu trebuie să își facă probleme din cauza locurilor de muncă și a salariilor iar Aeroportul Internațional Cluj să accepte auditul intern solicitat de CJ Cluj, chiar dacă această măsură presupune întârzierea garantării de către CJ a împrumutului solicitat de Aeroport și inițial aprobat în luna ianuarie a anului 2014, înainte de arestarea fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu.

„Am o apreciere deosebită pentru directorul aeroportului, David Ciceo, felul în care a gestionat aeroportul și sper ca în cele ce urmează să se confirme acest lucru. Suntem responsabili de orice acțiune are loc la aeroport. Am fost deja întrebată de ambasade dacă totul este în regulă și trebuie deci să avem un dialog înainte de a ieși în stradă”, a spus Aurelia Cristea.

David Ciceo, directorul Aeroportului, a declarat că este dispus să sprijine orice investigație, dar că auditul nu este justificat în condițiile în care investiția este deja dată în folosință.

„Susținem și colaborăm la finalizare investigațiilor care nu trebuie să oprească garantarea creditului Aeroportului Internațional Cluj, care nu este implicat în investigații/ Consiliul Județean Cluj a știut în permanență care era situația. Vă rog deci să punem înainte interesele Clujului. Ne îndreptăm spre scadența la plată iar băncile deja încep să se îngrijoreze”

Gabriel Ene,   președintele Federației Sindicatelor Aeroportuare, s-a arătat deranjat de propunerea lui Ioan Oleleu de a încropi o comisie mixtă care să analizeze situația, declarând că astfel de măsuri sunt trageri de timp care pun în pericol activitatea aeroportului. De asemenea, acesta a spus că încheierea protestelor nu este certă în aceste condiții, deși Ministrul pentru Dialog Social le-a solicitat sindicaliștilor în mai multe rânduri acest lucru.

„Cerem CJ să își respecte promisiunile din ianuarie 2014. Dacă planează vreo suspiciune, ar trebui să fie nu asupra acordării creditului ci asupra unor anumite persoane”, a mai spus și Angela Șuta, președintele Sindicatului Independent al R.A.

 

Postaţi un comentariu