„Lumea e a mea”, premieră de gală la Cluj: „Cred că mulți ne recunoaștem în deciziile și în adolescența ei”

 

Data de 23 octombrie a fost un specială pentru regizorul Nicolae Tănase, al cărui lungmetraj, „Lumea e a mea” a avut premiera la Cluj-Napoca. La proiecție au participat regizorul și doi dintre actorii peliculei, care la finalul proiecției au vorbit despre „produsul” lor și despre ceea ce reprezintă el: o mostră din adolescența generației 2000.

„Lumea e a mea” spune povestea Larisa, o tânără constănțeacă a cărei viață se împarte între dramele din interiorul familiei și problemele adolescentine specifice vârstei, dar agravate de mediul nu tocmai prietenos în care fata trăiește.

„E o poveste despre maturizare. Alături de echipă mi-am propus să facem un film despre o realitate privită cu alți ochi. Niște ochi empatici, care să înțeleagă, nu să judece personajul principal. Nu știu dacă descrie o întreagă generație pentru că nu sunt genul moralist, dar descrie un destin din generația noastră și cred că mulți ne putem recunoaște în deciziile ei, în lumea ei, în liceul ei și în adolescența ei. Sper ca filmul să ajungă la adolsecenți și așa a fost gândit, pentru ei. Reacția oamenilor maturi a fost una pozitivă pentru că povestea este una destul de generală. Poate unii părinți vor fi șocați și chiar neliniștiți de ceea ce vor vedea, dar asta este realitatea și trebuie să ne obișnuim cu ea”, explică regizorul Nicolae Tănase.

„Fata rea” din film și adversara Larisei, Ana, interpretată de actrița Iulia Ciochină, este și ea o adolscentă cu probleme.

„<<Rea>> e foarte generic spus. Am avut trei scene de bătaie și asta a fost partea cea mai dificilă. Am lucrat foarte mult tehnic, înainte de repetiții. Personajul meu este o fată curajoasă, tânără și impulsivă și puțin răsfățată. Am încercat să nu judecăm ci să prezentăm generația 2000”, spune tânăra actriță.

Pelicula a avut premiera mondială la TIFF 2015, unde a și câștigat Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc. Filmul a mai câștigat Mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Pe coloana sonoră a filmului se regăsesc două piese ale cunoscutei artiste pop Ruby. „Lumea e a mea” a intrat în cinematografele din toată țara începând cu 23 octombrie.

Postaţi un comentariu