Lacul de levigat sub lupă: “singurul parametru ale cărui valori se mențin încă relativ crescute este cuprul”

Lacul de levigat de la Pata Rât nu e chiar aşa de toxic, dau asigurări reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj care au făcut publice cele mai recente rezultate ale analizelor de sol și de apă efectuate la depozitul neconform de deșeuri Pata Râ. Analizele de laborator au fost efectuate de Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică la cererea asocierii condusă de NORD CONFOREST S.A. care se ocupă de închiderea şi ecologizarea gropii de la Pata Rât.

“Analizarea în laborator a celor șase probe de sol și a celor două probe de apă prelevate în prezența reprezentanților Gărzii de Mediu a relevat faptul că, în cazul a nu mai puțin de patru din cele șase probe de sol valorile obținute în urma analizelor de laborator nu depășesc nici măcar pragul de alertă.  În același timp, în cazul celorlalte două probe de sol, provenite din același loc dar de la adâncimi diferite, valorile înregistrate pentru sulfați, cadmiu și plumb depășesc doar pragul de alertă, fără a se pune însă  în vreun fel problema depășirii pragului de intervenție. În acest context, singurul parametru ale cărui valori se mențin încă relativ crescute este cuprul”, anunţă reprezentanţii CJ Cluj.

Instituţia va închiria o staţie de epurare pentru a curăţa lacul toxic de la pata Rât. “În ceea ce privește situația apelor subterane, perspectivele de soluționare a acestei probleme sunt mai mult decât favorabile, Consiliul Județean Cluj urmând să finalizeze în cel mai scurt timp posibil, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni, procedura de închiriere a unei stații de epurare bazate pe principiul osmozei inverse. În contextul în care aceasta va deveni funcțională în perioada imediat următoare, urmând să funcționeze la capacitate maximă încă din luna octombrie, calitatea apelor subterane din zona afectată va cunoaște o îmbunătățire rapidă și semnificativă”, se mai arată într-un comunicat al CJ Cluj.

Pe de altă parte, deputatul USR Adrian Dohotaru a transmis ministrului mediului mai multe întrebări legate de situaţia de la Pata Rât. “În lipsa colectării separate la sursă pe cel puțin trei fracții (reciclabil, biodegradabil, rezidual), programate în zile diferite, pe tip de deșeu, în lipsa implementării unor măsuri de prevenire a generării de deșeuri și în lipsa educației, a sancțiunilor și a depozitării neconforme, avem la Cluj un lac de levigat, munți de deșeuri și poluare care afectează orașul. În urma vizitei de la Pata Rât și a întâlnirii de la Prefectură am adresat câteva întrebări Ministrului Mediului cu privire la lacul de levigat, sursele acestuia și măsurile de atenuare a impactului de mediu în cazul crizei create la Pata Rât”, a precizat Dohotaru.

Postaţi un comentariu