UPDATE: Primăria Cluj-Napoca ar putea fi dată în judecată | Lipsa creșelor din Cluj-Napoca, o problemă și în 2019

Foto: Centrul Bugetar Creşe

UPDATE: Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, întrunit în ședință ordinară în 15 ianuarie 2019, a respins plângerea prealabilă formulată de „Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului”, care contestă „Regulamentul de înscriere, repartizare, departajare și transfer al copiilor în creșele administrate de către Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca” adoptat prin Hotărârea de Consiliu Local 2/29.08.2018. 

Conform consilierului Corina Croitoru, membru al comisiei de „învățământ, cultură, culte și drepturile omului” în cadrul consiliului, spune că fundația este hotărâtă să meargă în instanță pentru a demonstra că noile criterii de departajare sunt discriminatorii. 

„Plângerea a apărut pentru că au existat cetățeni clujeni care s-au mutat aici din alte orașe, precum Bucureștiul, de pildă, și au actele în regulă, viza de flotant, iar ei se consideră discriminați întrucât nu au putut să obțină punctajul maxim pentru că locuiesc de două luni în Cluj-Napoca și nu de șapte ani ca alții. Cred că aceasta e de fapt categoria defavorizată în toată discuția, dar așa cum am spus și în ședința de Consiliu Local, a fost răul cel mai mic pe care l-am putut alege pentru a calma lumea, părinții foarte nemulțumiți care sufereau că locuitorii din afara municipiului ocupaseră practic toate locurile din creșă și cei din municipiu nu mai aveau întâietate. Momentan este soluția, parțial incorectă, cea mai bună pe care legal o putem avea”, spune Corina Croitoru. 

Autoritățile locale speră să rezolve criza creșelor pentru ca situația copiilor rămași fără locuri să nu se mai repete în fiecare vară. În acest sens se bazează și pe banii care vor veni de la Guvern pentru a susține taxa la o creșă privată. În acest sens a fost aprobat de către Guvern un proiect legislativ care așteaptă să fie implementat în 2019. Acesta ar trebui să mai aerisească situația, deși soluția reală este construcția de noi creșe. 

„În fiecare ședință aprobăm 5-10-15 proiecte de locuințe cu tot felul de dezvoltatori imobiliari, dar nu ne gândim că acolo vor locui familii tinere cu copii care vor avea nevoie de creșe. Așteptăm și inaugurarea practică a creșei de pe strada Donath acum”, adaugă consilierul Croitoru. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

După un an cu ample dezbateri pe baza regulamentului de admitere la creșele clujene, cu promisiuni de creșe nou deschise și analizarea unor spații pentru construcții destinate tot învățământului antepreșcolar, se pare că 2019 nu va fi mai liniștit în această privință.

Primăria Cluj-Napoca a încheiat anul cu o plângere prealabilă primită de la „Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului” care contestă noile criterii de departajare la admitere, adoptate prin „Regulamentul de înscriere, repartizare, departajare și transfer al copiilor în creșele administrate de către Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca” din 29 august 2018. Fundația cere anularea Hotărârii Consiliului Local 2/29.08.2018 prin care a fost adoptat regulamentul spunând că această hotărâre încalcă, prin departajarea dosarelor în funcție de vechimea domiciliului părinților, drepturile constituționale ale copiilor: egalitatea în drepturi (art. 16), dreptul la învățătură (art. 32) și protecția copiilor și a tinerilor, după cum este prevăzută în art. 49 din Constituția României.

Primăria a răspuns plângerii Fundației, răspuns care va fi supus votului Consiliului Local în cadrul ședinței de mâine, 15 ianuarie 2019, și, dacă va fi aprobat, va fi apoi prezentat petentului. Dacă răspunsul nu va fi mulțumitor pentru reprezentanții ONG-ului, aceștia pot merge mai departe și să acționeze în instanță Primăria Cluj-Napoca.

Viceprimarul Olah Emese, în calitate de reprezentant al Primăriei în cadrul grupului de lucru constituit în vară pentru modificarea Regulamentului de admitere la creșe spune că acesta „nu contravine în nici un fel legislației în vigoare pentru că în legislația creșelor sunt menționate criteriile care pot fi considerate discriminatorii, iar domiciliul, respectiv vechimea domiciliului și reședinței nu sunt trecute ca fiind criterii ce discriminează, iar motivul pentru care noi am adoptat acest nou regulament e cât se poate de evident”.

Motivul invocat de viceprimar, menționat și în răspunsul plângerii, este faptul că „precedentul proces de înscriere, repartizare și departajare nu mai corespundea nevoilor actuale ale unei populații antepreșcolare în creștere. Astfel, întrucât în municipiu numărul solicitărilor înscrierilor la creșă a fost mult mai mare decât numărul locurilor libere (în anul 2018 au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1.475 dosare de înscriere), în vederea optimizării procedurilor de  repartizare a locurilor în creșele administrate de Centrul Bugetar Creșe, precum și pentru asigurarea transparenței decizionale în administrația publică, s-a impus stabilirea unor criterii clare, detaliate, de acordare a punctajelor, de departajare a dosarelor și de contestare a rezultatelor finale”.

În privința unor eventuale modificări aduse regulamentului în urma acestei plângeri se va pronunța tot Consiliul Local, după cum spune viceprimarul Olah Emese. Totodată, nu este cunoscut nici numărul de locuri ce vor fi disponibile la admiterea în creșe din vară întrucât nu se știe câți copii vor părăsi creșele pentru a merge la grădiniță, dar anul acesta nu vor mai fi două sesiuni de admitere, ci una singură, după finalizarea procedurii de admitere organizată de Inspectoratul Școlar Județean pentru grădinițe.

Construcția de creșe noi rămâne și un subiect „în așteptare” pentru că deschiderea creșei de pe strada Donath, programată pentru începutul lui noiembrie 2018, a fost amânată pentru anul acesta.

„2 creșe vor fi date în folosință în 2019 și alte 2 creșe în 2020. În această perioadă, au intrat în faza de implementare două proiecte de creşe, una în cartierul Grigorescu (pe strada Donath) şi una în cartierul Mănăştur (pe strada Grigore Alexandrescu). Acestea vor avea atributele unor „clădiri verzi”, urmând să aibă o eficienţă energetică ridicată. Pentru creşa din Grigorescu lucrările sunt într-un stadiu avansat, urmând să fie finalizate în primăvara anului 2019, iar pentru creşa din Mănăştur urmează ca lucrările să se finalizeze în 2020. S-a realizat SF-ul (n.r.: studiul de fezabilitate) pentru o nouă creşă de pe str. Meziad (Mănăştur), în vecinătatea celei existente. Procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrărilor şi începerea lor efectivă sunt programate pentru 2019. De asemenea, în cartierul Bună Ziua se va organiza o creşă (pe str. Stefan Luchian, într-un spaţiu construit) cu cel puţin 50 de copii, care se va deschide în toamna lui 2019”, scria primarul Emil Boc pe pagina personală de facebook la începutul lunii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu