Liceu de elită fără sală de sport

Foto: Dan Bodea

Peste 700 de elevi clujeni de la una dintre cele mai renumite școli din oraș fac sport în săli de clasă, iar sala de sport nu este renovată pentru că are statut de monument istoric. 

Sala de sport a Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” care funcționa într-o clădire clasificată în categoria monumentelor istorice a fost închisă încă din 2017 din cauza deficiențelor structurale. Pereții sunt scorojiți, iar structura acoperișului este deteriorată. Conducerea unității de învățământ susține că s-a cerut un aviz de la Comisia de Monumente pentru urgentarea lucrărilor, dar nu l-a primit. Reprezentanții amintitei comisii spun că au avizat lucrările de reabilitare, dar nu în regim de urgență.

N-au avizul, dar îl au
Cât va permite vremea elevii de la Șincai vor face orele de sport în aer liber. Iarna însă, vor fi îndrumați, probabil, către șah într-una dintre cele două săli improvizate la subsolul clădiri pentru care nu există aviz sanitar. În exterior clădirea sălii de sport, acum închisă, arată rezonabil. În interior câteva panouri de baschet deteriorate și ele, alături de două mingi medicinale completează imaginea dezolantă a ceea ce ar trebui să fie sala în care să se țină orele de educație fizică și sport. ”Deși clădirea are acest stat de monument istoric cei de la Comisia pentru Monumente au refuzat să dea un aviz pentru urgentarea lucrărilor, adică am primit un răspuns în care suntem informați că nu e nimic urgent”, spune din capul locului profesorul Alexandru Dudău, directorul Colegiului Național ”Gheorghe Șincai.

Pentru a descâlci situația l-am contactat pe arhitectul Virgil Pop, consilier superior în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. ”Nu este nicio urgență în acest caz. Urgență este pentru cei din conducerea liceului pentru că a început școala și sala este nefuncțională. Noi le-am cerut încă de anul trecut un proiect în acest sens, dar nu-l aveau. Până la urmă au făcut proiectul și am avizat lucrările de reabilitare. De câteva luni s-a eliberat avizul”, explică Virgil Pop. Ulterior, directorul Dudău confirmă fapt proiectul de reabilitare a săli de sport este în derulare. ”Am vorbit cu cei de la Serviciul tehnic din cadrul Primăriei și mi s-a transmis că se fac studii de fezabilitate, măsurători și așa mai departe. Noi chiar în cursul acestei săptămâni vom mai lua odată legătura cu cei de la Primărie să vedem exact care este stadiul și ce termene se prevăd”, spune directorul de la Șincai. Evident este greu de estimat când ar putea fi redată în folosință sala de sport, mai ales că Primăria nu a alocat fonduri pentru executarea lucrărilor de reparații. În plus, există și o cerere de revendicare a clădirii respective formulată de Eparhia Reformată din Ardeal.

Soluția temporară nu are avizul sanitar
Alternativa oferită de conducerea liceului sunt două săli de clasă din subsolul clădirii principale. Colac peste pupăză lipsește și avizul sanitar. ”Știu că la Colegiului Național <<Gheorghe Șincai>> există această problemă a săli de sport, dar Inspectoratul Școlar Județean nu poate interveni. Și mai știu că această instituție nu are avizul sanitar”, a punctat Valentin Cuibus, inspector școlar general în cadrul ISJ Cluj. Una dintre sălile de la subsol este de fapt o încăpere în care elevii pot să joace șah ori să desfășoare alte activități recreative, dar nu pentru activități sportive. Cealaltă clasă a fost amenajată ”corespunzător”, conform directorului. Însă, tot domnia sa recunoaște că nici acolo nu sunt condiții optime pentru orele de sport. ”E adevărat că unele activități sportive ar putea să fie îngreunate.

Foto: Dan Bodea

Suntem conștienți că unele ore de sport nu se vor desfășura în condițiile cele mai bune, dar nu avem alternative”, spune profesorul Dudău. Nu doar elevii sunt afectați de lipsa sălii de sport. Părinți nu au nici ei cum să fie fericiți cu această situație. Profesorul Dudău susține că  majoritatea părinților înțeleg situația, dar la fața locului lucrurile capătă o altă turnură. ”Eu sunt foarte revoltat din cauza acestei situații. Chiar mă gândesc serios să discut și cu alți părinți și dacă trebuie să ne adresăm Ministerului Educației. Este inadmisibil ca un liceul precum Șincai să nu aibă propria sală de sport. Fiica mea face sport în beci, într-o sală în care
abia intră lumina. De aer nici nu mai vorbesc. Ce pot ei să facă în beci la orele de sport? Se rostogolesc de două ori și gata ora”, a răbufnit un părinte, în ziua deschiderii noului an școlar. Alții sunt mai îngăduitori. ”Parcă numai sala de sport ar fi problema. Nu vedeți că manualele se tipăresc greșit, profesorii vin și pleacă. Trebuie să aibă o sala de sport, sunt de acord, dar până se repară fac și ei unde pot”, spune o mamă.

Situația sălilor de sport în municipiu
Ironia face ca elevii să ”dispună” de un manual de Educație Fizică și Sport, nu și de ore suficiente, sau de săli de sport dotate corespunzător. Oficial, la nivelul municipiului Cluj-Napoca doar 12 școli nu au sală de sport și alte 15 școli nu au sală de sport cu dotarea necesară. Dintre cele 12 școli care nu au o sală de sport doar una este de stat. Este vorba despre Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena, iar în acest caz situația se explică prin aceea că școala funcționează într-un sediu închiriat. Celelalte 11 școli care nu au o sală de sport sunt instituții private. În două cazuri dintre cele 15 școli a căror săli de sport nu sunt dotate corespunzător situația este chiar alarmantă, dar prioritățile au fost mereu altele.

Spre exemplu la Liceul Teoretic Eugen Pora din Mănăștur sute de elevi fac sport într-o sală care nu corespunde deloc standardelor, iar elevii merg la sport prin rotație. De fapt vorbim despre o sală de sport micuță, în care ar încăpea cel mult elevii a două clase, ori sunt cazuri în care orele de sport sunt suprapuse și la trei clase. Nici la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, tot din Mănăștur, sala de sport nu pare să fie o prioritate. Conducerea instituției a solicitat, spre exemplu, o finanțare de 100.000 lei, pentru sălile de informatică și săli interactive, pentru orele de informatică. Și în acest caz copiii fac ora de sport în două săli mici improvizate. La fel ca și în cazul Șincai, și la Rebreanu există un teren sintetic pe care elevii pot face sport până la iarnă. Apoi vor reveni și ei în cele două săli improvizate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu