Lucrările de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” vor fi finalizate din banii clujenilor

Foto: Dan Bodea

Situația Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca este în continuare critică: lucrările de pe șantier nu avansează deloc, iar clădirea, lucrurile depozitate aici și arhivele din subsol se degradează pe zi ce trece din cauză că acoperișul a fost înlăturat de mai multe luni, iar apa s-a infiltrat în pereții instituției. Cei peste 800 de elevi învață în fostul internat al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, iar contabilitatea, secretariatul și direcțiunea au fost mutate de curând tot în această clădire, unde condițiile nu sunt cele mai bune. Dar asta nu e tot. Din cauza întârzierii lucrărilor, se vor pierde banii europeni alocați acestui proiect, iar din 1 ianuarie urmează ca lucrările să fie finanțate de municipalitate, adică din banii clujenilor.  Noul termen de finalizare al lucrărilor, anunțat de unul dintre constructori, este iulie 2016.

Așa arată o sală de clasă în care învață evii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”/ Foto: Dan Bodea

Așa arată o sală de clasă în care învață elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”/ Foto: Dan Bodea

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, managerul de proiect, Ovidiu Câmpean, patronul firmei Coldea Construcții, Mihai Coldea și Inspectorul Județean Școlar, Valentin Cuibus, s-au întâlnit ieri seară cu directoarea școlii, Simona Dobrescu, dar și cu zeci de părinți pentru a discuta despre situația delicată în care se află școala. Discuțiile au început în jurul orei 17:00 și au durat mai bine de o oră și jumătate timp în care nervii părinților și a profesorilor au fost încinși la maxim. Au aflat că nu se  poate face nimic și că trebuie să aștepte în continuare, lucrările urmând să fie executate tot de aceeași firmă care timp de mai bine de cinci luni nu s-a ocupat de altceva decât de demolări.

Citiți și: Situație dramatică pentru elevii și profesorii de la „Mihai Eminescu”: „Copiii nu pot ieși la tablă, s-au îmbolnăvit de enterocolită, iar cei care au rămas în școală se pot electrocuta oricând!”

Discuțiile au avut loc într-o sală a fostului internat al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, încăpere transformată între timp în sală de clasă. Sala, arhiplină. Directoarea Simona Dobresu a explus situația de fapt, după care a luat cuvântul Mihai Coldea. Extrem de plin de sine și arogant, tânărul în vârstă de 28 de ani a dat de înțeles că proiectul este extraordinar și că cei din sală nu au de ce să își facă griji. A dat asigurări că lucrările se vor încheia în iulie 2016, când a fost stabilit noul termen. Acesta a precizat că au existat unele probleme din cauza cărora s-au decalat lucrările, dar inițial a refuzat să dea detalii despre aceste „probleme”. Ulterior, după mai multe insistențe din partea prefectului, dar și a celor din sală, acesta a răbufnit, precizând că adevăratul motiv pentru care nu s-a putut lucra a fost faptul că era să moară un om din unui plafon care s-a surpat. Apoi, a precizat că utilajele nu au putut intra în curte din cauză că poarta de acces este mult prea mică, iar utilajele mult prea mari.

Mihai Coldea/ Foto: Dan Bodea

Mihai Coldea/ Foto: Dan Bodea

„În 7 decembrie se va termina consolidarea gangului, ceea ce însemnă că vom asigura accesul în interiorul gangului, iar de atunci vor putea intra utilajele”, a precizat Coldea.

Oamenii din sală l-au întrebat pe tânărul patron dacă firma pe care o conduce dispune de suficient personal, întrucât niciodată pe șantier nu se află mai mult de trei sau patru muncitori. Acesta a negat acuzațiile, spunând că pe teren sunt suficienți muncitori, conform planului.

„Banii europeni tot bani publici sunt”

„La fel cum se întâmplă pe toate proiectele pe care le avem, procedura este o licitație, la care participă mai mulți constructori, așa cum s-a întâmplat și la această licitație. Asocierea Coldea condusă de firma Coldea a câștigat proiectul. Au început lucrările, am dat ordin de începere a lucrărilor, sigur că pe parcurs au apărut o serie de probleme. Una dintre probleme a fost cea cu gangul. Am achiziționat serviciile de asistență tehnică, proiectanții sunt cei care trebuie să dea aceste soluții, le-au dat, le-am dat dispoziția de șantier. Sigur, este un proces de șantier care a durat până s-au rezolvat. Am dat un număr de zece dispoziții de șantier și acum așteptăm să își facă firmele obligația contractuală. (…)

Nu am spus că vom rezilia contractul cu această firmă, ci că luăm în calcul rezilierea. Nu se va rezilia contractul. (…) Este o chestiune extrem de publică faptul că până la 31 decembrie, pentru proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013 cu regula 2+ 2 sunt eligibile costurile până în 31 decembrie 2015. E un fapt asumat de Primăria muncipiului Cluj-Napoca. Am știut că nu se va termina acest proiect până în 31 decembrie, ca dovadă am semnat contractul până în mai și ne-am asumat costurile lucrărilor care nu se vor face până pe 31 decembrie”, a explicat managerul de proiect Ovidiu Câmpean.

Ovidiu Câmpean / Foto: Dan Bodea

Ovidiu Câmpean / Foto: Dan Bodea

Părinții s-au arătat revoltați: „Se va construi școala din bani publici. Din banii noștri!” „Banii europeni sunt tot bani publici. Acest proiect a fost unul aflat în lista de rezervă și știți foarte bine că a fost depus în 2009. Am semnat contractul de finanțare abia anul acesta sau anul trecut. Am demarat procedurile de achiziție și în fiecare moment am știut că strategia aceasta a fost: și dacă luăm 10 euro din banii europeni, tot este bine, fiind proiecte asumate de municipalitate și care trebuie făcute. Necesitatea acestor lucrări de modernizarea școlilor din municipiu nu o poate contesta nimeni. Strategia a fost să cheltuim cât putem până pe 31 decembrie. Cred că a fost o strategie corectă”, a spus Câmpean.

„Nu putem sacrifica o generație că ne-am apucat noi să construim fără cap! Avem două bombe cu ceas în două școli din Cluj, pentru că și la Agârbiceanu sunt probleme. Faceți experimente în altă parte, nu pe copii! ”, a mai adăugat prefectul.

Cu toate acestea, constructorul a continuat să susțină că termenul de iulie 2016 este unul realist și că lucrările la ambele școli vor fi gata la termen.

În cazul ambelor instituţii de învăţământ cu probleme, lucrările sunt realizate pe fonduri europene. Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

În cazul celor două şcoli cu probleme, lucrările au început în 6 iulie 2015 şi sunt realizate de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL, care a câştigat ambele licitaţii.

[stextbox id=”custom”]

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Valoare contract lucrări 12.178738 lei fără TVA (15.101.635 lei cu TVA).

Rezultate preconizate:

– mansardarea corpului principal existent şi extinderea acestui corp pe latura vestică, la acelaşi regim de înălţime (P+1)

–  extinderea sălii de sport

– realizarea unei săli multifuncţionale, de festivităţi, conferinţe

– 11 săli noi de clasă şi cabinete/laboratoare.

Dotări – Mobilier: 338 buc; Echipamente didactice cabinete şi laboratoare: 43 buc: Echipamente specifice sală de sport: 123 buc,   achiziţionarea a 174 buc echipamente IT.

[/stextbox]

Citiți și: Cei 770 de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” vor începe şcoala în alte unităţi de învăţământ. „Sălile de clasă arată ca nişte grajduri!”

Distribuie:

Postaţi un comentariu