„Locomotivele” partidelor pentru alegerile parlamentare din Cluj

Sănătatea şi educaţia, românii din străinătate, sprijinirea capitalului autohton, fiscalitatea şi apropierea politicianului de cetăţean sunt principalele priorităţi pe care şi le-au propus în cazul în care vor fi aleşi pentru viitoarea legislatură candidaţii de pe primele locuri ale listelor depuse de partidele din judeţul Cluj şi care au răspuns întrebărilor AGERPRES.

Întrebările AGERPRES au fost:

  1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?
  1. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, priorităţile pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?
  1. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?

Radu Silaghi-Dumitrescu, candidat ALDE pentru Senat

4

Radu Silaghi-Dumitrescu, candidat ALDE pentru Senat

  1. Motivele despre care am cunoştinţă sunt: activitatea profesională în general, relativa notorietate publică, activitatea de simplu membru în organizaţia Floreşti (redactare programe, proiecte de hotărâri de Consiliu Local etc)… şi, nu în ultimul rând, o cerere scrisă (în care însă nu am specificat nici lista, nici locul pe care le-aş dori, ci mi-am exprimat doar disponibilitate de a candida). Ordinea pe listă a fost stabilită prin vot de un comitet format din 30-40 de persoane.
  1. Măsurile pe care le propun vizează creşterea eficienţei cu care sunt gestionate sistemul de educaţie şi cel de învăţământ, şi creşterea importanţei pe care ştiinţa o joacă în societate. Printre măsurile concrete se numără o lege a lustraţiei în educaţie, crearea unui organism naţional de luptă împotriva pseudoştiinţei, programe de sprijinire a tinerilor absolvenţi şi proaspeţilor angajaţi (acces la credite bancare speciale, linie specială de angajare pentru şefii de promoţie ai marilor universităţi din ţară etc), schimbarea finanţării în educaţie din “per elev/student” în “per calitate”, propunerea adresată Preşedintelui Academiei Române de a deveni membru din oficiu al guvernului, separarea mai clară a învăţământului profesional de învăţământul universitar centrat pe cercetare ştiinţifică, şi altele.
  1. Pentru mine contează mult faptul că votul pe listă permite mai multă reprezentativitate: un partid care reprezintă opiniile a aproape jumătate dintre contribuabili poate altfel risca să aibă zero parlamentari în sistemul uninominal. Pe de altă parte, eu personal sunt adeptul sistemului democratic american – pur şi simplu pentru că a şi-a dovedit cel mai clar robusteţea şi productivitatea. Prin urmare sunt un adept al votului uninominal, în care este mult mai clar pentru fiecare contribuabil din fiecare localitate cine cu cine se confruntă la alegeri şi este mult mai clar cine poate fi tras la răspundere la finalul a patru ani de mandat sau la fiecare vot din Parlament.
serban-radulescu-reales-fruntea-pc-cluj1364056474

Florin Stamatian, candidat PNL pentru Camera Deputaţilor

Şerban Rădulescu, candidatul PER pentru Senat

  1. Cred că am fost selectat pentru a fi pe prima poziţie la Senat a PER Cluj pentru experienţa mea: profesională – medic primar chirurg în chirurgie generală şi chirurgie vasculară, şef de secţie; profesor universitar la UMF Cluj; administrativă – am fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj; legislativă – am fost senator în legislatura 2008-2012. Toată viaţa am dorit să fac bine semenilor mei. În toată activitatea mea am dat dovadă de cinste şi corectitudine.
  1. Am în vedere următoarele probleme: interzicerea tăierii pădurilor timp de 10 ani; interzicerea exploatărilor pe bază de cianuri şi fracturare hidraulică; legea lobby-ului; legea răspunderii magistraţilor.
  1. Prefer votul pe listă pentru că responsabilizează partidul, care va contabiliza în cele din urmă voturile. Un dezavantaj ar fi posibila decizie discreţionară în alcătuirea listei din partea conducerii partidului. Votul uninominal are ca rezultat aspectul parlamentului actual, după părerea mea, cel mai slab din 1990 încoace.
florin-stamatian-1

Florin Stamatian, candidat PNL pentru Camera Deputaţilor

Florin Stamatian, candidat PNL pentru Camera Deputaţilor

  1. Principalul motiv îl reprezintă experienţa în domeniul sănătăţii pe care o deţin de peste 40 de ani. Vreau un sistem medical şi de învăţământ care să servească generaţiei de astăzi, dar şi celei de mâine. Am experienţa necesară în medicină, în învăţământul medical, în cercetare şi administraţie, încât să pot influenţa pozitiv liniile politice ale sistemului medical. PNL a înţeles necesitatea promovării unor persoane preocupate de sistemul medical, un sistem care să servească generaţiei de astăzi, dar şi celei de mâine. Vreau să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru copiii şi nepoţii tuturor românilor, să nu mai trăiască experienţa generaţiilor de până acum care au fost mereu generaţii de sacrificiu şi care au trăit într-o tranziţie perpetuă.
  1. În calitate de deputat voi încerca să corectez prin legi gravele carenţe ale sistemului. Sănătatea şi învăţământul trebuie să fie protejate în aşa fel încât să nu se creeze premisele legale manifestării unor interese ascunse, de grup, în detrimentul intereselor României. În concret, alături de colegii mei vrem să oprim migraţia medicilor prin dublarea salariilor de la 1 iulie 2017 şi reaşezarea profesiei de medic în sistemul de salarizare românesc pe o grilă raţională. Ne mai propunem creşterea salariilor asistenţilor medicali precum şi construirea de 900 de imobile adecvate pentru asistenţă sanitară primară şi locuinţe pentru medicii din comunităţile rurale. O altă prioritate este construirea a 8 Spitale Regionale de urgenţă la Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara, Constanţa, Târgu Mureş, şi sectoarele 3 şi 6 din Bucureşti. Vrem să punem pacientul în centrul sistemului sanitar prin dezvoltarea şi generalizarea unor programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, gratuite pentru toţi cetăţenii, indiferent că sunt sau nu asiguraţi, o actualizare bianuală a listei de medicamente şi o protective reală a drepturilor pacienţilor.
  1. Cred că revenirea la votul pe listă este un lucru benefic, cetăţenii putând vota o echipă de oameni care îşi asumă realizarea unor proiecte pe mai multe domenii precum sănătatea, educaţia, infrastructura, economia, agricultura etc, în acord cu programul de guvernare al partidului pentru care candidează. Noi venim aşadar în faţa cetăţenilor cu un pachet complet, cu un set de obiective pe care doar împreună le putem realiza în următorii 4 ani, în beneficiul cetăţenilor. Nu spun că votul uninominal nu era benefic, însă votul pe listă este din punctul meu de vedere centrat pe echipă şi pe proiecte asumate într-un mod mai coerent.

Marius Nicoară, candidat PNL pentru Senat

1nicoara-seplecan-img_7804-e1443788384528

Marius Nicoar[ (foto stânga)

