La limita răbdării, locuitorii din Florești cer demisia primarului: „Își bate joc de noi, nu mai putem trăi în munți de gunoaie”

Foto: Dan Bodea

Peste 200 de oameni s-au adunat duminică, 5 februarie, în curtea primăriei din Florești pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la problema neridicării gunoaielor din cea mai mare comună din țară. Situația a ajuns la limita răbdării, spun locuitorii și încălzirea vremii nu face altceva decât să înrăutățească și mai mult situația. Floreștenii sunt nemulțumiți că primarul Horia Șulea întârzie de mai bine de un an să rezolve problema deșeurilor din comună, ceea ce a dus la situația ca multe străzi să devină focare de infecție. Pe multe dintre aceste străzi, gunoaiele trebuie împinse cu piciorul.

Duminica viitoare, în data de 12 februarie, este anunțat un nou protest în fața primăriei începând cu ora 17.00.

Foto: Dan Bodea

„Nu știu care ar putea să fie soluția, dar aseară când am început să lipesc niște anunțuri am văzut că există șiruri de blocuri unde s-a ridicat gunoiul, ceea ce este bine, dar sunt puncte în care nu s-a ridicat și cred că această ridicare aleatorie este făcută în scopul de a ne dezbina. Există în acest moment o situație gravă. Vom intra în primăvară și odată cu primăvara vor apărea și șobolanii. Ne-am adunat aici să găsim împreună o soluție. Dacă noi nu ne adunăm și nu ne consultăm, primarul ne va trata ca pe niște animale. Nu mai putem să trăim între munții ăștia de gunoi. Noi plătim primăria să ne reprezinte, noi plătim primăria să ne apere interesul, noi plătim primăria să ne respecte”, a spus una dintre persoanele prezente la protest, care a luat cuvântul în fața manifestanților.

Dacă nu este în stare primarul să ia măsuri, atunci trebuie schimbat, aceasta a fost una dintre concluziile la care a ajuns grupul de protestatari, după o oră de discuții.

„Să îi dăm termen o săptămână și dacă nu rezolvă problema, facem o petiție, strângem semnături și îl demitem. Primarul trebuie să coboare pe Pământ, să vină în mijlocul nostru să ne dea soluții. Degeaba ne agităm pe Facebook și suntem mari tastatori, și nu facem nimic. El râde de noi. De mai mult de un an de zile trăim situația asta. Este batjocură. Suntem oameni cu drepturi, la fel ca restul. Până când plătim taxe aici, avem pretenții să fim tratați normal. Nu cerem aur și poleială, vrem să putem umbla pe drum fără să ne împiedicăm în gunoaie să ne infectăm. Nu vrem mai mult”, au transmis protestatarii scandând: Jos, Șulea!Jos, Șulea!Floreștiul nu te vrea!.

„Cine e ales, trebuie să își facă treaba. Nu contează apartenența politică. Suntem 30.000 de clujeni veniți în comună, plătitori de taxe și am devenit proștii Floreștiului”/Foto: Dan Bodea

„Cine e ales, trebuie să își facă treaba. Nu contează apartenența politică. Suntem 30.000 de clujeni veniți în comună, plătitori de taxe și am devenit proștii Floreștiului”/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Singurul avantaj și marele noroc al politicienilor din România, a mai spus unul dintre protestatari, este că românii au viteză mare la internet și conexiune rapidă.

„Dacă noi nu am fi avut internet și conexiune rapidă, am fi fost de multă vreme în stradă și am fi schimbat situația. Dar suntem comozi și mari zmei pe internet. Trebuie să ne mobilizăm. Șulea nu este un bun gospodar. Orășenii lui sunt cei de la case și pe noi, cei de la bloc, ne uită. De ce nu trece în partea de sud a Floreștiului, să vadă ce ghetou dezvoltă acolo, de ce nu vă pasă și de noi ăia care stăm la un metru jumătate unii de alții, cine se face vinovat pentru toate construcțiile care nu ne dau aer, cine se face vinovat pentru faptul că nu avem trotuare, că nu avem drumuri, că nu avem spații verzi, cine se face vinovat pentru faptul că mămicile nu își pot plimba copiii?Sunt foarte decepționat de toți consilierii. Nu se poate să nu vină un consilier măcar să vorbească cu noi. Ei ar trebui să ne reprezinte. Dar se ascund și își urmează interesul”, au transmis protestatarii.

