Mașinile viitorului, prezentate la Cluj

Mașinuțele autonome au fost supervizate pas cu pas de studenți

Zeci de clujeni au luat parte, duminică, la „Bosch Future Mobility Day”, organizat de Centrul de Inginerie Bosch. Evenimentul a avut în centru o competiție pentru studenți. Astfel, opt echipe au primit din partea Bosch câte o machetă de mașină cu o platformă soft preinstalată, și li s-a cerut să dezvolte mai departe sisteme de navigație care să facă mașinuțele capabile să ruleze autonom (fără telecomandă).

În holul clădirii fostei fabrici „Flacăra”, unde se află acum Centrul de Inginerie Bosch, a fost amenajat un mic poligon de testare a mașinuțelor. Apoi, mașina fiecărei echipe a trebuit să străbată un traseu pe străzi desenate în jurul unor clădiri-simbol ale Clujului, precum Biserica Sf. Mihail sau Turnul Croitorilor. La intersecții au fost puse diverse indicatoare auto, pe care mașinuțele trebuiau să le respecte, pe baza identificării făcute de senzorii de la bord. Unele machete au reușit să străbată aproape fără probleme traseul, altele au trebuit repuse manual pe drumul cel bun, din când în când, de un membru al vreunei echipe. Uneori a fost necesar ca mașina să fie luată cu totul în brațe și mutată, pentru a-și continua drumul. Totul, sub privirile unui juriu de specialiști de la Bosch și din mediul universitar. 

De exemplu, mașinuța echipei „EngiTech” nu a reușit să parcurgă decât jumătate de traseu, dar membrii echipei nu au fost demobilizați de semieșec. „Știam că nu merge cum trebuie, fiindcă nu am avut timpul necesar să implementăm tot ce era nevoie. Am participat ca să câștigăm experiență, în primul rând”, ne-a spus unul dintre membrii echipei, Ciprian Burligică, student la Automatică, în cadrul Universității Tehnice.

Câteodată machetele au trebuit să fie readuse manual pe drumul cel bun

El a făcut echipă cu Adrian Timiș, coleg de universitate, la secția Calculatoare, și cu Mihai Stănușoiu, de la Facultatea de Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”. Acesta din urmă, a spus, mai în glumă, mai în serios, că mașinuța chiar i-a surprins, fiindcă a mers mai mult și mai bine decât se așteptau. 

Potrivit unui membru al juriului, exigențele concursului au fost așa de mari încât le-ar fi pus probleme chiar și cadrelor didactice universitare, nu doar studenților. 

În cele din urmă, locul I a fost adjudecat de echipa The Dining MeerKats, care a primit ca premiu posibilitatea de a participa la Bosch Connected World, unul dintre cele mai importante evenimente mondiale dedicate Internet of Things, ne-a declarat Reka Szabo, specialist de comunicare la Centrul de Inginerie Bosch. 

În afara competiției, au fost făcute demonstrații de parcare cu mașini reale, fără șofer, a fost realizată o expoziție cu diverse tehnologii Bosch și au putut fi încercate bicicletele electrice produse de Bosch. De asemenea, cu ajutorul unor ochelari pentru realitate virtuală (VR) doritorii au putut vizualiza un film de prezentare a fabricii de la Jucu, realizat în această tehnică.

O vizită la fabrica din Jucu, cu ajutorul unui vizor VR

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu