Ministerul Transporturilor va reanaliza decizia de a restricționa folosirea dronelor

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Numeroasele plângeri ale cluburilor de aeromodelism și a altor utilizatori de aeronave civile fără pilot au determinat Ministerul Transporturilor să reanalizeze decizia de a interzice utilizarea acest aparate. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor, membrii asociaților afectate de această decizie vor fi convocați la discuții.

Potrivit Ordinului nr. 8/2014 emis de Ministerul Transporturilor, aeronavele civile fără pilot, indiferent de masa lor, nu vor putea zbura decât după ce vor solicita o aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), cu cel puţin 45 de zile înainte de data prevăzută pentru zbor. De asemenea, operatorii dronelor mici, cu masa sub 150 de kilograme, trebuie să dețină un certificat de identificare emis de AACR, iar dacă masa aparatului depășește 15 kg, și un permis de zbor emis de AACR. Nu în ultimul rând, drona va trebui asigurată, pentru daune produse terţilor.

O dronă va putea zbura necondiționat doar dacă are sub 1 kg, dacă nu va fi ridicată la mai mult de 150 m înălțime și nu va fi deplasată la o distanță mai mare de 100 de metri de operator, și dacă nu are montată pe ea aparatură pentru filmare sau transmisie de date.
Reacțiile nu au întârziat să apară în rândul celor care folosesc dronele pentru filmări și fotografieri aeriene, constestatarii atrăgându-i atenția Ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu. Aceasta a cerut reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014, privind stabilirea condițiilor de operare în spațiul aerian al dronelor.

Prin urmare, subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviației va iniția o serie de discuții cu reprezentanți ai acestor asociații, pentru a asculta punctele lor de vedere și a analiza consecințele ordinului asupra activității de aeromodelism. În urma acestor întâlniri vor fi luate măsuri corectoare ce vor fi comunicate public.

„ Având în vedere numeroasele sesizări primite de la cluburi de aeromodelism și alți profesioniști care utilizează aparate de zbor fără pilot, cu greutate mică, în scopuri comerciale (filmări), ministrul Transporturilor a cerut de la experții și responsabilii din minister, soluții la problemele ridicate de aceștia”, se arată în comunicat.

„Cred că aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumită distanțare față de reglementarea care vizează dronele ce execută misiuni tehnice. Consider că acest lucru trebuie corectat.”, a declarat Ramona Mănescu, Ministrul Transporturilor, potrivit aceluiași comunicat.

 

 

Postaţi un comentariu