  1. Cred că experienţa şi expertiza acumulate în cei 26 de ani de politică şi administraţie au constituit motive solide pentru ca eu să deschid lista PNL Cluj pentru Senatul României. Am ocupat poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj în perioada 2004-2008, perioadă în care s-au dezvoltat parcurile industriale Tetarom 2 şi 3, Nokia, Emerson şi s-au creat peste 5.000 de locuri de muncă. Tot în acea perioadă, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a beneficiat de investiţii semnificative. Din 2008 până în prezent îi reprezint pe clujeni ca senator în Senatul României, unde am ocupat funcţiile de chestor, preşedinte al Comisiei pentru combaterea abuzurilor, în prezent fiind secretar al acestei Comisii. Toată această experienţă m-a recomandat în faţa colegilor pentru a ocupa prima poziţie la Senat.
  1. Partidul Naţional Liberal consideră că România are nevoie de o reaşezare corectă a statului în slujba cetăţeanului pentru a readuce românilor speranţa în justeţea promovării valorilor democratice fundamentale. Şansa României de a prospera depinde indispensabil de redobândirea încrederii şi respectului în instituţiile sale. Aceasta este condiţia primă pentru a declanşa efortul comun de reconstrucţie în spiritul valorilor pe care s-a bazat afirmarea naţională ca stat în urmă cu aproape 100 de ani, iar statul este primul care trebuie să facă acest pas spre consolidare. Ne adresăm românilor, cu maximă responsabilitate, apelul pentru a susţine dezvoltarea României bazată pe principii liberale, fiind singura cale spre bunăstare reală. Pe scurt, îmi propun alături de colegii mei ca întreprinzătorul român, întreprinderile mici şi mijlocii autohtone să reprezinte baza pentru crearea de locuri de muncă şi creştere a veniturilor. Capitalul Privat Românesc are nevoie de susţinere. Până acum a fost prioritar marele capital, iar segmentul mediu şi mic a fost neglijat. Acesta din urmă reprezintă preocuparea fundamentală a programului PNL. Întregul efort investiţional va genera antrenarea capitalului privat românesc. PNL a identificat surse suplimentare din mediul privat pentru finanţarea investiţiilor pe lângă cele din fonduri publice. Proiectul de dezvoltare al României propus de PNL va asigura investiţia a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani.
  1. Am experienţă ca şi candidat atât pe listă cât şi uninominal şi consider că votul pe listă este mai eficient pentru că cetăţenii au posibilitatea de a alege un pachet de candidaţi, o echipă care în baza programului de Guvernare îşi asumă realizarea unor obiective comune. În ceea ce priveşte votul uninominal, este foarte importantă notorietatea candidatului şi apoi proiectele însă în cazul listei cred că proiectele primează şi apoi notorietatea candidaţilor.

Mircia Giurgiu, candidat PRU pentru Camera Deputaţilor

punctul-pe-vot-mircia-giurgiu-nu-sunt-cel-mai-rau-dintre-ei1351853341

Mircia Giurgiu, candidat PRU pentru Camera Deputaţilor

  1. Experienţa politică şi administrativă acumulată pe parcursul celor două mandate de deputat i-a convins pe colegii mei să îmi ofere funcţia de prim-vicepreşedinte PRU Cluj şi primul loc pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor. În ultimii patru ani am activat în diverse domenii de activitate. Ca şi consilier al Ministrului pentru Dialog Social m-am ocupat de Sindicate. Am avut foarte multe întâlniri şi discuţii, am participat la marşuri, mitinguri, proteste, greve pentru a-i ajuta şi a dezamorsa conflictele. Pentru o perioada scurtă am fost consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj şi apoi m-am întors la Imprimeria Ardealul pe care am reuşit să o salvez de la faliment.
  1. Avem foarte multe proiecte pe care o să le susţinem. În Munţii Apuseni sunt foarte mari probleme acum. În toate satele din Munţii Apuseni a început să ningă şi oamenii nu au lemne de foc. Potrivit legii moţilor, fiecare familie are dreptul la 15 mc lemn, din păcate nu au voie nici măcar să taie lemne pentru foc. Ne propunem să aplicăm legea moţilor, deoarece moţii nu mai au dreptul să exploateze lemnul şi să îl valorifice. Producătorii de legume şi fructe nu au loc în pieţe şi nu au dreptul să intre în supermarketuri. Vom lupta pentru ca ei să aibă unde să îşi vândă produsele. Crescătorii de animale nu pot să îşi vândă animalele. Vom susţine înfiinţarea unui abator în fiecare judeţ pentru ca toţi crescătorii să poată să îşi valorifice animalele. O să susţinem existenţa unui centru medical, punct farmaceutic, medic de familie şi medic stomatolog în fiecare comună. De asemenea, vom discuta în campanie şi cu locuitorii din judeţul Cluj şi vom ţine cont şi de problemele semnalate de aceştia. Când eram parlamentar am iniţiat şi am trecut proiecte pentru a rezolva din problemele românilor. Dacă ne implicăm putem.
  1. Votul uninominal era foarte bun deoarece oferea ocazia fiecărui candidat să arate ceea ce a făcut, să discute cu oamenii tot timpul şi să fie în mijlocul lor. Dezavantajul votului uninominal este că nu întotdeauna ajunge în Parlament cel care obţine cele mai multe voturi. Chiar dacă după numărul de voturi obţinute, un candidat era pe primul loc, nu ajungea întotdeauna în Parlament. Eu am păţit acest lucru în 2012 când am câştigat Colegiul pentru Senat şi am ajuns în Parlament ocupantul locul doi după numărul de voturi.
alexandru-cordos-3-e1430141050725

Alexandru Cordoş, candidat PRU pentru Senat

Alexandru Cordoş, candidat PRU pentru Senat

  1. În calitate de preşedinte al Partidului România Unită Cluj voi deschide lista candidaţilor pentru Senat. Mă recomandă pentru această poziţie experienţa celor două mandate de senator. De asemenea, Institutul de Politici Publice mi-a făcut onoarea de a mă numi cel mai activ parlamentar din România, fapt care nu face decât să consfiinţească munca depusă de mine şi resursele focusate înspre a reprezenta colegiul senatorial 4 şi judeţul Cluj la Bucureşti.
  1. Doctrina Partidului România Unită este naţional-democraţia care se sprijină pe valorile tradiţionale româneşti. Dorim să fim un partid cu un curent naţionalist modern. Idealurile noastre sunt: credinţa, respectarea legii, respectul muncii, toleranţă. Partidul România Unită este viitorul României. Credem că putem să reprezentăm interesele românilor. Printre obiectivele pe care ni le propunem sunt: modificarea Constituţiei pentru definirea familiei, realizată în acelaşi timp cu alegerile parlamentare, susţinerea antreprenoriatului românesc, creşterea salariului minim la 2.000 de lei, stoparea vinderii de teren către străini, interzicerea exportului de lemn, respectarea legislaţiei cu privire la legea pensiilor şi asigurarea gratuită a medicamentelor pentru pensionari, Independenţa energetică a României.
  1. Sistemul de vot uninominal responsabilizează parlamentarul, Senatorul sau Deputatul, în faţa alegătorului şi favorizează implicarea cetăţenilor atât în alegerea cât şi în sancţionarea parlamentarului. Sigur se spune că a crescut numărul de parlamentari şi a scăzut calitatea lor. Aşa este însă, ne întoarcem la sistemul de vot pe lista de partid adică ne întoarcem la sistemul de alegere a parlamentarilor pe care l-am avut până în 2008, care nici acela nu a fost considerat bun. În cazul sistemului de vot pe listă, alegătorul votează o listă propusă de partid şi nu direct candidatul. Consider că votul pe listă nu va creşte calitatea noului Legislativ, ci doar puterea liderilor de partide asupra parlamentarilor în detrimentul alegătorilor. Practic în cazul partidelor mari, cei de pe primele locuri, chiar dacă nu sunt agreaţi de către electorat vor obţine un mandat şi vor intra în Parlament. În concluzie, consider că ambele sisteme au carenţe în modul lor de raportare la alegători. Şi de aceea, cred că un sistem de vot proporţional pe liste, adică partidele propun o listă de candidaţi aranjaţi în ordine alfabetică, iar votanţii aleg nu doar partidul, ci decid şi ordinea în care candidaţii vor intra în Parlament, ar fi o variantă mult mai bună pentru alegători.
horia-nastra

Horia Nasra, candidat PSD pentru Camera Deputaţilor

Horia Nasra, candidat PSD pentru Camera Deputaţilor

  1. În vara anului 2016 PSD Cluj a schimbat o paradigmă. S-a dorit un suflu nou, o echipă nouă, cu o viziune mai de stânga, care să pregătească un proiect politic şi administrativ social-democrat pentru clujeni. Profilul unui candidat la alegerile parlamentare a fost discutat în cadrul biroului permanent judeţean al PSD Cluj şi criteriile care au stat la baza nominalizărilor, inclusiv a subsemnatului au fost: contabilitatea proiectelor asumate în faţa cetăţenilor în cazul colegilor aleşi locali sau a parlamentarilor în funcţie, ataşamentul şi corectitudinea faţă de PSD, imaginea şi portofoliul profesional cu care sunt cunoscuţi în comunitate şi îndeplinirea criteriilor din Codul de etică şi conduită al membrilor PSD.
  1. Mulţi prieteni îmi spun că parcă trăim într-un continuu 1984 Orwellian. În acest context, proiectul general urmăreşte mai multă decenţă şi simplitate în interacţiunea cu cetăţenii. Mai puţine promisiuni, mai puţine atitudini populiste. Alături de colegii din PSD vom sprijini soluţii legislative pentru rezolvarea problemelor din sănătate şi învăţământ, aşa cum sprijinit şi creşterile salariale în sănătate şi educaţie. Românii care lucrează în sistemul public de sănătate şi educaţie fac parte din clasa de mijloc şi trebuie să fie respectaţi! La nivel local am primit propuneri de modificare şi completare a Legii Moţilor, apoi la nivel de susţinere trebuie să grăbim pasul în privinţa finanţării Spitalului Regional de Urgenţă. Cred că îmbunătăţiri poate “suferi” şi legea locuinţei nr. 114/1996 având în vedere că dreptul la locuinţa adecvată este un drept fundamental din domeniul drepturilor sociale şi economice.
  1. Democraţia înseamnă şi o competiţie politică între partide, care în general trebuie să fie reprezentative şi să acopere toate categoriile profesionale din societate. Sistemul uninominal de tipul “învingătorul ia totul” duce în timp, la un sistem politic bipolar în care un partid va forma guvernul. Un guvern monocolor favorizează operativitatea procesului decizional, pentru că eludează o serie de negocieri. Un astfel de guvern poate fi un avantaj, dar deciziile s-ar putea să fie mai puţin fundamentate, reprezentative intereselor unui segment considerabil de populaţie.

Vasile Ilea, candidat PSD pentru Senat

vasile-ilea

Vasile Ilea, candidat PSD pentru Senat

  1. În vară, PSD Cluj a început un nou proiect politic, mai apropiat nevoilor clujenilor, mai implicat în societate şi de ce nu mai fresh, cu oameni noi, idei noi, toţi fiind motivaţi cu cele mai bune intenţii faţă de comunitate şi organizaţia social-democrată. Alături de colegii care se regăsesc pe listele de candidaţi ai PSD Cluj la Camera Deputaţilor şi Senat am îndeplinit trei criterii de bază: respectarea prevederilor noului cod de conduită al partidului, o experienţă politică decentă, o bună pregătire profesională.
  1. Relaxarea fiscală şi creşterea veniturilor care să determine mai mulţi români în clasa de mijloc este o prioritate pentru viitoarea echipă social-democrată din Parlament şi desigur o prioritate personală. Aşa cum am susţinut eliminarea celor 102 taxe nefiscale ne propunem să eliminăm taxele inutile, însemnând mai puţină birocraţie, mai mult timp şi mai mulţi bani pentru români. Mai am ca priorităţi: stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale, prin implementarea graduală din 2018, timp de doi ani, a directivei CE 1164/2016 şi oprirea urgentă a exodului tinerilor în occident, mai multe şanse pentru tinerii români de a face parte din clasa de mijloc. Cum putem să facem asta? Să vă dau un sigur exemplu pentru tinerii cu studii superioare licenţiate: “Primul Salariu” este un program care prevede o garantare salariului de încadrare 2.500 lei brut în primii 3 ani de muncă şi o subvenţionare 50% din cheltuielile angajatorului, în cei 3 ani, cu menţinerea angajării pe 5 ani.
  1. Consider că în cazul sistemului de vot pe liste care era folosit în trecut şi pe care îl vom folosi şi la aceste alegeri, avem o competiţie între partide, care sunt expresia reprezentativităţii unei societăţi şi care susţin idei, principii şi oferte de programe de guvernare. Sistemele uninominale pun doctrinele şi programele de guvernare în plan secund şi transformă competiţia mai mult într-un concurs de notorietate şi popularitate.
Distribuie:

Postaţi un comentariu