În discuția care a avut loc în fața Primăriei din comuna Florești, mai mulți locuitori care au participat la ședințele de Consiliu local, au adus la cunoștința celor prezenți în curtea primăriei informația că unul dintre motivele care a dus la această situație ar fi faptul că asociațiile de proprietari au restanțe. De asemenea, oamenii au fost informați că legea prevede ca o singură firmă de salubritate, în acest caz Quatro Eco Salub, poate să își desfășoare activitatea pe raza firmei Florești și până în momentul când contractul nu este reziliat, nu poate interveni nimeni. Oamenii au mai acuzat lipsa de transparență a primăriei cu privire la problema gunoaielor.

„Domnul Boc spune că nu poate intra cu mașinile din Cluj, în Florești. De ce în alte comune se poate?Nu există nu se poate. Primarul nu dă voie. Dar el e unul singur, noi suntem 40 de mii. Jos, Șulea!Jos, Șulea!Floreștiul nu te vrea!”, au mai transmis locuitorii comunei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mulți dintre cei prezenți la protest au recunoscut că tot ce se întâmplă se datorează și propriei ignoranțe.

„Dacă noi am fi mai implicați și i-am trage mai mult la răspundere pe domnii din primărie, nu și-ar permite să comită atâtea abuzuri. Dacă noi nu ne implicăm, lor nu le va păsa și ne vor lăsa îngropați în gunoaie. Nu ar trebui să le dăm noi soluții. Nu de-aia i-am ales”.

În cursul zilei de vineri, 3 februarie, la sediul Palatului Administrativ, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi din conducerea Primăriei Comunei Floreşti, pentru lămurirea cadrului legislativ care reglementează activitatea serviciilor publice de salubritate, însă demersul nu s-a finalizat cu rezultatul scontat, reprezentanţii comunei Floreşti nefiind receptivi la soluţiile legale propuse, părăsind masa discuţiilor, se precizează într-un comunicat de presă al prefecturii.

Întrebat vineri, 3 februarie, de Transilvania Reporter care sunt soluțiile care au fost discutate tot vineri cu prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, primarul Horia Șulea a spus că nu s-a propus nicio variantă concretă pentru rezolvarea situației din Florești.

„Din nefericire nu pot să confirm ce a spus domnul prefect, nu a fost propusă nicio variantă. Ideea e că nu am ajuns la niciun rezultat și dânsul nici nu a vrut să recunoască faptul că Primăria Florești a înregistrat la prefectură procesul verbal al ședinței comitetului local pentru situații de urgență în care s-a cerut pentru a doua oară instituirea stării de alertă și s-a decis la nivel local instituirea acestei stări marțea aceasta. Aceasta din motivul că vinerea trecută am primit o scrisoare de la conducerea Quatro Eco Salub că nu își pot respecta graficele de ridicare a gunoaielor în comuna Florești. În urma acestei scrisori am convocat atât comitetul pentru situații de urgență cât și o ședință de îndată a Consiliului Local. În CL am cerut retragerea din ADI Gelu Voievod și din firma QES tocmai pentru a putea lua măsuri, dar consilierii s-au abținut la vot”, a precizat Horia Șulea.

Citiți și:

Prefectul Vușcan și primarul Șulea s-au întâlnit să rezolve problema gunoaielor din Florești. Nu s-a ajuns la nicio soluție

Distribuie:

Postaţi un comentariu