Live TR. Urbanul bate ruralul cu peste 1.200.000 de voturi. Europarlamentare, prezență record în mediul urban.

Coadă până în stradă la secția de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. Foto: Dan Bodea

În această dimineață, la ora 07.00, s-a dat startul alegerilor europarlamentare, care se vor desfășura pe tot parcursul zilei, până la ora 21.00, când urnele se vor închide.

Românii și toți cetățenii din statele membre UE își vor alege noi reprezentanți în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. România are alocat un număr de 33 de locuri, din totalul de 751 disponibile, iar fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta, va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute. Duminică se va vota și pentru referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiţie. Astfel, alegătorii vor primi trei buletine: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Alegătorii vor vota în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, între orele 7:00 – 21:00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.

Pentru cele două scrutine de duminică au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, iar în străinătate 441 de secţii. Conform datelor afișate de Biroul electoral central (BEC), există 18.267.732 de votați înscriși pe listele permanente și speciale.

Actualizare:

19.00: La această oră, prezența la vot pe țară a trecut de 43% , după ce peste 6.800.000 de alegători s-au prezentat la urne. În județul Cluj, prezența la vot este de aproape 54%, cea mai mare înregistrată vreodată pentru alegerile europarlamentare. Deși pentru referendum prezența pe țară este de 35,97%, în Cluj, aceasta este cu 13 procente mai mare decât media națională, cu un cuantum de 48,46 %.  Din punct de vedere al rezidenței înregistrate, pentru europarlamentare, urbanul conduce detașat față de rural, unde 4.534.718 de persoane s-au prezentat la vot față de cei 3.354.427 din mediul rural.

16.30: În acest moment, județul Cluj continuă să dea tonul unui standard de prezență greu de egalat, cu 40,51% voturi date din totalul celor posibile. Cu 246.927 voturi, județul Cluj este pe locul doi după Ilfov, dar înaintea Sibiului, unde 38,67% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. La nivel național avem 5.358.065 voturi  pentru europarlamentare, cifră care a dat peste cap pariurile foarte pesimiste referitoare la prezență ale analiștilor politici. În 2014, în întreaga zi, au votat doar 32,44%  dintre cei cu drept de vot.  În ceea ce privește referendumul, prezența națională este de 27,48%, dar la Cluj este de 37,07% din numărul total de votanți, adică 225.956 de persoane, Clujul fiind astfel pe primul loc pe țară.

 

14.30: Prezența la referendum este de 21,04% la nivel național. În județul Cluj este de 27,28%, acesta fiind printre județele fruntașe și la capitolul prezenței la referendumul consultativ convocat de președintele țării.

14.00: Județul Cluj este unul dintre județele fruntaș în ceea ce privește prezența de vot, acesta aflându-se peste media națională, cu  27,76% prezență la vot, votând deja 169.234 de persoane dintre cele aproximativ 600.000 cu drept de vot. Până la această oră, la nivel național, au votat 3.827.018 de persoane pe listele permanente și speciale, adică 23,91% dintre cei cu drept de vot. Numărul mare de votanți pare să  fi surprins organizatorii, iar în mai multe secții de votare din Cluj-Napoca votanții au semnalat că nu mai sunt locuri pe liste și că sunt dificultăți de gestiune din partea organizatorilor.

13.00: În secția aferentă campusului de cămine studențești din Hașdeu, situată pe Calea Moților, studenții s-au așezat la coadă pentru a-și putea alege reprezentanți în Parlamentul European. Pentru mulți dintre ei este pentru prima dată când votează. Coada lungă de câteva zeci de persoane nu pare să-i descurajeze. Studentele mediciniste, votante pentru prima dată, I.B., T.A. și A.L., spun că nu se lasă descurajate, fiindcă „știm exact pentru cine vrem să votăm și nu dăm înapoi. Vom vota și la referendum, clar”, a spus I.B. vorbind în numele tuturor celor trei mediciniste. La câțiva metri în spatele lor se aflau și alți studenți votanți, de la Geografie de data aceasta, care au declarat că au mai participat și la alegerile prezidențiale. „Sunt student la Geografie, dar lucrez și în Ungaria. Am venit tocmai din Ungaria ca să votez la alegerile astea, atât de mult îmi doresc să votez. Da, și eu votez la referendum, clar”, a spus Dan, unul dintre cei trei studenți de la Geografie.

Coadă nu a fost doar la secția de votare, ci și la biblioteca din Hașdeu, unde studenții așteaptă cuminți un loc pentru a-și petrece duminica studiind. Dintre cei aflați la acea coadă, câțiva studenți au votat, iar alții se pregătesc să facă asta. Doi Ștefani, de la Facultatea de Medicină Veterinară, se pregătesc să voteze pentru prima dată în viața lor, fiindcă și ei, ca și ceilalți colegi studenți,  „știu exact cine nu vreau să iasă, ăia de sunt acuma, vreau alții, iar pentru asta votez și la referendum”, a spus Ștefan, student la Facultatea de Medicină veterinară.

Cozi de acest fel sunt și la secțiile de votare aferente campusului Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj, dar și la alte secții de votare din centrul Clujului.

votant emil boc emil boc stampila alegeri europarlamentare coadă la bibliotecă studenti coadă vot mediciniste alegeri
<
>
Coadă la votul pentru alegerea viitorilor europarlamentari în secția din cartierul Zorilor din Cluj-Napoca. Foto: Dan Bodea

11.00: La ora 11.00 fix, primarul Clujului, Emil Boc, a sosit cu soția la secția de votare din cartierul Zorilor ( numerele 47-51), unde îl așteptau alți liberali. Edilul Clujului a declarat că „a votat pentru cei care pot asigura parcursul european al României, cu cei care pot asigura continuitatea proiectului european și consolida Uniunea Europeană. De asemenea, am dat un vot și pentru consolidarea justiției în România și respectarea statului de drept”, a afirmat Emil Boc.

 

09.00: În județul Cluj, prezența la vot este de 3,32%, votând deja 20.275 de persoane din cele 609.473 cu drept de vot. În mediul urban au votat 345.127 de persoane, un avans considerabil față de cei 276.272 care au votat în mediul rural.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu