Liberty Technology Park Cluj a obținut prima certificare BREEAM – “Very Good” din România

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Liberty Technology Park Cluj a primit certificatul final de atestare BREEAM International (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) cu calificativul „Very Good”.

Este prima certificare BREEAM pentru construcții reabilitate major obținută de o clădire din România. Atestarea BREEAM denotă interesul crescut față de valorificarea patrimoniului industrial şi susținerea potențialului de dezvoltare al zonei învecinate.

Patrimoniul industrial moștenit în urma achiziționării fabricii de mobilă Libertatea cuprinde 5 clădiri. În prima etapă a dezvoltării au fost reabilitate clădirile B și C. Acestea oferă 5.600 m2 pentru birouri clasa A, precum și un restaurant. În prezent, se demarează lucrările de re-vitalizare a clădirilor D și E, etapa II a proiectului, oferind un total de 13 412 m2.

„Intenția dezvoltatorilor a fost de a păstra și reutiliza inteligent resursele oferite de această platformă astfel încât întregul areal să prindă viață prin valorificarea patrimoniului moștenit și nu prin eradicarea lui completă” se arată în comunicatul celor de la Liberty Technology Park Cluj.

Spaţiu „eco”

dg-20140731-0131

Exteriorul clădirilor finalizate în cadrul primei etape, include fațadele originale din cărămidă aparentă, dezvoltatorii reușind să valorifice astfel potențialul maxim al stilului industrial. Structura de bază a fost păstrată în totalitate. Din punct de vedere al construcțiilor interioare, toată cărămida câștigată în urma demolărilor a fost reutilizată pentru a crea noile compartimentări, gândite pentru a răspunde nevoilor companiilor medii și mari. De asemenea, spațiile noi create beneficiază de o eficiență energetică foarte bună, asigurând astfel includerea clădirilor în clasa A de performanță energetică. Mai mult, peste 50% din agregatele folosite au provenit din demolările anexelor existente. Toate aceste măsuri au redus considerabil consumul de materiale și au eficientizat din prima zi procesul sustenabil de reconversie.

Măsurile ecologice de reducere a impactului poluării asupra mediului înconjurător sunt respectate de rezidenți și dezvoltatori. Deșeurile menajere sunt colectate selectiv și se dorește crearea unui sistem de compostare. Consumul de energie și resurse naturale este monitorizat cu atenție pentru a fi adaptat numărului de rezidenți dar și îmbunătățit pe parcurs. În acest sens, un exemplu din măsurile adoptate odată cu platforma industrială vizează stocarea apei de ploaie în rezervoare cu o capacitate de 180 de litri. Apa este destinată irigațiilor și sistemului sanitar.

Un ecosistem dublu

dg-20140731-0114

Sustenabilitatea proiectului are un impact direct pozitiv și asupra chiriașilor parcului. Aceștia beneficiază de condiții optime de lucru atât în timpul programului de lucru cât și în momentele de relaxare. Confortul interior este asigurat şi prin implementarea sistemelor de ultimă generație automate și manuale de reglare a temperaturii și iluminatului. Confortul exterior se datorează spațiilor verzi înconjurătoare. Terenul a fost decontaminat, iar vegetația existentă a fost protejată, păstrată și îmbogățită prin plantarea de puieți și gazon.

„Dezvoltatorul proiectului, fondul de investiții Fribourg Capital, a integrat de la bun început conceptul de „dezvoltare durabilă” în procesul de re-construcție al sit-ului Libertatea. Acest proces de reconversie ecologică a dus la obținerea certificatului BREEAM și nu în ultimul rând la crearea unui dublu ecosistem: propice atât mediului business pe care îl găzduiește cât și oamenilor implicați” se mai arată în comunicat.

Liberty Technology Park Cluj este un parc tehnologic destinat companiilor din domeniile IT&C și R&D. Parcul tehnologic găzduiește 8 companii: Siemens, Halcyon Mobile, Recall, La Casa, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator și Tulemod. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza. Investiția până în momentul actual a fost de peste 10 de milioane de euro.

1 Comentariu

  1. C. spune:

    O fișă cu creditele proiectului (autori, echipe implicate) ar fi utila pentru a completa acest articol.

Postaţi un comentariu