Manifestațiile în stradă au continuat la Cluj cu un număr redus de participanți. Motivul: deturnarea cu o zi înainte a protestului

Foto: Dan Bodea

În jur de 200 de protestatari s-au adunat sâmbătă în Piața Unirii din Cluj pentru a transmite un mesaj clar clasei politice aflate la guvernare, dar și pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv.

Înainte de a pleca în marș pe traseul Bulevardul Eroilor-Piața Avram Iancu-Prefectură- Bulevardul 21 Decembrie 1989 și de a se întoarce din nou în Piața Unirii, protestatarii au stabilit într-un mod democratic care sunt revendicările și lozincile pe care le vor folosi în timpul marșului. Astfel, după mai bine de o oră în care manifestanții au făcut schimb de idei și au votat prin aplauze revendicările avansate, au fost stabilite și lozincile din timpul marșului: „Parlament aglomerat, doar 300 acceptat”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Averea din hoție, vrem să nu mai fie”, „Reducerea fiscalității, asta o dorim cu toții”, „Două tururi la locale, să fie șanse egale”, „Clasă politică, pleacă, ești oribilă”, „Diaspora vrea acasă, însă țara nu o lasă”, sau „Vrem lustrație, în administrație”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Bogdan Budai,   una dintre „vocile” protestatarilor din Piața Unirii din Cluj/Foto: Dan Bodea

Bogdan Budai, una dintre „vocile” protestatarilor din Piața Unirii din Cluj/Foto: Dan Bodea

Printre revendicări s-au mai numărat: stoparea privilegiilor acordate tuturor cultelor religioase, confiscarea averilor ilicite sau deblocarea posturilor din educație și sănătate.

„România poate fi o țară normală într-o săptămână”

Protestatarii au mai fost îndemnați să folosească rețeaua de socializare Facebook în favoarea lor pentru a-și asuma public ceea ce s-a hotărât în piață. Pentru seara de sâmbătă, rolurile de „lideri” au fost asumate de Bogdan Budai și Robin Molnar. Acesta din urmă a ținut să precizeze în fața protestatarilor că protestul organizat cu o seară înainte a fost deturnat de persoane care aveau interese de altă natură decât scopul inițial.

Robin Molnar/Foto: Dan Bodea

Robin Molnar/Foto: Dan Bodea

„Din păcate, întotdeauna când crește numărul protestatarilor crește și miza politică și astfel încep să se infiltreze persoane din partide sau organizații precum Uniți, salvăm!, care reușesc la un moment dat să spargă mișcarea civică. Asta s-a întâmplat vineri, 7 noiembrie, când un ziarist local a venit cu portavoce, le-a zis oamenilor ce să facă și fără să fie consultați au început să plece spre Piața Eroilor. S-au plimbat ore în șir prin cartiere și normal că unii nu au mai venit a doua zi. Vineri s-a încercat golirea pieței, ceea ce s-a și reușit”, a transmis Robin Molnar. „Vrem 300 de parlamentari pentru o mai bună dezvoltarea a democrației, vrem să nu aibă imunitate, să nu aibă pensii speciale, vrem ca avocatul poporului, domnul Victor Ciorbea, să își dea demisia, pentru a nu fi doar avocatul unora, vrem lucruri de bun simț. Vrem vot electronic, vrem vot prin corespondență, lucruri normale pentru societatea de azi. Nu cerem imposibilul, toate legile pe care le cerem noi se pot vota săptămâna viitoare, dacă se vrea”, a mai spus Robin Molnar, precizând că va continua să protesteze în stradă și în zilele care urmează. „Nu contează numărul nostru, contează ca presiunea să fie constantă. Nu m-am gândit să mă opresc. Aș vrea ca liderul pieței să fie o idee, nu un om.  Nu mi-aș asuma rolul de lider dar, dacă este nevoie, o voi face pentru că am văzut vineri că cineva și-a bătut joc de speranțele a mii de oameni. Vrem să oprim valul de manipulare”, a declarat Robin Molnar, inginer software și blogger la robintel.ro.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Înainte de a porni în marș pe Bulevardul Eroilor, protestatarii au ținut un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv. În cursul serii de sâmbătă, 7 noiembrie, numărul deceselor ajunsese la 41. Protestele au continuat sâmbătă și în alte orașe din țară, cu un număr redus de participanți față de zilele anterioare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu