Lacul de levigat de la Pata Rât va fi colectat în două bazine de decantare

Foto: Szakats Istvan

La peste trei luni de la alunecările de deşeuri de la Pata Rât, care au dus la formarea unui imens lac toxic în imediata vecinătate a centurii Vâlcele-Apahida, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunţat că, de joi, în regim de urgență, levigatul va fi colectat în două bazine de decantare.

Tişe a prezentat rezultatele expertizei tehnice comandate de constructor referitoare la alunecarea de deșeuri din data de 22 iulie și soluțiile propuse. Documentul în cauză a confirmat faptul că poluarea produsă a avut un caracter accidental, iar soluțiile propuse au fost deja trimise spre avizare Apelor Române. În același timp, președintele Consiliului Județean a anunțat că a avut deja o întâlnire de lucru cu constructorul, acesta fiind pregătit pentru începerea lucrărilor de eliminare a levigatului.

„Am optat pentru cea mai ieftină și mai rapidă dintre soluții. Sigur, dacă s-ar fi declarat starea de alertă situația ar fi fost cu totul alta, intervenția ar fi fost mai eficientă și mai rapidă. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom îndrepta ulterior împotriva celor pe care îi considerăm vinovați” a declarat Tișe.

Lucrările ce urmează să înceapă încă de joi, în regim de urgență, vor consta în colectarea levigatului în două bazine de decantare, acesta urmând a fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate. “După decantarea și sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu va ajunge în sistemul de canalizare. Întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române”, se precizează într-un comunicat al CJ Cluj.

De asemenea, pentru ca aceste măsuri să poată fi implementate, în prezent se lucrează la identificarea proprietarilor de teren din zonă, iar în zilele următoare va fi convocată o ședință de îndată a Consiliului Județean, în cadrul căreia să fie aprobat coridorul de exproprieri, respectiv parcelele exacte ce vor fi supuse acestei proceduri.

“În ceea ce privește finalizarea închiderii rampei, concluzia expertizei a fost că este total contraindicată o supraîncărcare a corpului actual al deșeurilor, motiv pentru care gunoaiele situate adiacent perimetrului actual de 18 ha vizat de lucrări să fie ecologizate pe amplasamentul existent, sens în care se va trece la exproprierea terenurilor respective. Desigur, Acordul de Mediu urmează a fi revizuit în acest sens”, se menţionează în documentul citat.

Finalizarea procesului de închidere și ecologizare a depozitului de la Pata Rât are ca termen anunţat luna martie 2018.

Distribuie:

Postaţi un comentariu