„Marș al neputinței” la Cluj în memoria jurnalistului Dan Porcuțan: „Sistemul de sănătate ne omoară cu zile”

Foto: Cristina Beligăr

Jurnalistul și fotograful Dan Porcuțan, sportiv amator și un mare pasionat de ciclism, care a încetat din viață la sfârșitul acestei săptămâni, a fost omagiat duminică, 17 martie, de colegii săi cicliști care au organizat în amintirea lui un Marș al neputinței împotriva sistemului de sănatate bolnav din România, căruia Dan i-ar fi căzut victimă. Astfel, cicliștii, majoritatea membri în asociații sportive sau cluburi care promovează ciclismul, Napoca Cycling Plus, respectiv Tura de Noapte, au realizat un tur de zece kilometri până la locuința lui Dan, cu o oprire la Clinica de Chirurgie Orala și Maxilo-Facială unde tânărul în vârstă de 30 de ani a fost tratat în ultimele zile de viață. Întâlnirea a avut loc în fața Clădirii Casino din Parcul Central din Cluj.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Vreau să tragem un semnal de alarmă asupra sistemului incompetent de sănătate din România. Am pierdut un om valoros zilele trecute pentru că cei din sistemul de sănătate nu au fost capabili să îl trateze cum trebuie. El ar fi avut șanse foarte mari să fie salvat dacă nu ar fi fost tratat ca ultimul om. Din acest motiv, noi cei din Napoca Cycling Plus vrem să ne mobilizăm forțele pentru crearea unui Centru medical care să reunească mai multe centre medicale în vederea tratării sportivilor înainte de a se angrena în fenomenul ciclist și să facem să evolueze acest proiect așa cum și-a dorit camaradul nostru. Sunt anumite suspiciuni în privința morții lui Dan, însă nu deținem toaate informațiile în acest moment. Urmează să vedem în continuare ce este de făcut. Acest băiat ar fi putut fi salvat dacă ar fi fost băgat în seamă și, personal, voi face toate demersurile să aflu adevărul din spatele morții sale”, a spus Alexandru-Nicolae Pătrașcu-Micluț, reprezentant al Napoca Cycling Plus, Asociație Sportivă din Cluj-Napoca care promovează mai ales ciclismul de anduranță.

„Pe Dan îl cunoșteam de aproape doi ani de zile, am colaborat în diverse proiecte atât pe plan jurnalistic, cât și pe plan sportiv. Calitatea lui forte era ambiția, dar și faptul că își dorea să participe și să organizeze concursuri de ciclism și să se plaseze cât se poate de sus în clasamente. În prima etapă i-am fost mentor și m-am bucurat să văd că într-un timp foarte scurt a ajuns la nivelul la care eram eu și chiar a ajuns să mă depășească sub îndrumarea unor alți colegi de-ai mei din Tura de noapte”, a mai declarat Alexandru Pătrașcu-Micluț.

După ce au traversat tot centrul orașului, cicliștii au ajuns în cartierul Mănăștur unde au păstrat un moment de reculegere în fața blocului în care a locuit jurnalistul și au aprins câte o lumânare în semn de omagiu. Tot în memoria lui Dan Porcuțan a fost organizată și tura de Gran Fondo din această duminică, la viteza la care îi plăcea lui Dan să ruleze, 26-28 km/h, pe ruta Cluj-Jucu de Sus-Sic-Gherla și înapoi.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Înmormântarea va avea loc luni, 18 martie, la ora 11: 00 în Capul Satului-Câmpulung Moldovenesc. Trupul este depus la capela bisericii Nașterea Maicii Domnului.

Postaţi un comentariu