Lecții din trecut pentru a construi viitorul

Fundația Freedom House România și partenerii (Radio Europa Liberă, PressHUB, Geeks for Democracy, Funky Citizens, Forum Apulum, Fundaţia Academia Civică prin Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și ITeach) au pregătit un dialog de lungă durată între generațiile care nu uită trecutul și generațiile care contribuie la creionarea viitorului. Pentru acestea din urmă, viața într-un regim totalitar comunist este doar o poveste din cărțile de istorie. Înțelegând lecțiile învățate de predecesorii lor, generaţiile mai tinere vor cunoaște trecutul pentru a clădi viitorul. Un viitor al democrației și al libertății.

Trăim o perioadă istorică și social-politică cu trăsături contradictorii, din care pot fi definite perfect opțiunile postcomuniste. Cât poate să mai dureze postcomunismul? Este istoria în stare să meargă în marșarier? Întotdeauna am spus că nu cred. În ultimii ani, m-am îndoit serios de asta. Acum, răspunsul meu este că există acest pericol. Nu s-a terminat lupta, trebuie să ne apărăm libertatea zi de zi și să avem grijă să nu ne lăsăm manipulați”, a declarat Ana Blandiana, în cadrul evenimentului.

Proiectul „Learning from Our Past to Build the Future” a fost lansat pe 17 decembrie 2019, în București și a adunat laolaltă victime ale oprimării din perioada comunistă, activiști civici și tineri din noile generații, pentru care educația cetățenească ar trebuie să fie cel puțin funky.

Consider că a studia despre perioada asta este cu atât mai important cu cât generațiile noastre nu au avut contact direct cu regimul comunist, iar la liceu se abordează foarte superficial subiectul. De asemenea, este o șansă de a învăța despre comunismul românesc, așa cum este el predat în străinătate: prin comparații, prin înțelegerea contextului și prin abordarea urmărilor perioadei respective”, a spus Yvonne Preda, studentă la University College London.

Pe 22 decembrie am comemorat Marșul Eroilor Revoluției, în memoria celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră în 1989. „Pe 22 Decembrie numele revoluționarilor și urmașilor le-am rostit în dreptul Ministerului de Interne, fosta clădire a CC, de unde Ceaușescu a zburat cu elicopterul în decembrie 1989. Nu trebuie să uităm. Noi, generația tânără, trebuie să apărăm democrația câștigată cu prețul vieții acestor eroi. Este mai greu să o aperi decât să o câștigi”, a declarat Marian Rădună, organizatorul marșului comemorativ.

Cea mai interesantă activitate va fi cea din Iulie 2020: festivalul ideilor de la Memorialul Sighet! „Dacă ești student, ai șansa să fii unul dintre cei 150 de bursieri unSettled și să petreci 7 zile la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet”, a spus Tudor Găitan, student la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Dintre cei 150 de participanți, 30 vor câștiga, în urma unui proiect pe care-l vor dezvolta pe parcursul celor 7 zile petrecute la Memorialul Sighet, o vizită de studiu la instituțiile europene de la Bruxelles.

Prin aceste burse, Freedom House România vrea să creeze un mediu în care tinerii pasionați de domeniile lor de studiu să se angajeze într-un schimb de idei dincolo de ariile imediate de expertiză. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, vei avea ocazia să interacționezi cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Se va organiza o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film și sesiuni de tip „bibliotecă vie”, cu oameni care au experimentat provocările comunismului.

Așadar, dacă ești student curios și determinat, cu o mare dorință de învățare și o minte deschisă, te așteptăm să aplici până pe data de 15 martie și să ni te alături la Festivalul Ideilor de la Memorialul Sighet! Acesta se va desfășura în intervalul 6-19 iulie, iar bursele acoperă toate cheltuielile de participare ale studenților.

Distribuie:

Postaţi un comentariu