La mulţi ani, domnule profesor! Ion Vlad îşi aniversează miercuri ziua de naştere

Profesorul Ion Vlad/Foto: Dan Bodea

Decan al Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca în perioada 1966-1968, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj între1976 şi 1984, şef de catedră la Catedra de literatură română, comparată şi teorie literară a Facultăţii de Litere clujene în perioada 1984-1990 şi nu în ultimul rând fost director al Teatrului Naţional din Cluj, scriitorul şi teoreticianul literar, Ion Vlad este miercuri sărbătorit de întreaga comunitate culturală clujeană.

Profesorul aniversează astăzi, 26 noiembrie, peste opt decenii de viaţă după ce, la începutul anului universitar, în luna octombrie, a fost omagiat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii dedicate profesorilor de odinioară ai universităţii, foşti rectori sau actuali academicieni. Pentru a marca prezenţa Profesorului în viaţa lor, intelectuali de referinţă din spaţiul cultural românesc au colaborat la pregătirea unui volum omagial închinat Profesorului Ion Vlad şi rolului de model intelectual şi uman pe care l-a avut distinsul dascăl în formarea generaţiilor de studenţi. Deşi volumul dedicat profesorului Ion Vlad este în curs de apariţie la Editura Eikon, vă oferim mai jos câteva fragmente din scrisorile deschise şi consideraţiile adresate de foşti studenţi sau colegi de catedră ai îndrăgitului dascăl:

„Profesorul Ion Vlad face parte din șirul acelor rari savanți români care și-au ilustrat disciplina cu austeritate și chiar severitate, fiind fără cruțare față de calofili, indeciși, proști sau naivi incorigibili. Nu-i plac laudele, nici dacă se numesc elogii sau omagii ori, poate, cu atât mai mult”, Ioan Aurel Pop.

„Îl aşteptam pe profesorul Vlad cu sentimente amestecate. Dinspre colegii mai mari veniseră deja, așa cum se întîmplă mereu, informații despre duritatea sa și mai ales despre dificultatea materiei, dar și priviri admirative în momentul în care i se rostea numele. Nu știam ce înseamnă teorie literară și speram doar că va fi o ieșire din cadrele istoriei literare de care nu mă mai simțeam foarte atras după lecturile numeroase făcute pentru admitere. […] Cum aș putea prinde în discurs importanța Profesorului Vlad nu numai pentru mine (nu am ascuns niciodată faptul că a fost cel mai important profesor pe care l-am avut), ci pentru Facultatea de Litere și Universitatea clujeană (am susținut mereu și cred în continuare că e modelul de profesor care a făcut cinste ultimelor decenii ale secolului trecut și de care învățămîntul, aflat acum într-o perioadă nefastă la nivel global, are mare nevoie)?”, Horea Poenar.

Profesorul Ion Vlad,   la deschiderea noului an academic/Foto: Dan Bodea

Profesorul Ion Vlad, la deschiderea noului an academic/Foto: Dan Bodea

„Studenţilor din universităţile umaniste româneşti de azi, unde profesorii se duc, americăneşte, în t-shirt şi espadrile la cursuri, le va fi probabil mai greu să înţeleagă excelenţa vestimentară în care Romulus Todoran, Gavril Scridon, Ion Vlad, Mircea Zaciu sau Liviu Petrescu veneau la orele studenţiei noastre”, Ștefan Borbély.

Citiţi şi:

UBB şi-a omagiat profesorii seniori la deschiderea noului an universitar

„Într-o paranteză deloc secundară îmi amintesc de anii de studenţie la Filologia clujeană, la care Profesorul ne fascina cu un splendid curs de Analiză literară, în care amintita plăcere a lecturii era evidentă în fiecare glosă, dincolo de foarte stricta armătură teoretico-literară pe care era construit discursul destins, plin de vivacitate şi fantezie, contrazicând oarecum austeritatea lecţiilor teoretice, la care era greu de prevăzut că exigentul dascăl va renunţa”, Ion Pop.

„Numeroasele, temeinicele și incitantele sale cărți stau mărturie a vocației cu totul excepționale a îndrumătorului literar, a hermeneutului și analistului lecturii, calitate care se îmbină în mod organic cu aceea de teoretician al formelor literare, cu vocația înnăscută și mereu perfecționată prin parcurgerea acelui lot de scrieri estetice prin care se stipulează principiile și normele care guvernează dimensiunile liricului, eposului și dramaticului, de a pune la îndemâna criticului și comentatorului literar un set de reguli și îndrumări de ordin teoretic care să-i servească la descifrarea și analizarea semnelor interioare ale textului literar”, Mircea Popa.

 [stextbox id=”custom”]

Ion Vlad s-a născut în data de 26 noiembrie 1929, în comuna Teaca, sat. Archiud, jud. Bistriţa-Năsăud. A urmat Liceul „Moise Nicoară” din Arad şi Liceul „Al. Papiu-Ilarian” din Târgu-Mureş. În 1952 a obţinut licenţa în limba şi literatura română la Facultatea de Filologie a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj. În 1965 Ion Vlad a devenit prodecan al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi decan un an mai târziu. A obţinut doctoratul în 1971 cu lucrarea Povestirea.Destinul unei structuri epice. Din 1972 până în 1997 a fost profesor universitar şi rector al UBB între 1976 şi1984. În timpul carierei a devenit şef de catedră la Catedra de literatură română, comparată şi teorie literară a Facultăţii de Filologie, Profesor asociat la Departamentul de Romanistică al Universităţii Jagellone (Cracovia, Polonia) la secţia română – limbi străine, Profesor dr. (consultant de la 1 octombrie); Catedra de literatură română, teoria literaturii şi etnologie; Din 8 iunie membru al Uniunii Scriitorilor, Membru în Comitetul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj, Redactor şef adjunct la revista „Tribuna” din Cluj, Membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, director al Teatrului Naţional din Cluj, Membru în Biroul Uniunii Scriitorilor; Secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj.

Printre volumele publicate se numără: Între analiză şi sinteză. Repere de metodologie literară, Cluj, Ed. Dacia, 1970; Convergenţe. Concepte şi alternative ale lecturii, Cluj, Ed. Dacia, 1972; Romanul românesc contemporan. 1944–1974, Studiu introductiv (p. V–LXXIII), note, alegerea textelor de Ion Vlad; fişe bibliografice şi secvenţe pentru autoportrete de Cornel Robu), Bucureşti, Ed. Eminescu, 1974; ‘Cărţile’ lui Mihail Sadoveanu, Cluj, Ed. Dacia, 1981; Lectura prozei. Eseuri. Comentarii. Interpretări, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 1991; În labirintul lecturii, Cluj, Ed. Dacia, 1999; Romanul universurilor crepusculare, Cluj, Ed. Eikon, 2004; Orizonturile lecturii, Cluj, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007; The Novel of Crepuscular Universes. Essay. English translation by Delia Drăgulescu, Columbia University Press, New York, 2010.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu