La sfat cu președintele. Tabere noi pentru luptele politice din epoca post-europarlamentarelor

Bătălia numerelor: În așteptarea posibilei moțiunii de cenzură pregătită de opoziție, numerele arată astfel: dintr-un total de 465 de parlamentari, PSD și ALDE pot conta împreună pe 233, iar opoziția (PNL, USR, UDMR, PMP, Pro Democrația/Pro România ) pe 201. Pe lângă aceste tabere, mai există și grupul minorităților (17) și cei neafiliați la Camera Deputaților (3) și Senat (11). Și împreună cu toți aceștia, opoziția ar putea să ajungă doar la 232 de voturi.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, marți, 4 iunie, și miercuri, 5 iunie, toate partidele la consultări la Palatul Cotroceni. Deși scopul oficial al acestor consultări a fost „stabilirea direcțiilor de acțiune necesare punerii în aplicare a referendumului național din 26 mai“, chestiunea cea mai arzătoare pare să fie moțiunea de cenzură împotriva guvernului. În timp ce partidele de opoziție (PNL, USR, UDMR, PMP și Pro Europa/Pro România) par să pregătească o moțiune de cenzură împotriva guvernului, cele aflate la guvernare exprimă rezerve serioase privind imixtiunea juridicului în lucrările executivului. Deocamdată numerele nu ajung, deși chiar jumătate dintre cei de la minorități ar susține o eventuală moțiune de cenzură. Klaus Iohannis vrea ca rezultatul referendumului să devină legislație, iar pentru asta propune un pact politic pentru România Europeană.

PSD, galerie de lideri la întâlnirea cu președintele

La întâlnirea cu Iohannis, PSD a trimis o delegație formată doar din lideri: Viorica Dăncilă, premier și președinte PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, Eugen Teodorovici, Ministru de finanțe și Paul Stănescu, președinte executiv al PSD. Tonul neprietenos al întrevederii pare să fi fost dat de dinainte, când premierul i-a transmis președintelui că este important să respecte Constituția și că nu ar fi trebuit să folosească consultările pentru a încerca să formeze o majoritate care să dea jos actualul guvern. În urma consultărilor, premierul Dăncilă a declarat că grupul social-democrat i-a propus președintelui formarea unui grup parlamentar care să coordoneze demersurile de modificare a Constituție. Mai mult, la fel ca și ALDE, nici PSD nu este de acord ca referendumul pentru transpunerea în Constituție a rezultatelor referendumului referitor la legile corupției să se suprapună cu alte tipuri de alegeri, deoarece asta ar încălca prevederile Comisiei de la Veneția.

USR vrea moțiune, alegeri anticipate și avocat nou pentru popor

După întâlnirea cu președintele țării, Dan Barna, liderul USR a menţionat că formaţiunea sa va susţine la nivel parlamentar „orice variantă de guvern non-PSD“, dar care îşi va asuma obiectivele Uniunii Salvați România. Mai mult, USR-ul vrea și alegeri anticipate, imediat după cele prezidențiale, Dan Barna acuzând PSD-ul de imposibilitatea unei guvernări eficiente, mai ales în condițiile actualei majorități parlamentare. „Nu poţi să faci lucruri semnificative în România cu oamenii pe care Liviu Dragnea i-a uitat prin Parlament“, a menţionat Barna, spunând că moțiunea de cenzură împotriva guvernului va fi depusă „cel mai probabil“ săptămâna viitoare. În cursul întrevederii cu şeful statului a mai fost abordată şi tema nominalizării lui Peter Eckstein-Kovacs ca Avocat al Poporului.

Și delegaţia PNL s-a întrunit marți, 4 iunie, cu președintele Iohannis. Cum era de așteptat, liberalii susţin toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei, dar și orice alte propuneri care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată la referendum şi ideea de refacere a dezbaterilor publice privind legile Justiţiei. Liberalii s-au declarat de acord și cu susținerea unei eventuale moțiuni de cenzură împotriva actualului guvern.

Pro Europa/ Pro România se aliază cu opoziția

Și parlamentarii din grupul Pro Europa vor susţine moţiunea de cenzură, conform declarațiilor lui Daniel Constantin, vicelider al grupului. (Acest grup parlamentar este alcătuit din membrii Pro România). „Mai mult decât atât, astăzi de dimineaţă am avut un prim contact cu colegi de la PNL. Am agreat câţiva paşi. Se lucrează la moţiunea de cenzură şi, cu siguranţă, nu numai că o susţinem, lucrăm şi vom susţine moţiunea de cenzură“, a spus Daniel Constantin, precizând și că există deja un calendar în lucru privind moțiunea de cenzură. Grupul parlamentar PRO Europa şi-ar dori ca în legea fundamentală să fie introduse şi alte modificări: „Un prim aspect este legat de faptul că în Constituţia actuală nu este prezentat niciunde faptul că România e stat membru UE şi NATO. (…) Al doilea lucru: garantarea dreptului la nivel constituţional de vot pentru românii din ţară şi din străinătate“, a spus liderul delegației Pro Europa.

Grupurilor pro cenzură se alătură și PMP-ul, care susține o eventuală moțiune, președintele Eugen Tomac afirmând că îşi doreşte și ca partidele din opoziţie să vină cu o alternativă credibilă şi să prezinte numele pe care le au în vedere pentru viitorul Guvern.

ALDE, rezerve serioase

La sfârșitul consultărilor cu președintele, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat că Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor are rezerve serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern, deoarece asta lucrau ar putea să slăbească destul de mult executivul. „I-am spus (preşedintelui – n.r.) că suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, element care a constituit prima întrebare la referendum. În privinţa celei de a doua întrebări, privind interzicerea adoptării prin ordonanţă de modificări în ceea ce priveşte pedepsele şi infracţiunile, precum şi reforma justiţiei, i-am spus că şi aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern. Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcţia de legislativ delegat de către Parlament şi, evident, şi mai grav, transformăm şi mai mult Curtea Constituţională într-un arbitru politic“, a explicat Tăriceanu.

UDMR, OUG doar pentru situații de război și calamități naturale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că formaţiunea sa a propus revizuirea Constituţiei şi eliminarea ordonanţelor de urgenţă, cu excepţia situaţiilor de război şi calamităţi naturale. Această poziție este împărtășită și de grupul minorităților, care doresc fie eliminarea OUG-urilor, fie păstrarea lor doar pentru situații de urgență, precum război sau dezastre naturale. UDMR-ul ar fi pregătit să susțină o eventuală moțiune de cenzură lansată de partidele aflate în opoziție, deși chiar și împreună cu deputații și senatorii maghiari, tot nu există o majoritate.

[stextbox id=’black’ defcaption=”true”]„Marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementat aşa cum a votat poporul, că trebuie consolidat parcursul european al României. Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană“, a declarat Klaus Iohannis.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu