Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Cluj: „În România, corupția este combătută tot de corupție”

Foto: Dan Bodea

De ce este încă frecventabil și actual comunismul ca formă de totalitarism responsabil pentru moartea a aproape 100 de milioane de oameni, cum putem evita ca ideologiile totalitare să devină „acceptabile” ca soluții politice, sau care este pericolul reprezentat de nostalgia cu privire la comunism, sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-a ridicat dezbaterea „Democrație vs. Totalitarism: cum luptăm împotriva extremismului cu instrumente democratice” organizată marți seara la Cluj.

Evenimentul propus de Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC) și Fundația Konrad Adenauer a fost moderat de Alin Mureșan, președinte CSIC și i-a avut ca invitați pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în prezent co-fondator al platformei online Republica.ro și pe Radu Preda, Președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Comunismul este actual, „well and alive”, aceasta a fost concluzia dezbaterii pe durata căreia a fost adus în discuție și cazul Hexi Pharma și cum se poate apăra democrația de aceste cangrene, respectiv care este rolul serviciilor secrete în combaterea acestor mafii. Cu referire la acest caz, Cristian Tudor Popescu a precizat:

„Nu știu ce s-a întâmplat în cazul accidentului pe care l-a avut Dan Condrea (patronul Hexi Pharma, n.r.), dar ce aș vrea eu să se fi întâmplat ar fi ca omul acela să se fi năpustit în pod pentru că nu a mai suportat ideea că a omorât mii de oameni. Pentru mine este foarte clar că individul acesta și alții au făcut omor în masă cu premeditare. Cu toții știau ce se va întâmpla dacă dezinfectezi cu apă chioară instrumentarul medical și totuși au făcut-o timp de zece ani pentru a câștiga bani din moarte. De mirare în țara noastră este cum a ieșit la suprafață acest caz. Prima responsabilitate în povestea asta nu este a SRI-ului, ci a organelor Ministerului Sănătății și primii vinovați sunt medicii simpli, din spitale, care știau despre ce este vorba pentru că fac parte dintr-o branșă, dar nu au spus nimic. A fost nevoie de echipa lui Cătălin Tolontan să aducă la lumină acest subiect, printr-o investigație. I-am și spus lui Cătălin: Bă, băiatule, îmi mai reduci depresia”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cristian Tudor Popescu a mai precizat că în societatea post ‘89 în România există o separație a corupților în stat care nu exista înainte de 1989. „Așa s-a găsit în interiorul corupției criminale Hexi Pharma o altă corupție care a avut interesul să dea în Hexi Pharma și a livrat prima informație. Asta este constatarea tristă: corupția este combătută în clipa de față de corupție”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

În ceea ce privește tema centrală a dezbaterii, respectiv democrație și totalitarism, Radu Preda a precizat că în timp ce nazismul a fost un mare pericol, comunismul rămâne un mare pericol pentru că forța de seducție a comunismului este incomparabilă, dovadă și faptul că deși regimurile comuniste au dispărut din Europa, partidele comuniste există chiar și în Parlamentul European care ar trebui să fie simbolul democrației. „Comunismul este o religie pe dos, este paradisul fără Dumnezeu”, a spus Radu Preda, atrăgând atenția asupra nevoii unui echilibru al abordării istoriei în spațiul public românesc. „Peste doi ani sărbătorim 100 de ani de unitate națională. Nu se poate ca la 100 de ani să nu ai un muzeu de istorie în țara asta care să aducă istoria la zi. Este o rușine. ”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cristian Tudor Popescu a explicat în continuare că ideea comunistă nu își are originea în Est, așa cum foarte multă lume crede, prin asimilare cu Uniunea Sovietică. „Este o ideea vestică și de acolo a fost exportată în est. Comunismul mai are capacitatea de a face prozeliți pentru simplul motiv că substituie creștinismul. Nu cred că trebuie să uităm niciun moment de unde s-au născut comunismul și nazismul. Ele s-au născut din eșecul democrației când aceasta a atins zone de degradare masivă în special în legătură cu corupția care atrage după sine sărăcie, șomaj și o stare de suferință majoră”, a completat jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Nu ne putem proteja de totalitarism ca venind din exterior. El se poate manifesta în anumite momente când națiunile devin bolnave psihic. Protecție nu există, ci există astfel de încercări ca această dezbatere, care amintește ce înseamnă asta. Tot ce poți să faci pentru a preveni totalitarismul este să amintești mereu ce înseamnă el”, consideră jurnalistul, concluzionând că, din păcate, comunismul este actual, alive and well.

1 Comentariu

  1. maria spune:

    Extremism este si de dreapta vezi recent Austria , de ce a escaladat in ue extremismul , de ce sunt nemultumiti europenii din vest !?
    La noi este democratie ?
    La Hexi Pharma se fabricau droguri ?

Postaţi un comentariu