Mimesis: (Re)imagining the Real, expoziție a artistului Alin Bozbiciu în Polonia

Alin Bozbiciu-Ritual, 2017 (colecție privată, Olanda)

Galeria Sztuki Dworcowa din Wrocław, Polonia, în colaborare cu All that Art!Foundation anunță vernisajul expoziției personale Mimesis: (Re)imagining the Real a artistului român Alin Bozbiciu, eveniment care va avea loc în 17 noiembrie.

Născut în anul 1989, parcursul artistic al lui Alin Bozbiciu a coincis cu anii de profundă schimbare în era post-comunista. Experiența sa personală transformativă alcătuiește baza unei mitologii personale în care realitatea și imaginația fuzionează în instalații vizuale care anulează distanța dintre ceea ce este „real” și „ireal”.

În picturile sale foarte minuțios lucrate, artistul face trecerea constant între lumea reală și cea pe care și-o imaginează apelând la referințe din istoria artei sau la figuri stilistice mitologice. Prin statement-uri existențiale legate de experiența contemporană, Alin Bozbiciu articulează un discurs simbolic care depășește granițele reprezentării și ale picturii figurative. Mai degrabă decât să abordeze „mimesis-ul” simplu ca o formă de realism, artistul scoate în evidență ambivalența acestui concept în căutarea lui de a găsi o nouă soluție vizuală despre modul în care lumea dominată astăzi de imagini ar trebui reprezentată.

Alin Bozbiciu-The Embrace, 2018

Printr-o serie de compoziții introspective, artistul încearcă să se abată de la percepția tradițională a timpului și spațiului, subliniind în același timp posibilitățile infinite ale picturii ca mijloc de a reprezenta numeroasele fațete ale condiției umane și experiență contemporană. Reunind reprezentări ale îngerilor sau alte personaje imaginare inspirate de imaginarul baroc, împreună cu reprezentări ale corpurilor umane în mișcare ritualică, artistul provoacă spectatorii să se scufunde într-o lume imaginară cu o dimensiune poetică, în care predomină mitul și metafora.

Alin Bozbiciu a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2013. De atunci a avut lucrări expuse la Le Plafond, Amsterdam, Richard Taittinger Gallery în New York și în cadrul mai multor evenimente la Untilthen Gallery în Paris. În 2017, a participat la expoziția  “Life as a User’s Manual”, a doua ediție a Bienalei de Artă Contemporană, în Timișoara. În 2018, Alin Bozbiciu a avut  a doua expoziție personală, “Theatre as Life”, la Untilthen Gallery în Paris și a particiapt la expoziția “Time is the Game of Man”, a doua ediție a proiectului “Art of the Treasure Hunt” din regiunea Chianti, Italia, lansat de Luziah Hennessy și curatoriat de Kasia Redzis, de la Tate Liverpool. Lucrările sale fac parte din colecții private din Olanda, Belgia, Marea Britanie, Italia, Franța, Portugalia, Germania, Slovacia, Ungaria și România, dar și în alte colțuri de lume precum Coreea de Sud, Taiwan, China, Japonia, Mexic și Argentina.

Expoziția Mimesis: (Re)imagining the Real este susținută de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și poate fi vizitată în perioada 17 noiembrie-16 decembrie, în Wrocław, Polonia.

Postaţi un comentariu